MHP ve BDP'nin önerisine ret?

MHP ve BDP'nin önerisine ret?
TBMM Genel Kurulunda, MHP ve BDP'nin grup önerileri reddedildi. BDP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için, GAP bölgesindeki sorunlara ilişkin...



TBMM Genel Kurulunda, MHP ve BDP'nin grup önerileri reddedildi.

 

BDP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için, GAP bölgesindeki sorunlara ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesine dair grup önerisi getirdi. Grup önerisi lehinde söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, sulama amaçlı yapılan GAP'da, 40 yılda, öngörülen alanın sadece yüzde 14'lük kısmının sulandığını öne sürdü.

MHP Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetleri döneminde, iç ve dış borcun arttığını, kar eden KİT'lerin "yandaşlara" satıldığını iddia etti. Grup önerisi lehinde söz alan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, GAP bittiğinde 3.5 milyon kişiye istihdam sağlanacağının söylendiğini, ancak 5 yılda sadece 30 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. Yıldız, GAP illerinin, Türkiye ortalamasına göre gelişmişlik endeksinde son sıralarda yer aldığını ifade etti. Öneri aleyhinde söz alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin ise GAP'ın, entegre, sürdürülebilir bir proje olduğunu dile getirerek, 2004'ten önce yüzde 4'ün altında olan GAP kapsamındaki kamu yatırımlarının payının, bugün arttığını belirtti. Görüşmelerin ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


"TATİLE Mİ ÇIKTI?"


Genel Kurulda daha sonra, MHP'nin, akaryakıt kaçakçılığına ilişkin araştırma önergesinin bugün ele alınmasına dair grup önerisinin görüşmelerine geçildi. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2007'de, çıkardıkları yasayla Türkiye'nin önemli kazanımlar elde edeceğini, petroldeki dev yolsuzluğun belinin büküleceğini söylediğini belirtti.

Tankut, "Aradan 4 yıl geçti, bu babalar, baronlar nerede? Devletin polisi, gümrükçüsü, maliyesi uyudu mu, uyutuldu mu, teftiş kurulları ne yapıyor? Bir gecede generalleri bile içeri alan, tutuklayan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en mahrem odasına giren bir irade, söz konusu kaçakçılık olunca acaba tatile mi çıktı? Terörle mücadeleyi, müzakereye çeviren irade acaba babalar, baronlarla kaçakçılığı bitirmek için müzakere masasına mı oturdu" diye sordu. AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, hükümetin, akaryakıt kaçakçılığını önlemek için bir dizi önlem getirdiğini, böylece akaryakıt kaçakçılığının önlendiğini söyledi.


CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığının boyutlarının geçmişte de, AK Parti döneminde de yüksek olduğunu savunarak, birçok firmanın, akaryakıt kaçakçılığından astronomik rakamlar kazandığını ifade etti. Özyürek, Türkiye'nin akaryakıt üzerinden, AB ortalamasının çok üzerinde, astronomik vergiler aldığını, bunun, akaryakıt kaçakçılığını cazip hale getirdiğini, büyük bir kaçakçılık, haksız ve haram kazanç olduğunu söyledi. Grup önerisi aleyhinde konuşan AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, daha önce akaryakıt kaçakçılığına ilişkin Mecliste araştırma komisyonu kurulduğunu, komisyonun raporunu, 2005'te Genel Kurula sunduğunu anımsattı. MHP'nin grup önerisi de reddedildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.