Mersin çileğinde üretim ve verim artırılacak
- Çilek üretiminde önemli merkezlerden Mersin'de ürünlerde kalıntı sorununun çözümü ve üretimin daha kaliteli yapılması için çalışma başlatıldı
- MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hekimoğlu:
- "Çilekte kalıntı oranını en aza indirerek ihracat kaybının da önüne geçmeyi hedefliyoruz"
MERSİN (AA) - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'de üretimde yaşanan kalıntı sorununun çözümü ve üretimin daha kaliteli hale getirilmesi için çalışma başlatıldı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odasından (MTSO) yapılan açıklamaya göre, Silifke ilçesinde yoğunlaşan çilek üretimindeki kalıntı sorununun giderilmesi için bir araya gelen sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıl örtü altı sebze yetiştiriciliğinde kalıntıların azaltılması için yürütülen ve başarılı sonuçlar alınan çalışmanın çilek için de denenmesini kararlaştırdı.
Proje kapsamında, Mersin ekonomisine 350 milyon lira katkı sağlayan çilek üretiminde yaşanan 85 milyon liralık kaybın önüne geçilmesi, yaklaşık yüzde 50'lik verim kaybının ortadan kaldırılması ve çiftçilerin çilek üretimini terk ederek muza yönelmesi nedeniyle yaşanacak istihdam kayıplarının da önüne geçilmesi planlanıyor.
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu, yaptığı açıklamada, biberde uyguladıkları solarizasyon projesiyle ciddi başarı elde ettiklerini anımsatttı.
Bu projeyi çilekte de uygulamayı düşündüklerini ve yapılacak uygulamayla verim artışı sağlanabileceğini aktaran Hekimoğlu, şöyle devam etti:
"Çilekte kalıntı oranını en aza indirerek ihracat kaybının da önüne geçmeyi hedefliyoruz. Silifke ekonomisine dolayısıyla Mersin ekonomisine katkı sağlamak adına tüm paydaşlarla bir araya geldik. MTSO olarak amacımız, neler yapabileceğimizi değerlendirip, birlikte bir proje başlatmak. 2 yıldır 'Biberde Nematodla Mücadele Projesi'ni yapıyoruz. 2013'te ihracatçı ve çiftçilerden alınan şikayetler üzerine bu projeye başladık. Projede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüyle çalıştık ve çok ciddi sonuçlara ulaştık. Bu uygulamayla tarım sektöründe, sivil toplum örgütlerinin, çiftçilerin ve kamu kurumlarının iş birliği yapmasıyla başarılı sonuçlar ortaya çıkabileceğini görüyoruz. Bu tür başarılı projelere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her türlü desteği verip, projelere sahip çıkıyor. Bu proje Türkiye'de bir tek Mersin’de uygulanıyor ve bunu çilek için de yapmak istiyoruz."
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala ise proje kapsamında, biberde alınan başarılı sonucun çilek için de olacağına inandığını belirterek, "Mersin muz kadar çilekle de anılıyor. Türkiye'de en fazla çilek Mersin’de yetişiyor. Bu nedenle oluşan tüm sıkıntıların giderilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu projenin sonunda Mersin problem çözen olarak anılacaktır." ifadesini kullandı.
- "100 çilekten 12'si insan sağlığına zararlı kalıntı içeriyor"
Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Kubilay Derin de kalıntı sorunun çilek için çok ciddi bir sorun olduğunu ifade etti.
Derin, şöyle devam etti:
"Şu anda üretilen her 100 çilekten 12'si malesef insan sağlığına zararlı kalıntı içeriyor. Bu yıl kalıntı nedeniyle sanayide işlenecek çilek bulunamadı. Bu ürünün alternatifi de yok. Projeyle çilekte verim ve kalitenin sürdürülebilirliğini artırmak istiyoruz. Topraktaki hastalık ve zararlıları yok etmeyi, ilaçlamalar da yapılan hataları gidererek doğru uygulamalarla üründeki kalıntıları önlemeyi hedefliyoruz. İlk yıl projeye hazırlık ve tespit yapmak gerekiyor. Sorunlar ve sorunların boyutu saptanmalı. Sonraki yıl sorunun yoğun olduğu bölgede çalışma başlamalı. Ardından bayi eğitimleri, üretici eğitimleri yaparak proje uygulanmalı."
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar da çilek üreticisinin can çekiştiğini ve zarar ettiğini söyledi.
Aynı toprağın her yıl ekildiğini anımsatan Kaynar, Silifke Ovası’nda çilek ekilmeyen toprağın bulunmadığını ve ürünü tarlada bırakma şanslarının da olmadığı için acilen biyolojik mücadelenin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Silifke Çilek Üreticileri Birliği Danışmanı Yaşar Çalmaşur da geçmişte dekar başına 7-8 ton alınan ürünün günümüzde 4 tona kadar indiğini belirterek, "Doğal bir afet yaşanması durumunda hem üretici hem de ihracatçı iflasın eşiğine gelebilir. Bu nedenle çilek üreticisi muz yetiştiriciliğine yönelmeye başladı. 10 dekar alanda yetişen çilekte 10 işçi çalışırken muzda 1 işçi çalışıyor. Çilek üreticisi muz üretimine kayarsa bu da yüzde 90 işsizlik oluşacak demektir." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.