'Merkez Bankası gereken tedbirleri alıyor'

'Merkez Bankası gereken tedbirleri alıyor'
  Başbakanlık açıklamasında, "Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır" denildi.ANKARA...

 

 

Başbakanlık açıklamasında, "Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır" denildi.

ANKARA (AA) - Başbakanlıktan, "Merkez Bankasının, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahip olduğu, 2002 yılından beri, başta 2009'daki küresel kriz olmak üzere, birçok kez uluslararası dalgalanmalara karşı, aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar verdiği ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtladığı" bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ekonomik konularda değerlendirme toplantısının yapıldığı belirtildi.

Toplantıya, ilgili bakanların, bağımsız kurumların başkanlarının ve ilgili yetkililerin katıldığı ifade edilerek, son dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye'ye etkilerinin değerlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Toplantıda, Türkiye ekonomisinin temellerinin oldukça güçlü olduğu ve 2014 yılı Ekim ayında açıkladığımız Orta Vadeli Programımızın (OVP) temel öncelikleri olan enflasyon ve cari işlemler açığının, petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle öngörülenden daha olumlu gerçekleşeceği konusunda görüş birliği oluşmuştur. Bunun yanı sıra, OVP'de öngörülen mali disiplinin kararlılıkla korunacağı vurgulanmıştır'' ifadesine yer verildi.

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nın gelecek dönemin yapısal reform programının omurgasını oluşturduğu ve eylem planlarının kararlılıkla uygulanacağı ifade edildi.

Hükümetin güçlü ve dengeli büyüme hedefi doğrultusunda sanayi üretimini, istihdamı ve şirketlerin sermaye yapısını destekleyecek bir paket üzerinde çalıştığı, bu paketin yakın bir zamanda kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

''Bankacılık kesimimiz şoklara karşı oldukça dayanıklı''

Son göstergelerin, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin beklenenden daha hızlı iyileşme sürecine girdiğine, Avrupa Birliği ülkelerinde ise canlanmanın henüz başlamadığına işaret ettiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

''Öte yandan, Avrupa Merkez Bankasının hızlı bir parasal genişleme kararı alması, ABD dolarının değer kazanmasına neden olmuş ve bu durum tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştur. Bu süreçte, Türk lirasının değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olmuştur.

Bankacılık kesimimiz bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz,  2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesimimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Sermaye Piyasası Kurulumuz, yeni yasal çerçevesinde sermaye piyasalarını geliştirmek için yoğun bir çaba göstermekte, etkin düzenleme ve denetleme çalışmalarıyla uluslararası piyasalara güven vermektedir.''

Merkez Bankasının yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahip olduğu bildirilen açıklamada, ''Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır. On iki yılı aşkın bir süredir hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır'' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, AK Parti iktidarının hükümet programları, kalkınma planları, orta vadeli programlarıyla ekonomi politikalarıyla ilgili hedeflerini açıkça ortaya koyduğu, bu hedeflere ulaşmak için güçlü bir siyasi irade gösterdiği, tüm ekonomi birimlerinin bu hedefler doğrultusunda çalıştığı bildirildi.

Ekonomi Değerlendirme Toplantısı 8 saat 20 dakika sürdü.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, belirli aralıklarla ekonomi değerlendirme toplantıları yapılacak.

Başbakanlık Merkez Bina'da, saat 15.30'da başlayan toplantıya, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ile Numan Kurtulmuş, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Başkanvekili Mutalip Ünal, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş da katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.