Memurlar kazandı kamu işçisi kaybetti

Memurlar kazandı kamu işçisi kaybetti
Hükümetin 2013 Yılı Programı?ndaki veriler çalışanlarla ilgili çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı.Memur maaşları 2012?de ortalama yüzde 13.7 artmış...


Hükümetin 2013 Yılı Programı?ndaki veriler çalışanlarla ilgili çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı.

Memur maaşları 2012?de ortalama yüzde 13.7 artmış olacak. Enflasyon üzerindeki yüzde 4.5 fark memurun kazanç hanesine yazılacak. Ücretleri yüzde 7.3 yükselecek olan kamu işçileri ise enflasyona yenik düşecek.Maaşları yüzde 1.4 eriyecek.

Kısa süre önce açıklanan 2013 Yılı Programı'nda yer alan tespitlere göre 2012 yılında nominal olarak ortalama net memur maaşları yüzde 13,7 oranında artmış olacak. Ortalama kamu işçi ücretleri ise yüzde 7,3 yükselecek. Reel olarak ise memur maaşları yüzde 4,5 artarken, kamu işçi ücretleri yüzde 1,4 azalmış olacak. Bu veriler memurun enflasyonun 4,5 puan üzerinde reel gelire ulaştığını, kamu işçilerinin ise enflasyona yenik düşeceğini gösteriyor.

Özelde çalışan da kârda

Yine programda yer alan tespitlere göre bu yıl ortalama özel kesim net işçi ücretleri ise nominal olarak yüzde 11,6 artmış olacak. Böylece özel sektör çalışanlarının reel gelir artışı yüzde 4,8 düzeyine çıkacak. Buna göre özel sektörde çalışanlar 2012 yılının en yüksek reel kazanç elde eden kesimi oldu.

Asgari enflasyonu yendi

Programda, 2012 yılında ortalama aylık brüt asgari ücretin 16 yaşından büyük işçiler için 913,50 lira, 16 yaşından küçük işçiler için ise 783 lira olduğuna dikkat çekilirken 2012 yılında 16 yaş ve üstü ortalama aylık net asgari ücretin nominal olarak yüzde 11,8 arttığı, böylece gerçekleşecek enflasyonla gelirin reel olarak yüzde 2,7 artacağı belirtildi.

Memur zam+fark alacak

Memur önümüzdeki yıl da yüzde 3 artı 3 zam alacak. Ayrıca enflasyonun programda yer aldığı gibi yüzde 5,3 oranında gerçekleşmesi halinde, ocak ayında 1,3 puanlık enflasyon farkı da maaşlara eklenecek. Programdaki reel getiri hesabına enflasyon farkı dahil edilmedi.

17 bin yabancı çalışan geldi

Programda son dönemde kaydedilen ekonomik gelişmeler ve yürütülen dışa açılma politikalarının ülkemizin göç alan ve veren ülke konumunu güçlendirdiği belirtildi. Bu çerçevede hazırlanan Göç Yönetimi Genel Müdürlüğü kurulmasını öngören kanun tasarısının TBMM gündeminde bulunduğu belirtilen programda, şu bilgi verildi:

5 milyon vatandaş

"2011'de 52 bin 491 kişi çalışmak için yurtdışına gönderilirken, 16 bin 890 yabancıya ülkemizde çalışma izni verilmiştir. Yurtdışında sürekli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı ise 5 milyona ulaşmıştır." Programda, yurtdışında çalışan veya sürekli ikamet eden vatandaşlara yönelik hizmetlere ilişkin bir strateji oluşturma ihtiyacı oluştuğu da vurgulandı.





HABER: Erdoğan SÜZER / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.