Memur sokağa neden indirildi

Memur sokağa neden indirildi
Toplu sözleşmede hükümet devre dışı kalmasına rağmen sendikalar memuru tüm yurtta sokağa döktü. ?Uyarı Hakem Heyeti?ne mi? sorusu gündeme geldi.21...


Toplu sözleşmede hükümet devre dışı kalmasına rağmen sendikalar memuru tüm yurtta sokağa döktü. ?Uyarı Hakem Heyeti?ne mi? sorusu gündeme geldi.

21 gün süren toplu sözleşme görüşmeleri sırasında ?eylem? yoluna hiç başvurmayan memur, pazarlığın masadan hakem heyetine taşınmasının ardından dün ülke çapında iş bıraktı.

Memur konfederasyonlarının toplu sözleşme masası sona erdikten sonra eylemin şiddetini artırması kafaları karıştırdı.

Sendikalar dün yaptıkları iş bırakma eylemiyle milyonlarca vatandaşa zor anlar yaşattı. Ancak eylemin, siyasi değil teknik kurul niteliğindeki hakem heyeti üzerinde istenen etkiyi yapamayacağı ifade ediliyor.

Memur-Sen Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, toplu pazarlık masasındaki görüşmeler devam ederken Kamu-Sen ve KESK'e ortak eylem çağrısı yaptıklarını, destek bulamadıklarını söyledi.

SİYASİ SORUMLULUK ALMAZ

Memur sendikalarının hükümetin sunduğu yüzde 3.5+4'lük zammına karşı başlattığı eylemlerin vatandaş üzerindeki etkisi dün bütün yoğunluğuyla hissedildi. Ancak, toplu sözleşme süreci 21 Mayıs Pazartesi günü sona erdiği için, eylemlerin pazarlık masasını etkileme şansı kalmadı.

Memurların şimdiki hedefinde Kamı Çalışanları Hakem Heyeti var. Ancak heyet üyeleri arasında, eylemlerin etkisinden çekinip siyasi sorumluluk alarak zammı yükseltme kararı verebilecek siyasi kimlikli bir kişi bile bulunmuyor. Üyelerin tamamı bürokrat, sendikacı ve öğretim üyelerinden oluşuyor.

Eylemleri ve yaşanan çelişkiye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Tonbul, "Biz daha önce Kamu-Sen ve KESK bize geldiği zaman, '23 Mayıs'ta yapılacak eylerlerin bir anlamı olmaz. Bu eylemler hakem heyetine karşı yapılmış gibi olur. Gelin masadan kalkmadan önce, 21 Mayıs'tan önce eylem yapalım' dedik. Ancak bu teklifimize karşılık bulamadık. Hükümet 3 artı 3'ü açıkladığı zaman masa henüz ortadayken, eylem yapan tek konfederasyon bizizî diye konuştu.

KESK ve Kamu-Sen'e bağlı eğitim sendikalarının dün için eylem kararı almalarından dolayı Memur-Sen'e bağlı eğitim sendikasında sıkıntı oluştuğunu ifade eden Tonbul, "Masa kalkmış ama rakipleriniz eylem kararı alıyor. Siz eylem yapmazsanız, öğretmenlerin ek ödeme almasından rahatsız mısınız diye sorulacak. İki arada bir derede kaldık. Memur-Sen olarak sendikaları serbest bıraktık. Enerji, büro, ulaştırma, bayındır, sağlık, birlik habersen, eyleme katılıp bütün yurtta iş bıraktı" dedi.

HAKEMİN ETKİLERİ AZ AMA..

Eylemin dolaylı da olsa hükümet üzerinde etki yapacağını belirten Tonbul, "Heyet bürokratlardan oluşuyor. Ancak yine de unutmamak gerekir ki heyetin başkan ve kamu üyeleri toplantıya bakanın talimatıyla gelecek. Eylemlerin etkisini her halde dikkate alacaklardır. Dolayıysa eylemler memurun taleplerinin anlaşılması açısından yararlı olmuştur" diye konuştu. Tonbul, eylemlerin vatandaş üzerinde yol açtığı mağduriyet konusunda ise, "Memur-Sen olarak iş bırakma eylemini en son çare olarak görüyoruz. Ama hükümetin getirdiği teklif bizi bu sonuca götürdü" yorumunu yaptı.

KESK: Süreç henüz bitmedi

KESK Genel Başkanı Lami Özgen dünkü eylemleri şöyle değerlendirdi: "Eylemimiz doğru karardır. Çünkü toplu sözleşme süreci bir bütündür. Süreç 30 Mayıs'ta bitecek. Hakem kurulu bunun bir parçası. Bizim ortaya koyduğumuz eylem karşısında hükümetin teklifleri ezilmiştir. Bunun hakem heyeti tarafından görüldüğünü ve kararını buna göre vereceğini düşünüyorum. Aksi halde heyetin kararı da ezilecektir.

Masa sürecinde diğer konfederasyonları greve davet ettik. Hükümet teklifini açıkladıktan sonra Kamu-Sen'le birlikte açıklama yaptık. Memur-Sen'in son güne kadar umudu vardı, umudu boşa düştü."

HABER: ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.