Mehmet Yürekli: Adanapost, siyasal katılım ve yerel basının rolü
Bireylerin birer vatandaş olarak siyasal ya da idari kurumların düzenledikleri emirleri, tüzükleri, yasaları, yaptıkları planları ve aldığı çeşitli kararları etkilemek için eyleme başladıkları anda ortaya çıkan süreç, siyaset biliminde “siyasal katılım” kavramıyla ifade edilmektedir. Siyasal katılım, hem halkın sisteme yabancılaşmasını önlemekte ve hem de sistemin meşrulaşmasını da sağlamaktadır.
Adana’daki siyasal katılımı büyüteç altına koyacak olan bu yazıda, asıl üzerinde durmak istediğim siyasal seyircinin elinin boş olması ya da elinde yerel basının olmaması konusudur.
- Yerel basının önemi
- Basının Yaygın Ve Ulusalı
- Güçsüz Yerel Basında İyi Gazeteciler Var
- Demokrasilerde Yerel Basının Önemi
- Yerel Basını Güçlendirmek
- Yerel gazetecilik ölmez
- Yerel basında da gazeteci yedi canlıdır
- Ova Ekin Dostları’ndan Adanapost’a 40 Yıllık Yayıncılık
- Gazeteci olmanın kıymetini bilmek lazım
- İyi yerel gazete nasıl çıkarılır?
- İletişim Hakkı ve Kötüye Kullanılması
- Adanapost, siyasal katılım ve yerel basının rolü
Siyasal Seyirci
‘Siyasal katılım’ denildiği zaman ilk akla gelen oy vermedir.
Oysa çağdaş demokrasilerde siyasal katılım için kullanılan pek çok farklı yöntem var..
Gazete ve dergilerin, farklı bir anlatımla kitle iletişim araçlarının siyasal bilgilenme açısından izlenmesi pasif katılım şekillerinden biridir.
Ayrıca siyasal mitinglere katılma, siyasal konuların farklı platformlarda tartışılması ve gündelik yaşam içinde siyasal olayların algılanıp yorumlanmasına yönelik her türlü çabaya da ‘pasif siyasal katılım’ denilmektedir.
‘Pasif siyasal katılım’ faaliyetleri içerisinde olanlar da ‘siyasal seyirci’ olarak tanımlanmaktadır.
Siyasal seyircilerin bir şekilde siyasal haber tüketicisi oldukları vurgulanmaktadır.
Adana’da yerel basının siyasal seyirciye ulaşıp ulaşmaması önemli bir problemdir.
Pasif Siyasal Katılımda Yerel Basının İşlevi
Yerel basın tarafından bilgilenme ve yine yerel medya aracılığıyla irade ve önerilerin aktarılabilmesi pasif katılımın önemli bir boyutunu oluşturmaktadır.
Dolayısıyla halk, sorunlarını, yerel yönetimlerden beklentilerini, yarına yönelik olarak yaşadıkları mekanın nasıl bir değişim doğrultusunda biçimlenmesi gerektiğini, yerel medyaya aktarabilmelidir.
Bu yüzden yerel basının izleyicilerinin katılımını geliştirici ve teşvik edici yöntemlerin oluşturulup yaygınlaştırılması gerekmektedir. Örneğin okuyucu mektupları, anketler, halkın ve yerel yetkililerin katıldığı toplantılar, halkın sorunlarını yerel yöneticilere aktarmalarını sağlarken, yerel basının da yerel halk tarafından izlenmesini sağlayacaktır.
Yerel basın, halkın yerel yönetimlere yönelik, istek, öneri, eleştiri ve şikayetlerini aktarabilmesi için değişik yöntem ve biçimlerde gazete sayfalarında olanak sunabilmekte; gazetede okuyucu mektuplarının yer aldığı köşeler, denetim, takip öğelerinin oluşmasında önemli görevleri yerine getirmektedir.
Yerel basın bu sayede halkın yerel yönetimlerin oluşturduğu hizmet stratejilerinin ve kentsel politikalarının biçimlenmesinde önemli bir aracı kurum olma görevini de üstlenmektedir.
Yerel Basının Öncülük Rolü
Halk, yerel yönetimin verdiği bir kararın hayatlarında yol açtığı olumsuzluğa tepki gösterirken, bu süreçte yerel basın da onların tepki ve görüşlerini hem yerel yöneticilere, hem de yerel kamuoyuna duyurulmasında aracılık işlevini yerine getirmektedir.
Bu şekilde gelişen süreç bir yandan uzlaşma ortamı doğmasına zemin hazırlarken bir yandan da gerçekleşmesi istenmeyen birtakım aşırı tepkisel davranışların önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Yerel basın bazı durumlarda sivil toplum örgütlerinin, yerel sorunların çözümü için bir araya gelmesini sağlayıcı haberler yaparak bir birliktelik oluşmasına da yardımcı olabilmektedir.
Çağdaş toplumlarda yerel halkın yaşadığı çevreye ve kültüre sahip çıkması aslında, kişilerin örgütlü hareketliliğiyle ortaya çıkan politik bir süreçtir.
Bu süreçte yaygın ve yerel gazeteler, genel ve yerel bilincin oluşmasında yerel halkı siyasal katılıma çağırırken bir taraftan da yerel yönetim politikalarının oluşumunda ve yerel sorunların çözümünde aktif olarak faaliyette bulunan sivil toplum örgütleriyle halk arasında bir köprü işlevini yerine getirmektedir.
Yerel basın tarafından siyasal katılımın desteklenmesi, yerel çevre ve kültür bilincinin oluşması, yabancılaşma sorununun aşılabilmesi yönünde büyük bir adımdır.
Pek çok durumda birey, öğrendiği kural ve değerleri birbiriyle ilişkilendiremediği için toplumsal bütünlüğü geliştirememe sorunuyla karşı karşıyadır. Bu bağlamda yerel basının çabalarıyla yerel halkın bilinçlendirilmesi, bireyin çevresini daha iyi tanımasını ve kültürüyle bütünleşebilmesini sağlayacaktır.
Adanapost Haber Portalı olarak, demokraside siyasal katılımın önemini vurgularken yerel basının rolünün de farkında olduğumuzu ve medya bir kamu görevi olduğundan sorumlu yayıncılık yapmaya çalıştığımızı ifade etmek isteriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.