Meclis olağanüstü toplanıyor

Meclis olağanüstü toplanıyor
Cemil Çiçek, 4 eski bakanla hakkındaki fezlekelerle ilgili başvuru üzerine, Meclis?in 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00?te toplanacağını açıkladı. TBMM...

Cemil Çiçek, 4 eski bakanla hakkındaki fezlekelerle ilgili başvuru üzerine, Meclis?in 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00?te toplanacağını açıkladı.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 eski bakanla hakkındaki fezlekelerle ilgili başvuru üzerine, Meclis?in 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00?te toplanacağını açıkladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'de toplantıya çağırıyoruz. Ümit ediyorum işlemleri o gün tamamlarız. Bunun gereğini yapmış olacağız" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ziyaret ettiği TBMM Sağlık Merkezi'nden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Meclis'in olağanüstü toplanması için CHP'nin yaptığı çağrının hatırlatılması üzerine Çiçek, "19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'de toplantıya çağırıyoruz. Ümit ediyorum işlemleri o gün tamamlarız. Bunun gereğini yapmış olacağız" cevabını verdi.

Çiçek, konunun Meclis Soruşturması Talebi Merkezi?nde değerlendirildiğini ifade ederek, Meclis soruşturmasının yasama ya da siyasi denetim faaliyeti değil, Anayasa'nın 100. maddesinin verdiği yetkiye dayanan adli faaliyet olduğunu kaydetti. Adli faaliyet olduğunda bakılması gereken birkaç hususun olduğunu söyleyen Çiçek, "Arkadaşlarımız siyasi değerlendirmeler yapıyor. Bunlara saygı duyarız, istifade etmeye çalışırız. Ama madem adli faaliyettir ve ceza muhakemesi faaliyetidir, o halde biz gelen talepleri, kimden gelirse gelsin, kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin, biz bunları ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Böyle olmazsa zaten Türkiye'de yeteri kadar tartışma var, Meclis Başkanı olarak ceza muhakemesi hukuku ve kanunu ne diyorsa ona aynen uymak mecburiyetindeyim. Kanunu çıkaran Meclis kendi çıkardığı ceza muhakemesi kurallarına uymadan siyasi beklentilere, değerlendirmelere göre işlem yaparsa o zaman kanun çıkarmamızın anlamı yok. Bu bir adli faaliyettir. Adli faaliyet olduğunda ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde olaylara bakmak lazım. Genel Kurulu, 19 Mart'ta toplantıya çağırıyoruz. Bütün bunlar görüşülür. Geçmişte de benzer soruşturmalar oldu. Bir sonuca varırız" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "19 Mart'ta Genel Kurul'da nasıl bir usul izlenecek?" sorusuna Çiçek, "Bugüne kadar Meclis Soruşturması talepleri 55 ve daha fazla milletvekili imzası, Başbakanlık üzerinden gelen daha çok Teftiş Kurulu raporları ya da Sayıştay ve Danıştay'dan geldi. İlk olan husus savcılık üzerinden talebin gelmiş olmasıdır. Savcılık üzerinden gelince hiç olmazsa ceza muhakemesi hukukunu hatırlayalım. Onun üzerinden gereğini yaparız" cevabını verdi.

Dosyaların eklerinin iade edilmesi gerektiği yönündeki ifadelere ilişkin değerlendirmede bulunan Çiçek, "Bu taleplerin hepsini ceza muhakemesi terazinde tartarız" diye konuştu.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.