MEB?den İngilizce devrimi?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İngilizce öğretiminde yeni bir sisteme geçmeye hazırlanıyor.
Buna göre yurtdışından getirilecek yabancı öğretmenler Türk öğretmenlerle derslere girecek. Okullarda İngilizce pratik yapılacak ?Engilish cafeler? açılacak. Devlet okullarında İngilizce öğretimde adeta bir devrim yaşanacak. ''Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi'' oluşturan Milli Eğitim Bakanlığı yurt dışından ana dili İngilizce olan 40 bin yabancı öğretmen getirecek. Bu öğretmenler derslere girerek öğrencilere İngilizce öğretecek. Yaklaşık 1,5 milyar TL'ye mal olacak proje, ulusal bir dil politikası oluşturulması ve bu çerçevede yapılması gerekenleri kapsıyor. Uygulama gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren büyük illerde başlayacak. .
Her yıl 10 bin öğretmen gelecek
Projenin en önemli unsurlarından birini ana dili İngilizce olan ülkelerden İngilizce öğretmenleri getirilmesi oluşturuyor. 4 yıl içinde her yıl 10 bin olmak üzere toplam 40 bin anadili İngilizce olan yabancı İngilizce öğretmeni Türkiye'ye getirilecek. Bu öğretmenler İngilizce derslerine Türk öğretmenlerle birlikte girecek. Öğrenciler ve Türk öğretmenler için İngilizce konuşma sınıfları oluşturulacak. Proje kapsamında okullarda ''English cafe''ler açılarak, yabancı ve Türk İngilizce öğretmenlerinin katılımıyla ders saatleri dışında da etkinlikler düzenlenmesi de öngörülüyor.
Yeni sistem konuşma ağırlıklı
Projenin hazırlıklarını yürüten MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Ünal Akyüz ise İngilizce eğitiminde kendimizi kandırmamamız gerektiğini söyledi. Akyüz ''Yeni sistem konuşma ve derdini anlatabilme ağırlıklı. Türkiye'de yabancı dil öğrenimi konusunda bir kırılma noktası var. İngilizce'nin dil bilgisi öğretiminden ibaret olmadığını, konuşma, yazma ve anlatmanın da önemli olduğu anlayışını getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Çizgi Filmler İngilizce olacak
Yeni sistemde İngilizce eğitiminin okul öncesinden başlayacağını vurgulayan Akyüz, bu çerçevede RTÜK ve TRT ile anlaşma yapılmasının da planlandığını söyledi. Akyüz, çocuklar arasında popüler olan bazı çizgi filmlerin ve programların İngilizce veya Türkçe altyazılı olarak yayınlanmasının sağlanacağını belirterek, şunları söyledi: ''Burada amaç çocuğun İngilizce öğreniminin okulla sınırlı kalmaması. Finlandiya ve Hollanda gibi ülkelerde İngilizce dersi saatleri bizden daha az ama daha iyi öğreniyorlar çünkü İngilizce öğrenimi okulla sınırlı değil. Okuldan sonra da bu çocuk evde bir şekilde İngilizceyi kullanıyor. Biz de çizgi filmlerin İngilizce seyredilmesi imkanını yaratacağız. Okulda haftada yarım saat çizgi film izleme, yarım saat oyun oynama gibi olabilir."
Standart maaş belirleyeceğiz
Türkiye'de şu anda 48 bine yakın İngilizce öğretmeni bulunduğunu belirten Akyüz, yabancı öğretmenlerin Türkiye'ye ''misafir'' statüsünde geleceklerini söyledi. Akyüz, ''Bu öğretmenlerle 1'er yıllık kontrat yapılacak. Eğer okulumuz memnun kalırsa devam edecekler. Memnun kalmadığımız yabancı öğretmeni geri göndereceğiz. Japonya ve Kore'deki uygulamalarda da yabancı öğretmenlere 1500-2000 dolar arasında ücret veriliyor. biz de standart bir maaş belirleyeceğiz" dedi
Bizim öğretmenlerimiz etkilenmeyecek
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, hedeflerinin her öğrencinin İngilizce'yi akıcı bir şekilde konuşmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Çubukçu, ''Amacımız çocuklarını İngilizce seviyesini artırmaktır. Bu proje, Türk öğretmenlerimizin İngilizce dersine girmesine veya İngilizce öğretmen adaylarının atanmasına engel değildir. Yabancı dilin daha iyi öğretilmesi ve konuşulması için hazırlanmış bir projedir'' diye konuştu.
Türkler de yurt dışına gidecek
Proje kapsamında Türk İngilizce öğretmenlerinin de yurtdışında eğitim almalarının hedeflendiğini kaydeden Ünal Akyüz, ilk aşamada belirli kriterlere sahip 3 bin öğretmenin yurtdışına gönderilmesinin planlandığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.