"Mallarımız gitti, namusumuz için göç ettik"
Bir yandan Esed zulmü devam ederken öte yanda el Nusra ile PKK'nın uzantısı PYD arasındaki çatışmaların ortasında kalan on binlerce Suriyeli Kürt, vatanını terk etti. K.Irak'taki kamplara yerleştirilen göçmenler, zor şartlar altında yaşıyor.
Suriye'de Baas rejiminin zulmü yetmezmiş gibi Esed'i devirmek için savaştığını söyleyen El Nusra ile terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD arasındaki çatışmalar halkı canından bezdirdi.
Üç ateş arasında kalan on binlerce Kürt, vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne sığınan yaklaşık 150 bin kişi, Erbil, Dohuk, Zaho ve Süleymaniye'nin etrafındaki kamplara yerleştirildi.
Zaman gazetesi, Erbil'in 25 km uzağındaki Kawrgosk Kampı'na girerek, kısıtlı imkânlarla hayata tutunmaya çalışan göçmenlerin dramına şahitlik etti.
Rejimin zulmü, PYD baskısı ve El Nusra korkusu sebebiyle Kamışlı'dan göç eden Adnan isimli mülteci, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamıyor:
?Arabama, traktörüme hatta mutfaktaki yiyeceklere bile PYD el koydu. İtiraz edince, ?Sizin için savaşıyoruz, şehit veriyoruz. Tabii ki bize destek vereceksiniz.' diyorlar. El koymadıkları bir namusumuz kalmıştı. Mecburen göç etmek zorunda kaldık.?
Göçmenler, PYD'nin, çocuklarına da el koyduğunu anlatıyor. Ayrıca El Nusra'nın bölgede çok sayıda insanı katlettiğini dile getiriyorlar.
Erbil'e 25 kilometre uzaklıktaki Kawrgosk'taki kampa son 3 günde 13.500 kişi gelmiş. Sêmalka bölgesindeki Dicle Nehri'ni seyyar köprülerle geçerek Pêşhabur Sınır Kapısı'na gelen Suriyeli Kürtler, buradaki peşmergeler tarafından kamplara taşınıyor.
BM ile Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kurulan kampa getirilen insanlar, kısıtlı imkânlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Kampta su ve elektrik sıkıntısı yaşanırken gıda ve giyime büyük ihtiyaç duyuluyor.
Her gün yeni çadırlar inşa edilmesine rağmen yüzlerce aile temin ettiği bir battaniye ya da halı parçası üzerinde hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.