Maliye'den 'sıcaklık' kontrolü...
Başbakan'ın 'önlem getirilmeli' sözüne Maliye Bakanı'ndan destek geldi.
Erdoğan'ın 'mutlaka kontrol edilmeli' uyarısıyla hükümetin de gündemine oturan sıcak paraya karşı önlem tartışmaları artmaya devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın "Sıcak paraya önlem şart" uyarısı tartışılıyor. Maliye Bakanı Şimşek, "Başbakan çok haklı" derken, İş Bankası Genel Müdürü Özince de önlemin yerinde olacağını kaydetti.
"BAŞBAKAN'A KATILIYORUM"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sıcak parayla ilgili açıklamalarına aynen katıldığını, Türkiye'nin üretim kapasitesine, ihracat ve istihdam artışına katkıda bulunacak küresel, doğrudan yatırımları her zaman tercih ettiklerini söyledi. Şimşek, Başbakan'ın sözleri çerçevesinde tobin vergisiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi: "Sayın Başbakan'ın sözlerini değerlendirmeden önce, bu sözlerin hangi bağlamda söylendiğine, neyi kastettiğine bakmak lazım. Muhtemelen genel bir değerlendirmedir diye düşünmek lazım."
KKDF'DE GERİ ADIM YOK
Şimşek kredilerde KKDF'nin yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmasının mevcut kredileri kapsamaya devam edeceğini söyledi.
ÖZİNCE: SICAK PARA BEDELİNİ ÖDEMELİ
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, öteden beri sıcak para konusunda bir önlemin yerinde olacağını düşündüğünü belirterek, ''Ama esas önlem piyasaların derinleştirilmesidir. Uygulanması gereken İstanbul Finans Merkezi ile ilgili takvimlenen işler takır takır yapılırsa zaten hepsi hallolur'' dedi. ''İş Yatırım Finans Atölyesi'' toplantısında konuşan Özince, şunları söyledi: ''Zamanında Tobin Vergisi vesaire diye düşünülen yöntemlerin çeşitli ülkeler tarafından uygulandığını, sonuç arzu edildiği kadar etkin olmasa bile o ülkelerin gelir temin ettiğini görüyoruz. Madem ki Türk tasarruf sahibinin, Türk yatırımcısının mevduatta stopaj dahil birçok yükü vardır, kısa vadeli yatırımcı olan da mutlaka ona uygun bazı yöntemlerle karşılaşmalıdır.'' Özince, "Özellikle kalıcı istihdam, üretim yaratıcı, ihracat yaratıcı ve dolayısıyla refah yaratıcı sermayeyi biz arzu ettiğimize göre arzu ettiğimiz sermayeye avantajı vermeliyiz. Arzu ettiğimiz sermayeyi, ülkede yatırım yapan sermayeyi Türkiye'yi rekabet liginde gerilerde bırakacak şekilde işleme tabi tutarsanız, Türkiye'yi iş yapmada en kolay ülkeler liginin en başına oturtamazsanız, ama buna karşın da kısa vadeli gir-çık işlemlerle piyasanızın fırsatlarını, kaymağını yiyenlere de hiçbir şey yapamazsanız bunun adını serbest değil de aşırı serbestlik diye değerlendirmek söz konusu olabilir'' dedi.
"SPEKÜLATÖRLERİN CENNETİ OLMAMALI"
Kalıcı yatırımcıya daha fazla kolaylık sağlanması gerektiği, istihdamı, üretimi, ihracatı destekleyen yatırımcıya vergi indirimi yapılması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Özince, ''Türkiye'nin kayıtlı sistemin vergi cenneti olması gerektiği kanaatindeyim. Kayıtsızların, spekülatörlerin cenneti değil? diye konuştu.
BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan Erdoğan, Arap Bankalar Birliği'nin Lübnan'da düzenlenen toplantısında sıcak paraya yönelik olarak önemli mesajlar vermişti. Başbakan "Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur" demişti.
HT EKONOMİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.