Maliye, cemaat şirketlerini mercek altına aldı

Maliye, cemaat şirketlerini mercek altına aldı
 Yeni yılın vergi denetim programını şekillendiren Maliye Bakanlığı, ihbar mektuplarına dayanarak Gülen?e yakın şirketleri mercek altına alacak.Maliye...


 

Yeni yılın vergi denetim programını şekillendiren Maliye Bakanlığı, ihbar mektuplarına dayanarak Gülen?e yakın şirketleri mercek altına alacak.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, 2014 yılı vergi denetim programı çalışmalarına başladı.

 

Çifte seçim nedeniyle denetimlerin ?yüzeysel? tutulması planlanıyor. Ancak, denetimlerde belirli firmalar üzerinde yoğunlaşılacak. Bunun için de ihbar mektupları baz alınacak. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı?nda bu durum şimdiden tartışmalara yol açtı.

 

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, her yıl yılın ilk üç aylık döneminde, o yıl incelenecek sektörleri ve firmaları tespit ediyor. Yılın ilk üç aylık döneminde vergi denetim elemanlarının ifadesi ile, çarpraz kontrollerle inceleme için delil toplanıyor. Sektörlerin tespit edilmesinin ardından da, yaz ayları için denetim programı yapılıyor. Denetimler de Mayıs ayından itibaren başlıyor.

 

NOKTA SEKTÖRLERE İNCELEME

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, mercek altına alınacak sektörlerle ilgili ön çalışmalarına başladı. Ancak bu yıl denetimlerde çifte seçim sıkıntısı yaşanıyor. Seçim döneminde mükelleflerin tepkisini çekmek istemeyen başkanlık, nokta sektörleri inceleme kararı aldı. Bu çerçevede, haklarında ihbar gelen şirketler ile riskli sektörler incelenecek. Yani bir anlamda incelemelerde rotayı, ihbarlar belirleyecek. Bu durum şimdiden tartışmalara yol açtı. Maliye Bakanlığı kulislerinde, ihbar sistemine dayalı vergi denetiminin, incelemelerin bazı firmalar üzerinde yoğunlaşmasına yol açacağı konuşulmaya başlandı. Özellikle, son dönemde Gülen cemaatine yakın şirketlerle ilgili çok sayıda ihbar ve şikayetin geldiği dikkate alınırsa turnelerin büyük kısmı bu çerçevedeki şirketler için yapılmış olacak.

 

KOÇ VE KOZA İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Maliyenin Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Koç Grubu?nun üç enerji şirketi hakkında başlattığı inceleme ile yine son dönemde cemaate yakın bazı gruplarla ilgili başlattığı incelemeler devam ediyor. Kulislerde incelemelerin seçimlerden önce tamamlanacağı konuşuluyor.

 

KAYNAK: TARAF

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.