Mali Müşavir Pekduraner : Kadın çalışanlara hamilelik ve doğum sürecinde bazı haklar ve kolaylıklar tanınmıştır.

Mali Müşavir Pekduraner : Kadın çalışanlara  hamilelik ve doğum sürecinde bazı haklar ve kolaylıklar tanınmıştır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, İşletme Koçu Özlem Pekduraner, özel sektörde doğum yapan kadın çalışanların doğum izni süresi, doğum izni sürelerinin çalışma süresine dahil edilip edilmeyeceği ile ilgili bilgiler verdi.

Kadın işçilerin hamilelik durumunu öğrendiklerinde işverene bildirmeleri gerektiğini ifade eden Mali Müşavir Özlem Pekduraner, sözlerine şöyle devam etti.

İş hayatında çalışan kadınların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kadın işçilere, hamilelik ve doğum süreciyle ilgili İş Kanununda bazı haklar, kolaylıklar tanınmış; çalışma koşullarında bazı iyileştirmeler yapılmıştır. Çalışan hamile kadınlar haklarını bilmelidir ve işverenden talep etmelidir.

Söz konusu haklar 4857 Sayılı İş Kanununun 74. maddesinde şöyle belirtilmiştir.

“Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.

Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Kadın işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz

Erken doğum yapılması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Bahsi geçen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır.

Kadın işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

İş Kanunu’nun74 üncü maddesine aykırı davranan yani doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen işverene veya işveren vekiline para cezası verilir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.