Mali Müşavir Pekduraner: 2021 yılında 7.000 TL'nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecek

Mali Müşavir Pekduraner: 2021 yılında 7.000 TL'nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecek
Mali Müşavir & İşletme Koçu Özlem Pekduraner, mükelleflerin 2021 dönemine ait kira geliri ve vergilendirilmesi ile ilgili bilgiler verdi.

2021 yılında 7.000 TL'nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecek

Mali Müşavir & İşletme Koçu Özlem Pekduraner, mükelleflerin 2021 dönemine ait kira geliri ve vergilendirilmesi ile ilgili bilgiler verdi.

1-31 Mart 2022 tarihleri arasında verilmesi gereken kira vergisi beyanının Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (www.gib.gov.tr) Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında, bağlı bulunulan (ikametgahın bulunduğu yer) vergi dairesine kağıt ortamında, 3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile elektronik beyanname aracılık sözleşmesi imzalanarak e-Beyanname sisteminden kolay bir şekilde verileceğini ayrıca kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanların da Hazır Beyan Sisteminden yararlanabildiğini ifade eden Mali Müşavir Özlem Pekduraner, sözlerine şöyle devam etti.

Mevzuata göre,

  • Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2021 yılı için 7.000 TL) aşanlar,
  • İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutan beyanname verme sınırını (2021 yılı için 53.000 TL) aşanlar,
  • Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2021 yılı için 2.800 TL) aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.

Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Yani kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden ya da ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekir. Geliri tahsil edilmediyse beyan edip ödemeye gerek yok.

İş yeri kira gelirine istisna uygulanmaz.

2021 yılında elde edilen kira gelirlerinden 24.000 TL.’ye kadar %15 vergi oranı uygulanacaktır. 2021 yılında 7.000 TL'nin altında mesken kira geliri olanlar bu gelirleri için yıllık beyanname vermeyecektir. Sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için mesken istisnası uygulaması söz konusudur. Konut ve iş yeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır. İş yeri kira gelirine istisna uygulanmaz.

Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, emsal kira bedelinin esas alınacağını belirten Pekduraner, şunları da ekledi.

268 ve 298 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre; konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde; haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde, miktar sınırlaması olmaksızın iş yerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları ya da posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmeleri zorunluluğu vardır.

2021 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, 2022 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere; birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2022, ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2022 resmi tatile rastladığı için 1 Ağustos 2022 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.