Malatya Uluslararası Film Platformu Başvuruları Başladı
Malatya Uluslararası Film Platformu Başvuruları Başladı
8. Malatya Uluslararası Film Festivali, ulusal yapımların desteklendiği platformun ardından uluslararası projelerin yarışacağı Malatya Uluslararası Film Platformu’nu hayata geçiriyor. Bu yıl Azerbaycan işbirliğiyle gerçekleşecek platformda 3 projeye 30’ar bin TL “Senaryo Geliştirme Ödülü” verilecek. Platforma başvurular bugün başladı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım tarihleri arasında 8.’si düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali önemli bir yeniliğe daha imza atıyor. Geçtiğimiz yıldan başlayarak ulusal sinemaya katkı amacıyla yapım öncesi destekler içeren Malatya Film Platformu’nu hayata geçiren festival, yakın coğrafyadan ülkelerin katılımıyla önümüzdeki yıllarda büyük bir fona dönüştürülmesi planlanan platformun ilk anlaşmasını Azerbaycan ile imzaladı. Platformun tanıtımı ve anlaşmanın imzalanması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi Fırat Salonu’nda bir basn toplantısı düzenlendi. Toplantıya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Hacı Uğur Polat, Azerbaycan Kinostüdyo Direktörü Müşfiq Hatemov, Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer, Azerbaycan Genç Sinemacılar Derneği Başkanı, ünlü yönetmen Elçin Musaoğlu, Platform Direktörü Belkıs Bayrak ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
MALATYA YAKIN COĞRAFYANIN SİNEMA MERKEZİ OLACAK
Basın toplantısında ilk sözü alan Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer, Türkiye-Azerbaycan ortaklığında bu yıl ilki gerçekleştirilecek Malatya Uluslararası Film Platformu hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl Malatya Film Platformu’nu kurarak ulusal film projelerine yapım desteği sağladıklarını hatırlatan Suat Köçer, bu yıl Azerbaycan işbirliğiyle hayata geçirecekleri Malatya Uluslararası Film Platformu’nu önümüzdeki yıllarda yakın coğrafyayı içine alan büyük bir destekleme fonuna dönüştürmeyi planladıklarını söyledi. Türkiye ile ortak tarihi ve kültürel bağları olan Azerbaycan ile yola çıkmanın anlamlı bir başlangıç olduğunu belirten Köçer, merkezi Malatya’da olacak platformun önümüzdeki yıldan itibaren katılımcı ülkelerle genişleyeceğini ve bu coğrafyadan sinemacılar için önemli bir cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti.
ÜÇ SENARYOYA 30’AR BİN TL DESTEK
Başvuruların 11 Eylül’de başlayacağını ve 15 Ekim’e kadar devam edeceğini söyleyen Köçer, üye ülke sinemacılarının katılabildiği uluslararası platform başvurularından, ön jüri tarafından seçilecek 10 projenin finalde yarışacağını belirtti. Finalistler arasından 3 projenin ana jüri tarafından Senaryo Geliştirme Destek Ödülü olarak 30’ar Bin TL destekle ödüllendirileceğini söyleyen Köçer, desteklerden birinin TRT tarafından üslenileceğini hatırlatarak Malatya Uluslararası Film Festivali ve ulusal sinemaya yaptığı katkılardan dolayı TRT ile festivale başından bu yana büyük destek veren Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK
Sözlerine Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve Festival Direktörü Suat Köçer’e teşekkür ederek başlayan Azerbaycan Kültür Bakanlığı Kinostüdyo Direktörü Müşfiq Hatemov, Türkiye ile sinema alanında kıymetli bir işbirliği yapıyor olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bunun iyi bir başlangıç olduğunu ve gelecek yıllarda platforma olan katkılarının artarak devam edeceğini ifade eden Hatemov, “İleriki dönemlerde üye olacak yeni ülkelerle Malatya Uluslararası Film Platformu’nun başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere yakın coğrafya için önemli bir sinema merkezine dönüşeceğine inanıyorum. Bugün bu anlamlı birlikteliğin ilk adımını atmaktan büyük sevinç duyuyoruz” dedi. Hatemov’un ardından söz alan yönetmen Elçin Musaoğlu, bu tür ortaklıkların halklar ve ülkeler arası kültürün gelişmesinde önemli rol aldığını söyledi. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin son yıllarda adını sıkça söz ettiren başarılı bir festival olduğunu söyleyen Musaoğlu, platformun yeni yeteneklerin yanı sıra başarılı işlere imza atmış usta sinemacılar için de önemli bir destek fonuna dönüşeceğine inandığını ifade etti.
GÜCÜMÜZÜ SİNEMA ALANINDA DA GÖSTERMELİYİZ
Basın toplantısında bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Hacı Uğur Polat, sinemanın günümüz dünyasında çok önemli bir kitle iletişim aracına dönüştüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin son yıllarda kazandığı öncü role atıfta bulunan Başkan Polat, aynı kararlılık ve çabanın kültür sanat alanında da gösterilmesi gerektiğini söyledi. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye’nin önde gelen film festivallerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Polat, yapım destekleriyle ülke sinemasına katkıda bulunuyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Malatya Uluslararası Film Platformu’nun Azerbaycan ile başladığını ve önümüzdeki yıldan itibaren hızla büyüyeceğine inandıklarını ifade ederek Azerbaycan’a bu anlamlı işbirliğinden dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Azerbaycan Kinostüdyo Direktörü Müşfiq Hatemov, Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer ve Genç Sinemacılar Derneği Başkanı, yönetmen Elçin Musaoğlu anlaşmayı imzaladı.
BAŞVURULAR FESTİVALİN WEB SİTESİNDEN YAPILIYOR
Bu yıl Türkiye-Azerbaycan ortaklığında gerçekleştirilen uluslararası platformunun başvuruları buggün itibariyle başladı. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin resmi sitesi; malatyafilmfest.org.tr‘den yapılacak başvurular için son tarih 15 Ekim 2018.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.