Mahallenin imamı da artık aileden biri?

Mahallenin imamı da artık aileden biri?
Sağlık Bakanlığı'nın 'aile hekimliği' uygulaması Diyanet'e örnek oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Aile İmamlığı' projesi sayesinde din görevlileri...



Sağlık Bakanlığı'nın 'aile hekimliği' uygulaması Diyanet'e örnek oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Aile İmamlığı' projesi sayesinde din görevlileri de artık aileden biri.

İlçe müftüsü, vaiz, mahalle imamı ve cami dernek başkanından oluşan heyet, aileleri evlerinde ziyaret ediyor. Dini konuların yanı sıra alkol, sigara ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların zararlarına karşı da bilgi veriyorlar.

Adana'nın Sarıçam ilçesi, Aile İmamlığı pilot uygulamasının yapıldığı yerlerden birisi. İlçe Müftüsü Murat Demir, Vaize Sümeyra Budak, mahalle imamı ve cami dernek başkanından oluşan heyet, haftanın belirli günlerinde evleri ziyaret ediyor. Diyanet heyeti, geçtiğimiz günlerde Mustafa-Şerife Kaçar çiftinin misafiriydi.

Müftü Demir, imamların artık sadece namaz kıldırmayacağını, bulundukları mahallenin sorunlarını dinleyip, aileleri acı ve tatlı günlerinde yalnız bırakmayacaklarını vurguluyor. Amaçlarının İslam dinini en sağlıklı şekilde topluma anlatmak olduğuna dikkat çeken Demir, proje kapsamında çalınmadık kapı bırakmayacaklarını anlatıyor: "Gayemiz her vatandaşı evinde ziyaret edip birebir görüşmek; dini birtakım meseleleri müzakere etmek. Varsa bir sorunları bunları oturup birlikte çözmek. Tanışmak; zaten Peygamber Efendimiz'in (sas) sünneti."

Demir, ilçede uyuşturucu, sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelere karşı aileleri her fırsatta uyardıklarını belirterek, şöyle devam ediyor: "Bu görevi sadece camilerle sınırlamıyoruz. Ev ziyaretleri veya okullarda anne, baba ve çocukları bilgilendiriyoruz. Uyuşturucuya bulaşan gençler çok zor kurtuluyor. Kimi intihar ediyor, kimi hastanelere düşüyor, kimi işe yaramaz hale geliyor. Bu illetle hep beraber mücadele edeceğiz."

Anne-babaların çocuklarını takip etmelerini ve kimlerle arkadaşlık kurduklarına bakmalarını isteyen Murat Demir, onlardaki davranış değişikliklerinin önemsenmesini ve mutlaka iletişim içinde olunmasını öneriyor. Ev sahibi Şerife Kaçar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti, "Keşke bütün devlet büyükleri bu şekilde vatandaşın halini sorsa, sorunlarıyla ilgilense." sözleriyle dile getiriyor.

Adana Müftüsü İsmail Canbolat, 'Aile İmamlığı' uygulamasıyla din görevlilerinin sadece cemaatle değil, cami çevresindeki insanlarla da ilgilendiğini ifade ediyor. Din görevlilerinin ev ev dolaşıp; vatandaşın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini aktaran Canbolat, şunları söylüyor: "Arkadaşlarımız mahallede fakir varsa tespit etmeli, hasta varsa ziyaret edilmeli, cenaze varsa taziye ile ilgili görevler yerine getirilmeli. Kur'an-ı Kerim okunmalı. Camiye gelmeye teşvik etmeli. Sırf camiye gelenlerle yetinip, cami dışındakileri ihmal edemeyiz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.