'Macahel Yaşlılar Korosu'na UNESCO tescili
- Artvin'in Camili köyünde yaş ortalaması 68 olan yerel sanatçılardan oluşan Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescillendi.
ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Borçka ilçesi Camili köyünde 2001'de kurulan Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescil edildi.
Gürcistan'a sınır Borçka'nın Camili (Macahel) köyünde, yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarını yaşatmaya çalışan ve yaş ortalaması 68 olan koro üyeleri, çeşitli etkinliklerde sahne alıyor.
Köyde 2001'de kurulan ekip, profesyonel anlamda müzik eğitimi almayan Nevzat (88), İsmail (77) ve Hamdi Ertürk (69) ile Muhammet Balcı (69), Cemal Karadeniz (67), Şükrü Cesur (65), Muhittin Gökdemir (54) ve Medeni Altın'dan (53) oluşuyor.
Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu'nu ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, koronun UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescillendiği müjdesini verdi.
Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, somut olmayan kültürel mirasın envanterinin çıkarılması, memleketin bu konudaki kültürel derinliği, zenginliği ve çeşitliği konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Bunun uzun yıllar sürdüğünü anlatan Dursun, bu çalışmaların değişik aşamaları ve incelemelerinin bulunduğunu, bunlardan birinin de Yaşayan İnsan Hazinesi'nin tescili ile duyurulması olduğunu kaydetti.
Türkiye'de son yıllarda 10 ayrı kültürel kimliğin Yaşayan İnsan Hazinesi olarak tescili konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Dursun, bölgesel kültürün melodik, ritmik ve folklorik özelliklerini taşıyan Camili'deki yaşlılar korosunun da bunlar arasında yer aldığını bildirdi.
- "Bir genç gibi dimdik ayaktalar"
Bu tescil çalışmasında sona gelindiğini belirten Dursun, şöyle devam etti:
"Grupta bulunan herkes, ihtiyar olmalarına rağmen bir genç gibi dimdik ayakta. Bu koroda yer alan herkesi Yaşayan İnsan Hazinesi'ne kaydettik. Somut olmayan kültürel mirasta UNESCO açısından bir bölgesel hazine, bölgesel kültürel renklilik ve kıymet olarak tescil oldu. Bu tescilin ülke genelinde duyurulması önümüzdeki günlerde yapılacak."
Öncelikle bu konudaki kaynak envanter çalışmalarını tamamlandıklarını anlatan Dursun, "Türkiye'nin daha önce ilan edilmiş somut olmayan kültürel miras listesi var. O listede bu kıymetli ihtiyarlar korosu da kayda geçmiş olacak. Ben de bakanlığın müsteşarı ve kültür tarihi profesörü olarak bu müjdeyi kendilerine vermekten mutluyum" dedi.
Dursun, gelecek günlerde düzenlenecek törenle, koro üyelerine UNESCO tarafından tescil belgesi takdim edileceğini kaydetti.
- "Bu şarkılar artık Gürcistan'da bilinmiyor"
Koro şefi Hamdi Ertürk, halk müziği sanatçısı İberya Özkan ve yine Gürcüce şarkılar söyleyen Bayar Şahin tarafından 2001 yılında keşfedildiklerini dile getirdi.
Koro oluşturulmadan önce birkaç deneme yaptıklarını belirten Ertürk, repertuvarlarında Gürcistan'da yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarının bulunduğunu söyledi.
Şarkıları dedelerinden, babalarından duyduklarını bildiren Ertürk, "Bu şarkılar artık Gürcistan'da bilinmiyor, unutulmuş. Günlük yaşayışları anlatıyor. Köy imecelerinde, düğünlerde söylenen şarkılar bunlar" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.