LYS sonrasında ortaya çıkanlar
Üniversiteye hazırlıkta sistem gereği iki basamaklı sınav uygulanıyor. Ancak ölçme değerlendirme yapılırken iki sınavda elde edilecek sonuçlar göz önünde bulunduruluyor. Yani sınav sistemi YGS ve LYS'lerle bir bütünlük oluşturuyor. YGS sonuçları ortalama değerlendirmenin % 40’ına karşılık gelirken, kalan yüzdelik kısmı LYS oluşturuyor. Bundan dolayı hazırlıkta sınavın bütünü, gözden kaçırılmamalıdır. YGS, sadece YGS puanıyla girilecek bölümlerde tek belirleyici sınavdır. Ancak LYS'ler sonucunda ortaya çıkan MF, TM, TS ve DİL puanlı bölümlerde hem bir baraj sınavı olarak, hem de yerleştirme puanları hesaplanırken %40 oranında etkili oluyor. LYS sınavı ise değerlendirmenin %60 oranında etki ediyor. Bir basketbol maçında olduğunuzu düşünün, ilk yarı100 atış hakkınızdan 40’ı; ikinci yarıda ise 100 atış hakkınızdan 60’ı basket oluyor. %60 etkili olan LYS’nin soruları bilgi ağırlıklı sorular olup yüzeysel çalışmak adayı başarıya götürmez. Daha derin bir çalışma ister ve bekler.
Genel olarak Türkiye’de sınavlar sınanma kaygısı ile karşımıza çıkar; sınav kaygısı yüksek bireylerde gözlenen belki de en önemli düşünce yanlışlığı, sınavların bilgi ve becerinin test edilmesinin ötesinde kişiliğin sınanması olduğuna inanmaktadır. Oysa bir sınav sonucuna, bütün bir kişilik değeri atfetmek yerine, bütünün parçalarından birindeki bir aksama diye bakabilmek gerekir. Aslında LYS bize sınavı bir sınanma kaygısına dönüştürmeden, sistemli, düzenli, programlı ve nasıl çalışılması gerektiğini hatırlattı.
SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS4)
TARİH
Genel olarak soruların kolay ve orta zorlukta olduğu görülmektedir. Soruların cevapları da oldukça nettir. Bilgiye dayalı sorular yoruma dayalı sorulardan fazladır. Ama bilgiye dayalı sorular içinde birkaç bilginin sentezlenmesi ve yorumların eklenmesi gerekmektedir. Geçen yıllarla karşılaştırdığımızda Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi konusundan çıkan soru sayısının arttığını görmekteyiz. Osmanlı Yükseliş Dönemi Soruları tek soruya düşerken Osmanlı Dağılma Dönemi Islahat Hareketleri soru sayısı artmıştır. Kronolojiye dayalı sorular görülmektedir. Cumhuriyet dönemi ve eğitimle ilgili sorular biraz daha dikkat gerektirmektedir. Soğuk savaş dönemi soruları oldukça kolaydı.
COĞRAFYA-2
Genel olarak bilgi ağırlıklı sorular sorulmuştur. Şekil ve haritaya dayalı sorular öğrenciler için zor görünse de zorluk derecesi ortadır. İklim bilgisi ve harita bilgisi ağırlıklı sorular yer almıştır. Sanayi, ticaret, turizm gibi bazı beşeri sistemleri içeren sorular harita ile ilişkilendirilerek uygulama düzeyinde sorulmuştur. Coğrafi konum ve yerel saat ile ilgi sorular doğrudan sorulmasa da coğrafi konuma bağlı sorular vardır. Küresel çevre ile ilgi sorular ön plandadır, iklim ve sıcaklık farkı ile ilgili soruların yanı sıra beşeri coğrafyaya ait sorular özellikle YGS müfredatına daha yakındır.
FELSEFE GRUBU
Genel olarak yoruma dayalı kolay sorular olsa da paragrafların uzunluğu dikkatin dağılmasına neden olabilir. Psikoloji ve Sosyoloji sorularında paragrafların uzunluğu dikkat çekmektedir. Sosyoloji de yorum sorularına ağırlık verilmiş olup Psikoloji dersinde bilgi soruları daha ağırlıklıdır. Mantık sorularının zorluk derecesi de orta seviyededir. Sınav sorularının müfredata uygun olarak hazırlandığı görülmektedir. Klasik mantık soruları daha ağırlıkta olsa da sembolik mantık ile ilgili sorular vardır. Sorularda konular arasında bağlantı kurmanın önemi fark edilmiştir.
EDEBİYAT-COĞRAFYA-1 (LYS-3 ) SINAVI
COĞRAFYA-1
Genel olarak soruların kolay ve orta zorlukta olduğu görülmektedir. Beşeri sistem ağırlıklı sorular yer almaktadır. Bu yıl geçmiş yıllara oranla Doğal Sistemler soruları artmıştır. Çevre sorunları, doğal afetler, İnsan-Doğa etkileşimi soruları ağırlıktadır. Soruların çoğu harita ile ilişkilendirilerek sorulmuştur.
LYS-3 EDEBİYAT
Sınavın edebiyat bölümünde yer alan 56 sorudan 23’ü dil ve anlatım, 33’ü Türk edebiyatına aittir. Alışılagelmiş soru tipleri sınavın geneline hâkimdir. Müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Konuya hâkim olan her öğrencinin yapabileceği sorular vardır. Kazanımlar paralelinde sorular hazırlanmıştır.
Edebiyat bölümünde Cumhuriyet dönemi ağırlıklı olarak sorulmuştur. Edebiyat konularında bilgiyi yorumlamaya yönelik sorulara yer verildiği görülmüştür. Batı edebiyatı sanatçılarına yönelik sorulara bu yıl da yer verilmediği gözlenmiştir. Son dönem sanatçılarına yönelik sorulara yer verilmemiştir. Yazar ve eser bilgisi ön plana çıkmaktadır.
Dil ve anlatım bölümünde sorular anlam bilgisi ağırlıklı olmak üzere dil bilgisinin genelini yoklayan sorular olmuştur. Paragraf ve dilbilgisi soruları çok zorlayıcı değildir.
Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri)
Öğrencilerimizden aldığımız bilgiler gösteriyor ki MEB müfredatı dışında soru olmadığı bazı soruların bilgi ağırlıklı bazıları öğrencilerin yorum yeteneği ölçen sorular ve grafiklerdi. Soruların konulara dağılımı dengeli kolay ve orta zorlukta bir sınavdı, sürpriz bir soru yada çok zor bir soru bulunmamaktadır. Fizik soruları öğrencileri zorlamayan bilgi sorularından, kimya soruları eski yıllarda çıkan sorulara benzeyen nitelikte her konudan soru sorulan organik kimya sorularının kolay olduğu, biyoloji testinde yorum ağırlıklı sorulardan oluştuğu geçmiş yıllara göre biraz daha öğrenciyi zorlayacak bir sınavdı. Genel değerlendirmeyle LYS 2 sınavı planlı çalışan bilgi eksiği olmayan öğrencilerimizin rahatlıkla iyi netler çıkarabileceği bir sınavdı.
Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik)
2015 – LYS MATEMATİK
Matematik soruları, geçmiş yıllardan aşina olduğumuz soru tiplerinden olmasına karşın daha fazla zamana ihtiyaçları olan ve işlem fazlalığının hâkim olduğu sorulardan oldu. Sorunun çözümüne gidilmesi için birçok bilgiyi aynı anda kullanmanız gerekiyor ki bu durum türev ve trigonometri konularında öne çıkmış. Soruların müfredat dağılımda farklılıklar var. Her yıl az soru çıkan kümeler, determinant ve matris konularından daha çok soru çıkmış. Geçen yıl 50 matematik sorusundan ortalama 10.58 net çıkmıştı. Bu sene durum en iyi ihtimalle aynı ortalamalarda olacak gibi gözüküyor.
2015 – LYS GEOMETRİ
Matematik testinin işlem yoğunluğundan dolayı öğrenciler geometri testine önyargı ile girdiklerini söylüyorlar. Geçen yıl 30 geometri sorusundan ortalama 6.02 net çıkmıştı. Bu sene TM puanlarında geometri testinin etkisinin azaltılması ile geometri dersine yönelimin azaldığı gözleniyor. Ayrıca geometri testinin matematiğe oranla daha zor olduğu, soru tarzının geçmiş yıllara göre değiştiği, az bilgi ile görmeye dayalı ve yine yardımcı bilgiler kullanılarak çözülmesi gereken soruların ağırlıklı olduğu görülüyor.
SERPİL YILMAZ
Mektebim Koleji
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.