Libya'daki muhaliflerin lideri Abdülcelil: Türkiye'nin yardımlarıyla Ramazan'ı rahat geçirdik...

Libya'daki muhaliflerin lideri Abdülcelil: Türkiye'nin yardımlarıyla Ramazan'ı rahat geçirdik...
 Başbakan Tayyip Erdo-ğan'ın, Arap Baharı turunun son durağı olan Libya'da görüşeceği Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ziyaret...


 

Başbakan Tayyip Erdo-ğan'ın, Arap Baharı turunun son durağı olan Libya'da görüşeceği Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ziyaret öncesi Türkiye'ye sıcak mesajlar verdi.

Başbakan Tayyip Erdo-ğan'ın, Arap Baharı turunun son durağı olan Libya'da görüşeceği Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ziyaret öncesi Türkiye'ye sıcak mesajlar verdi. Başkent Trablus'ta Türk gazetecileri kabul eden Abdülcelil, Türk halkına, zor günlerinde ülkesine gönderilen insani yardımlardan dolayı teşekkürlerini iletti. "Ramazan ayından önce ekonomik anlamda kötü durumdaydık. Böyle bir zamanda Türk hükümetinin verdiği 300 milyon dolar sayesinde Libya halkı Ramazan'ı rahat bir şekilde geçirdik." diyen Abdülcelil, Türkiye'nin yaralılarını Ankara'ya götürmesi ve Kaddafi'ye karşı göstermiş olduğu dirayeti hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. İç savaş sebebiyle zarar gören Türk şirketlerine ödeme yapılacağını da belirten UGK lideri, "Sigortalamaya uymuş olan şirketlerin zararı tazmin edilecek." bilgisini verdi.

Abdülcelil, "Bu bölgedeki halklar, Sayın Erdoğan'ı ve Türkiye'yi çok sevmekte. Hem Türk halkı hem de Libya halkı için tarihi bir ziyaret olacak." dedi. Erdoğan ve Türkiye'nin, Gazze ablukası, 2006'daki Lübnan savaşı ve açlığın pençesindeki Somali konusunda gösterdiği hassasiyetin tüm Müslümanlar tarafından takdirle karşılandığını belirten Abdülcelil, "Bu davranışlarıyla Sayın Erdoğan, Osmanlıların kahramanlıklarına, destanlarına yeniden şanını kazandırmış oluyor. Sayın Erdoğan ve Türk halkı, İslam dünyasının lideri konumunda." ifadesini kullandı. Türkiye ile güçlü ilişkilere önem verdiklerini belirtti. Türkiye'nin yaptığı insani yardımlar için teşekkür eden UGK lideri, iç savaş sebebiyle zarar gören Türk şirketlerine ödeme yapılacağını söyledi. Abdülcelil, "Tazminat konusunda bu şirketlerin sigortalamaya uymuş olanların zararı tazmin edilecek. Sigortaları olmayanlara bir şey yapılamayacak. Sigortası olanların zararını sigorta şirketleri karşılayacaktır.'' bilgisini verdi. Kaddafi döneminde imzalanan anlaşmalara bağlı kalacaklarını da eklerken, Libya'nın yeniden inşasında her alanda Türkiye'nin tecrübelerinden istifade etmek istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin devrim süresinde ekonomik, siyasi ve askeri anlamda kendilerine önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, her alanda Türkiye ile paylaşım içinde olacaklarını kaydetti. Libyalı lider, "Türkiye gerek hukuki gerekse ekonomik anlamda bizim için örnek teşkil etmekte. Yapı ve imar, su ve kanalizasyon, hapishanelerin idaresi gibi konularda da Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanacağız. Türk şirketlerine Libya'da yeniden çalışma ortamı oluşturarak ve onların gücünden faydalanarak ülkenin yeniden imarı konusunda ortaklıklarımız olacak." dedi.

UGK Başkanı, nasıl bir Libya kuracaklarını da anlattı. Sivil ve demokratik bir ülke kurmaya çalıştıklarını, devlet başkanının seçimle iş başına geldiği; hem iktidara hem de halkın egemenliğine saygı duyulan bir sistem arzu ettiklerini söyledi. Abdülcelil, "Sevgili Peygamberimiz'in izinden giderek her türlü yasaklardan kaçınarak dinimize bağlı bir şekilde ülkemizin sistemini kurmaya çalışacağız. Bundan sonraki dönemde göreve çağıracağımız kişiler eli kana bulaşmamış kişiler olacak. Libya halkını düşünen, yolsuzluk yapmayan kişileri göreve çağırmayı düşünüyoruz." Mustafa Abdülcelil, "NATO ülkelerinin, Libya ile petrol ve enerji işbirliği ve ticari konularda herhangi bir ayrıcalığı olacak mı?'' sorusuna ise, "Bize yardım eden herkesin, sadece petrol ve enerji alanında değil, her alanda özel bir ayrıcalığı olacak." karşılığını verdi.

Libyalı muhalifler, silah istiyor

Libya'da isyancıların kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi, hâlâ devrik lider Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin denetiminde olan toprakların ele geçirilmesi için silah yardımı istedi. Konsey'in Başkanı Mustafa Abdülcelil, BBC'ye açıklamasında, Kaddafi'nin Libya'nın güneyinde olduğunu ve intikam saldırıları planladığını söyledi. Kaddafi'ye bağlı güçler dört ayrı bölgede direniyor. Bu bölgeler, Kaddafi'nin memleketi olan Akdeniz kıyısındaki Sirte ve başkent Trablus'un güneydoğusundaki Beni Velid ile Cufra ve Sabha. Abdülcelil, Kaddafi yanlılarının çoğunun Sabha'ya kaçtığını söyledi. "Sabha'da şiddetli çarpışmalar olacak. Bu yerleri geri alabilmemiz için daha fazla teçhizata ihtiyacımız var." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.