Libya'da son durum...

Libya'da son durum...
Kaddafi'nin açıklamalarından sonra daha da karışan Libya'dan son gelişmeler...18:46: LİBYA'DA JET DÜŞTÜLibya hava kuvvetlerine ait bir uçak, pilotların...


Kaddafi'nin açıklamalarından sonra daha da karışan Libya'dan son gelişmeler...

18:46: LİBYA'DA JET DÜŞTÜ

Libya hava kuvvetlerine ait bir uçak, pilotların Bingazi'yi bombalama emrini reddederek paraşütle atlamasının ardından düştü.

Libya'nın Kurina gazetesinin internet sitesinde yer alan ve askeri bir kaynağa dayandırılarak verilen haberde, kaptan pilot Attia Abdül Salim el Abdali ve yardımcı pilot Ali Ömer Kaddafi, Bingazi'yi bombalama emri aldı.

Emri yerine getirmeyi reddeden pilotlar, Rus yapımı Sukhoi-22 tipi uçaktan paraşütle atladı. Pilotların uçaktan atlamasının ardından uçak Bingazi yakınlarında düştü.

''KADDAFİ, LOCKERBIE SALDIRISI İÇİN BİZZAT EMİR VERDİ''

Öte yandan İsveç Expressen gazetesine göre, Libya'nın istifa eden Adalet Bakanı Mustafa Muhammed Ebud El Celil, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, 1988 yılında 270 kişinin öldüğü Lockerbie bombalı saldırısının emrini verdiğine dair kanıtları olduğunu söyledi.


Mustafa Ebud el Celil, hükümet karşıtı protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek için görevinden istifa etmişti.

17.34: İNGİLTERE, LİBYA'YA CHARTER UÇAKLARI GÖNDERİYOR

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Libya'ya bu ülkedeki vatandaşlarının tahliyesi için charter uçakları gönderiyor. Bakanlık, ilk uçağın bugün Trablus Havaalanına ineceğini ve akşam saatlerinde İngiltere'ye geri döneceğini bildirdi.

 

İkinci uçağın bu akşamüstü, ihtiyaç duyulması halinde ise üçüncüsünün yarın sabah Libya'ya gönderileceğini kaydeden İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki İngiltere Büyükelçiliğinin Trablus ve etrafındaki 300 kadar vatandaşıyla irtibatta olduğunu belirtti.

Libya'ya bugün gönderilen charter uçağıyla gıda da taşındığını bildiren Bakanlık, bu uçuşlar için vatandaşlarından herhangi bir ücret almayacağını açıkladı. İngiltere'nin, Mısır'daki olayların ardından bu ülkedeki vatandaşlarının tahliyesi için gönderdiği uçaklarla ülkeye dönmek isteyenlerden ücret istediği basına yansımıştı. Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bugün yaptığı açıklamada, "Libya'daki İngiliz vatandaşlarının güvenliğinin öncelikleri olduğunu" söyleyerek, petrol şirketlerinin çöl kamplarında çalışan yaklaşık 170 İngiliz vatandaşının durumundan endişe duyduklarını kaydetti.

"Libya'da can kayıplarından ve hükümetin kendi halkını korumamasından endişe duyuyoruz" diyen Hague, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Libya'daki olaylara ilişkin açıklamasını anımsatarak, bu Cuma günü de BM İnsan Hakları Konseyi'nin toplanacağını söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron da bugün Katar temasları sırasında yaptığı açıklamada, BMGK'nin, Libya'da yönetim karşıtı göstericilere karşı güç kullanımını kınamasını istemişti.

17.32: BAŞKENTTE ÇOK SIKI ÖNLEMLER ALINIRKEN, PROTESTOCULAR DOĞUDAN, TRABLUS YAKINLARINA KADAR KONTROLÜ ELE GEÇİRDİĞİNİ İLERİ SÜRÜYOR

Libya'da protestoculara kanlı müdahalelerin ardından lider Muammer Kaddafi'nin dün yaptığı konuşmayla da yandaşlarını göstericilerle mücadele için sokaklara çıkmaya çağırmasından sonra bugün başkent Trablus'un güvenlik güçlerinin hakimiyetinde olduğu haberleri geldi.

Ülkenin doğusunun büyük bölümünün kontrolünü ele geçiren protestocular da Kaddafi rejiminin kalbi Trablus yakınlarına kadar birçok kent ve kasabanın kontrolünü sağladıklarını ileri sürüyor. Yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine izin verilmediği ve sadece görgü tanıklarının telefonla açıklamaları ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla haber alınabilen ve bilgilerin bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığı Libya'da ölü sayısının 1000'i bulabileceği yönünde de açıklamalar yapıldı. Uluslararası ajansların duyurduğuna göre, protestocular, ülkenin batkısındaki en büyük kent Misrata'nın da kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Hükümete yakın bir internet sitesi, güvenlik güçlerinin, başkentin batısındaki, göstericilerin hükümet binalarını ve güvenlik karargahını ele geçirdiği Sabratha kasabasına ağır silahlı güçler gönderdiğini bildirdi.


"1000 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ"


Yönetim karşıtı gösterilerle sarsılan Arap ve Ortadoğu ülkelerinde, halkına karşı ağır silahlarla saldırı düzenleyerek en sert müdahalede bulunan Kaddafi'nin dünkü açıklamalarından sonra uluslararası tepkiler de arttı. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya'da öldürülenlerin sayısının, güvenilir verilere göre yaklaşık 1000'i bulduğunu açıkladı. Frattini, toplam can kaybı konusunda kesin bilgi alınamadığını da belirtti. İtalyan haber ajansları da Libya'daki görgü tanıkları ve hastane kaynaklarının sadece Trablus'ta 1000 kişinin öldüğü tahmininde bulunduğunu duyurdu. Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme örgütü, Libya'da can kaybını en son 300 olarak açıklamıştı.


TRABLUS'DA DÜNDEN BU YANA AĞIR ÖNLEMLER


Başkent Trablus'da dünden bu yana gösterilere izin vermemek için güvenlik güçlerinin ve milislerin sıkı önlemler aldığı haber verilirken, şehir merkezi yakınında yaşayan bir kadın, gece boyunca silah sesleri duyduğunu anlattı. "Her yerde silahlı paralı askerler, kapınızı ya da pencerenizi açamazsınız" diyen kadın, "Müslüman olmayan paralı askerlerin kuşatması altında olduklarını" söyledi. Trablus'ta gün boyunca Kaddafi'nin ikametgahı yakınından da silah sesleri duyulduğu haber verilirken, kentin büyük bölümünde halkın dükkanlara akın ettiği de bildirildi. Hükümetin hayatın normale döndüğü imajını yaratmak için halka, işlerine dönmeleri yönünde kısa mesajlar gönderdiği anlatılırken, kent halkı misilleme saldırıdan endişe ettiklerini belirtti.


DOĞUNUN BÜYÜK BÖLÜMÜ GÖSTERİCİLERİN KONTROLÜNDE


Protestocuların, ayaklanmanın başlamasından bu yana bir haftada, ülkenin Mısır sınırından itibaren doğu kesiminin tamamına yakınının kontrolünü ele geçirdikleri ileri sürüldü. Bu bölgelerin bir bölümünde halkın kent idarelerini kurduğu, Mısır sınırındaki muhafızların kaçtığı ve yerel aşiret büyüklerinin muhafızlarının yerine yerel komiteler kurduğu belirtildi.


Protestocular, Trablus'un 800 kilometre doğusundaki Acdabiya kentinin bütün yollarını kontrol ettiklerini ve Sitre Körfezi çevresindeki ana petrol sahalarına ilerlediklerini öne sürdü. Göstericilerin zafer ilan ettikleri Mistra kenti de Trablus'un yaklaşık 200 kilometre doğusunda bulunuyor. Kent halkından bir doktor, kenti korumak, yaralıları tedavi etmek ve sokakları temizlemek için komiteler kurduklarını anlattı. Ayrıca internet sitelerinde, kentteki subayların da göstericilere tam destek verdiği yönünde bilgiler verildi. Muhalefet tarafından Facebook'a gönderilen yeni video kayıtlarında da hükümet karşıtı çok sayıda göstericinin Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviya'da bir binaya, Kaddafi öncesi monarşi dönemine ait bayrağı asmalarının görüntüleri yer aldı. Görüntülerin bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanma olanağı bulunmuyor. Kaddafi'nin bazı aşiretlerin desteğini kaybettiği haber verilirken, aralarında Washington ve BM'deki büyükelçileri olmak üzere kendi diplomatları da Kaddafi'den desteğini çekti. Libya'nin Viyana Büyükelçiliği de bugün barışçı gösterilere aşırı güç kullanımını kınadığını açıklayan bir bildiri yayımladı.


Ülkedeki bölünme haberleri, bazı askeri birliklerin göstericilere katılması, muhalefetin başkente saldırı girişiminde bulunabileceği yorumlarını da getirirken, internette de protestocular tarafından bütün polis, silahlı kuvvetler birimlerine ve gençlere cuma günü Trablus'a yürüme çağrısı yapıldığı haber veriliyor.


TEPKİLER


Öte yandan Libya'ya yaptırımları tartışmaya başlayan AB, öncelikli olarak bu ülkeye her türlü silah satışını askıya alırken, AB üyesi ülkelerin, Libya'da göstericilerin öldürülmesi ve diğer insan hakları ihlalleriyle ilgili BM liderliğinde bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için çalıştığı bildiriliyor. AP haber ajansı, AB ülkelerinin, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin cuma günü yapacağı acil toplantı öncesi bir karar tasarısı hazırladığını duyurdu. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay da dün yaptığı açıklamada, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulunmuş, bu saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini belirtmişti. Dünyadaki ilk daimi savaş suçları mahkemesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi ise bugün, Libya'da göstericilere yönelik kanlı müdahale üzerine ülkede insanlık suçu işlendiği suçlamalarıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin talimatı ya da Libya'dan bir talep gelmeden kovuşturma yürütemeyeceğini bildirdi. UCM'nin savcıları, bu mahkemenin 1998 kuruluş anlaşmasını imzalamayan Libya'da yargılama yetkisi bulunmadığını belirterek, sadece Güvenlik Konseyi'nin Libya'nın iradesine rağmen müdahale edilmesi için mahkemeye talimat verebileceğini söyledi.

17:11: KADDAFİ'NİN İSTEDİĞİ OLDU

Libya'da göstericilere ateş eden keskin nişancıların silahından çıkan kurşunları gösteren görüntüler sosyal paylaşım sitelerinden dünyaya ulaştı. Öte yandan Kaddafi yandaşları dünkü çağrıya uyarak sokaklara döküldü. Uluslararası haber ajanslarının bile görüntü ve fotoğraf geçmekte zorlandığı Libya'dan sokak çatışması görüntüleri internete düştü.

Sosyal paylaşım sitelerine verilen görüntülerde protestocular "Libyalılar burada! Burada, burada!" sloganları atıyor. Kelime-i tevhidlerle Yeşil Meydan'a yürüyen göstericilere güvenlik güçlerinin ateş açtığı görülüyor. Silah seslerinin açıkça duyulduğu video görüntüleri cep telefonu kameralarıyla çekiliyor.

KADDAFİ YANDAŞLARI SOKAKTA


Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus?un merkezindeki Yeşil Meydan?da toplandığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, onlarca göstericinin korna çalarak otomobillerle dolaştığını, yeşil bayraklar sallayarak, Kaddafi?nin resimlerini taşıdığını ve "halkın iktidarı ya da ölüm" yazılı büyük bir pankart taşıdığını belirtti. Meydanda az sayıda güvenlik görevlisinin bulunduğu kaydedildi. Kentin diğer bölümlerinde ise çoğu dükkanın kapalı olduğu, ancak fırınlar ve benzin istasyonları önünde kuyruklar görüldüğü belirtildi. Devlet televizyonunda dün halka hitap eden Kaddafi, yandaşlarına bugünden itibaren gösteri yapmaları çağrısında bulunmuştu. Öte yandan, CMA-CGM adlı bir Fransız denizcilik şirketi, Libya?daki durum yüzünden, ülkedeki tüm limanlar ve terminallerin geçici bir süre için kapatıldığını açıkladı.


TRABLUS'TA SİLAH SESLERİ


Libya?nın başkenti Trablus?ta Libya lideri Muammer Kaddafi?ye bağlı güçlerin sokaklarda ateş açtığı bildirildi.
AP ajansının, bir görgü tanığına dayanarak verdiği haberde, silahlı Kaddafi yanlıları ve Kaddafi?nin paralı askerlerinin bu sabah sokaklarda ateş açtığı belirtildi. Görgü tanığı, protestoculara katılan yeğeninin dünden beri kayıp olduğunu da söyledi. Bu arada ülkenin batısındaki Misurata?da yönetim karşıtlarının kentin kontrolünü ele geçirdiği kaydedildi. Tanıklar, Kaddafi döneminden önceki bayrakları sallayan kent halkının bunu kornalarla kutladığını ifade etti. Misurata?nın, hükümet karşıtı güçlerin eline geçen ilk batı kenti olduğu belirtildi. Bir tanık, halkın kenti korumak, caddeleri temizlemek ve yaralıların tedavisi için komiteler kurduğunu anlattı.

16.47:LİBYA'NIN İSTİFA EDEN ADALET BAKANI: "KADDAFİ, LOCKERBIE SALDIRISI İÇİN BİZZAT EMİR VERDİ"

Libya hava kuvvetlerine ait bir uçak, pilotların Bingazi'yi bombalama emrini reddederek paraşütle atlamasının ardından düştü. Libya'nın Kurina gazetesinin internet sitesinde yer alan ve askeri bir kaynağa dayandırılarak verilen haberde, kaptan pilot Attia Abdül Salim el Abdali ve yardımcı pilot Ali Ömer Kaddafi, Bingazi'yi bombalama emri aldı. Emri yerine getirmeyi reddeden pilotlar, Rus yapımı Sukhoi-22 tipi uçaktan paraşütle atladı. Pilotların uçaktan atlamasının ardından uçak Bingazi yakınlarında düştü.

Öte yandan İsveç Expressen gazetesine göre, Libya'nın istifa eden Adalet Bakanı Mustafa Muhammed Ebud El Celil, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, 1988 yılında 270 kişinin öldüğü Lockerbie bombalı saldırısının emrini verdiğine dair kanıtları olduğunu söyledi. Mustafa Ebud el Celil, hükümet karşıtı protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek için görevinden istifa etmişti.

16.26: TRABLUS HAVALİMANI'NDAN ANTALYA'YA 2 UÇAK DAHA GELECEK

Libya'da faaliyetlerde bulunan bir inşaat şirketinin Afrika Grubu Sorumlusu Levent Doruk, Libya'nın Trablus Havalimanı'ndan Antalya'ya Türk yolcuları taşıyan 2 uçağın daha geleceğini belirtti. Doruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'da yaşanan olayların ardından burada çalışan işçilerini Türkiye'ye getirmek için girişimlerde bulunduklarını ve 167'si Türk toplam 173 yolcu taşıyan ilk uçağın Antalya Havalimanı'na indiğini söyledi. Libya'da inşaat şantiyelerinde tahliye edilmeyi bekleyen bin 7 Türk, 713 Vietnamlı çalışan bulunduğunu vurgulayan Doruk, 2 uçağın daha bugün Antalya'ya geleceğini kaydetti.

Trablus'ta durumun şu an için sakin olduğunu ve Trablus-Tunus karayolunda ulaşım sağlandığını ifade eden Doruk, şöyle konuştu: "Dün, Mısır Büyükelçiliğimizin de yardım ve destekleriyle, Libya'dan 125 Türk, Mısır üzerinden THY'ye ait bir uçakla İstanbul'a geldi. Tarifeli seferlerle de Trablus'tan İstanbul'a 13 Türk vatandaşı geldi. Dün akşam itibariyle 42 Türk çalışanımızı Tunus Büyükelçiğimizin yardımlarıyla karayoluyla Tunus'a geçirdik. Bu vatandaşlarımız da bugün akşam İstanbul'a gelecek." Doruk, şu anda 136 Türk'ün Tunus-Libya sınırını geçmek üzere olduğunu da ifade ederek, bunların da yarın akşam Tunus'tan İstanbul'a getirileceğini söyledi. Doruk, "Şirketin olanaklarıyla bu akşam ya da gece yarısı Trablus'tan 360 Türk vatandaşını Antalya Limanı'na oradan da İstanbul'a getirmeyi planlıyoruz. Tripoli'de durum şu anda sakin ancak havaalanında bir kargaşa var. Bunun dışında bir sıkıntı yok. Tahliye ettiğimiz çalışanlarımızın moralleri de yerinde" diye konuştu.

16.14: LİBYA HAVAYOLLARI'NA AİT TARİFELİ UÇAKLA 67 TÜRK İSTANBUL'A GELDİ

Libya Havayolları'na ait tarifeli uçakla 67 Türk, Trablus'tan İstanbul'a geldi. Libya'daki olaylar nedeniyle ülkeden ayrılarak LN 192 sefer sayılı Libya Havayolları uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen Türkler, yakınları tarafından sevinç gözyaşları ile karşılandı. Yolculardan Özkan Tetik, 21 Şubattan beri Trablus Havalimanı'nda mahsur kaldıklarını belirterek, "Aç, susuz kaldık, her şeyin fiyatı arttı. Havalimanına bileti olan ve uçuş tarihi gelen kişileri alıyorlar. Herkes dışarıda bekliyor. Hiçbir yetkiliden yardım görmedik, bulabildiğimiz ilk biletle Türkiye'ye geldik" dedi.

Libya'da işçi olarak çalıştığını belirten Cemal Yamur, ülkede şartların çok zor olduğunu ifade ederek, "Bilet alamayan, pasaportu kaybolan, hava alanına ulaşamayan Türkler olduğunu duyduk. Kendi imkanımızla hava alanına geldik. Dünden itibaren Mısırlılar hava alanına çok yoğun şekilde geldi, hava alanını adeta işgal ettiler. Türkler dışarıda kalmış durumda" diye konuştu.

Yamur, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin konuşmasının ardından Libyalıların Trablus sokaklara döküldüğünü belirterek, 'Kaddafi'nin televizyon konuşmasının ardından herkes Trablus sokaklarına döküldü. Kaddafi yanlıları sabaha kadar kutlama gösterileri yaptı. Zaten Trablus'ta Kaddafi yanlıları var" dedi.

TÜRKİYE'YE GELDİĞİNE SEVİNEMEDİ

Libya'da çalışan eşini bırakmak zorunda kalarak Türkiye'ye dönen Güneş Mengüllüoğlu da çok üzgün olduğunu söyleyerek, "Orada çok kötü şeyler yaşanıyor. Eşim Misurata kentinde kalıyor. Az önce kendisiyle konuştum, evde güvendeymiş. Ama Libya'da yarın ne olacağı, bir saat sonra ne olacağı belli değil" diye konuştu. Libya'daki Türklerin çok mağdur durumda olduğunu ifade eden Mengüllüoğlu, "Trablus yolunda Peşmerge gibi giyinmiş, ellerinde silahlar olan insanlar gördük. Herkes çok tedirgin" şeklinde konuştu.

Bu arada, Libya'da yaşayan kızını görmeye giden ablası Neval Özal'dan haber alamadığını söyleyen ve havalimanında bekleyen Gülseren Askar da, ablasının Libya Havayolları uçağından inmesiyle büyük sevinç yaşadı.

16.14: AB, LİBYA'YA HER TÜRLÜ SİLAH SATIŞINI ASKIYA ALDI

Libya'ya yaptırımları tartışmaya başlayan AB, öncelikli olarak bu ülkeye her türlü silah satışını askıya aldı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, "Bugün aldığım bilgiye göre tüm AB üyeleri, Libya'ya her türlü silah satışını ve satış iznini askıya almış durumda" dedi. 2009 yılı verilerine göre Libya'ya en fazla silah satan AB üyeleri arasında 112 milyon avroyla (askeri uçak) İtalya, 80 milyon avroyla (ateşli silahlar) Malta, 53 milyon avroyla (elektronik sinyal karıştırıcıları) Almanya, 30,5 milyon avroyla Fransa, 25,5 milyon avroyla İngiltere ve 22 milyon avroyla Belçika bulunuyor.

16.01: LİBYA'DAN ANTALYA HAVALİMANI'NA GELEN UÇAKTA, ARALARINDA BİR ÇOCUĞUN DA BULUNDUĞU 167'Sİ TÜRK, TOPLAM 173 YOLCUNUN BULUNDUĞU ÖĞRENİLDİ

Libya'dan gelen ve Antalya Havalimanı'na inen uçakta aralarında bir çocuğun da bulunduğu 167'si Türk, toplam 173 yolcunun bulunduğu öğrenildi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Memphis Havayolları'na ait uçakla Antalya Havalimanı'na iniş yapan yapan yolcuların 167'sinin Türk vatandaşı, ikisinin Suriye, ikisinin Gine, birinin Fas, birinin de Gambia uyruklu olduğu tespit edildi.

Rönesans İnşaat firmasının personeli ile aileleri olduğu bildirilen Türk ve yabancı yolcular, pasaport işlemlerinin ardından havalimanından çıkış yapmaya başladı. İşçilerle birlikte gelen, 1985 yılından beri Libya'da çalıştığını belirten firmanın personel şefi Orhan Kahveci, AA muhabirine, olaylar sırasında Libya polisi, askeri ve halkının Türklere çok iyi davrandığını anlattı.

Kahveci, "Türk işçiler tahliye ediliyor. Mısır'dan kiralanan charter uçağıyla geliyorlar. Mısır'a da geçenler oldu. Parti parti geliyorlar" dedi. Şirketlerinde 3 bin işçinin çalıştığını, bunların bin 300'ünün Türk olduğunu kaydeden Kahveci, diğer işçilerinin de gruplar halinde getirilmesinin beklendiğini söyledi.

15.51: BM KİMYASAL SİLAHLARIN YASAKLANMASI ÖRGÜTÜ: "LİBYA KİMYASAL SİLAHLARININ YARIDAN FAZLASINI İMHA ETTİ"

BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Libya'nın kimyasal silahlarının yarıdan fazlasını imha ettiğini bildirdi. Teşkilattan yapılan açıklamada, bir süre önce sürenin uzatılmasını isteyen Libya'nın, hardal gazı üretiminde kullanılan kimyasal madde stokunu tamamen imha etmek için 3 ay süresi daha olduğu belirtildi.

Libya, 2004 yılında, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlarını imha etmeyi kabul etmiş, bunun üzerine ABD Libya'ya uyguladığı seyahat ambargosunu kaldırmış, bu durum Libya'nın Avrupa ile ilişkilerini geliştirmesinde önemli bir adım olmuştu. İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı David Owen, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "protestoculara karşı, hala sahip olması muhtemel kimyasal ya da biyolojik silahları kullanabileceği" uyarısında bulunmuştu.

15.49: "ANKARA" GEMİSİ, BU AKŞAM YOLA ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR

Türk vatandaşlarının tahliyesi için bu akşam Libya'ya doğru yola çıkacak "Ankara" gemisindeki hazırlıklar sürüyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirkete ait "Ankara" isimli gemi, Libya'daki Türklerin tahliyesi için hareket etmek üzere Sarayburnu'nda bekliyor.

1100 kişi kapasiteli gemiye, tahliye edilecek vatandaşların yiyecek ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik erzak yükleme çalışmaları yapılıyor. Geminin, bu akşam saatlerinde yola çıkacağı ifade edildi.

15.12: MISIR'IN SELLUM SINIR KAPISINDAN GEÇİŞLER SÜRÜYOR

Mısır'ın Libya sınırındaki Sellum sınır kapısından çeşitli milletlerden yüzlerce kişinin tahliyesi sürüyor. Sınır kapısından bugün Mısır Kızılay'ı Libya'ya 5 tırlık insani yardım gönderdi. Libya'daki olaylardan kaçarak Mısır'a giren görgü tanıkları, ülkedeki çatışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. Bu arada Libya'daki olaylarda yaralanan 10 kişinin Mısır'a getirilerek Sellum ve Marsa Matruh kentinde tedavi altına alındığı öğrenildi.

15.07: İÇİNDE TÜRKLERİN BULUNDUĞU BİR UÇAK ANTALYA HAVALİMANINA İNDİ

Libya'dan içinde Türklerin bulunduğu bir uçak Antalya Havalimanı'na indi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Memphis Havayolları'na ait 150 yolcu kapasiteli bir uçak Antalya Havalimanı'na iniş yaptı. Libya'nın Tripoli Havalimanı'ndan kalktığı bildirilen uçak, Antalya Havalimanı'nın ikinci terminaline çekildi. Yetkililer, uçakla gelen yolcu sayısının henüz bilinmediğini kaydettiler.

15.00: AB KONSEYİ BAŞKANI VAN ROMPUY: "LİBYA'DAKİ KORKUNÇ SUÇLAR SONUÇSUZ KALMAMALI"

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Libya'da işlenen korkunç suçların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi. Akdeniz'in güneyinde yaşananlarla ilgili bir açıklama yayınlayan Van Rompuy, tarihi günler yaşanan bölgeden gelen görüntülerde, son haftalarda "halkların meşru demokratik, ekonomik ve sosyal özlemlerini barışçıl ve onurlu bir şekilde gösterirken, sivillere, barışçıl göstericilere, gazetecileri ve insan hakları savunucularına yönelik vahşi saldırılar ve şiddet" karelerinin görüldüğünü belirtti.

Van Rompuy, "Özellikle Libya'da özgürlük ve adaleti savunanlara uygulanan şiddetten tiksinti duydum. Gördüğüm korkunç suçlar kabul edilemez ve sonuçsuz kalmamalı. Libya'da göstericilere karşı şiddeti, saldırıları ve korkutma çabalarını kınıyor, şiddet kullanımının derhal sona ermesi çağrısı yapıyorum" ifadesini kullandı. Diplomatik kaynaklar, AB üyelerinin Libya'ya uygulanacak yaptırımları tartışmaya başladığını ve bu kapsamda bugün büyükelçiler seviyesinde bir toplantı gerçekleştirileceğini bildirdi.

Hafta başında Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yasadışı göç konusunda işbirliğini durdurma tehdidinden çekinen İtalya'yı ikna edemeyince yaptırımlar konusunda uzlaşma sağlayamamıştı. Bu arada AB Komisyonu, gelecek saat ve günlerde Libya'daki 10 bin Avrupalının deniz ve havayoluyla tahliye edileceğini duyurdu.

14.50: TRABZON BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜOĞLU: "BAKANLARIMIZLA GÖRÜŞTÜK, CENAZEYİ ALMA GAYRETİ İÇERİSİNDELER"

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Libya'daki olaylarda, Trablus yakınlarındaki şantiyede silahla vurularak öldürülen Trabzonlu işçi Yunus Emre Çelik'in cenazesinin Türkiye'ye getirilmesi için girişimlerin sürdürüldüğünü belirterek, "Bakanlarımızla görüştük, cenazeyi alma gayreti içerisindeler" dedi.

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, oğlunun öldüğü haberi Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktor kontrolünde verilen kalp hastası baba İsmail Çelik'i ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Yomra ilçesinin bir evladını Libya'da kaybettiğini, üzüntülerinin büyük olduğunu söyledi.

Cenazenin Libya'da Tripoli kentindeki Zavia Caddesi'nde bulunan bir hastanede olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, "Gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Konsolosluktaki görevlilerle irtibatlıyız, şirket yetkilileriyle görüşüyoruz. Bakanlarımızla görüştük, cenazeyi alma gayreti içerisindeler" diye konuştu. Gümrükçüoğlu, Yomralı birkaç firma çalışanının hastanede cenazenin başında bulunduğunu sözlerine ekledi.

14.31: ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ: "LİBYA'YA YÖNELİK KOVUŞTURMA HENÜZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Libya'da göstericilere yönelik kanlı müdahale üzerine ülkede insanlık suçu işlendiği suçlamalarıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin talimatı ya da Libya'dan bir talep gelmeden kovuşturma yürütemeyeceğini bildirdi.

Dünyadaki ilk daimi savaş suçları mahkemesi olan UCM'nin savcıları, bu mahkemenin 1998 kuruluş anlaşmasını hiç imzalamayan Libya'da yargılama yetkisi bulunmadığını belirterek, sadece Güvenlik Konseyi'nin Libya'nın iradesine rağmen müdahale edilmesi için mahkemeye talimat verebileceğini söyledi. UCM Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo ayrıca "Libya'da adalet kararı Libya halkı tarafından verilmeli" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, dün temsilciliğinin merkezi Cenevre'de yaptığı açıklamada, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu. Pillay, Libya'da gösteri düzenleyen halka yönelik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini belirtmişti.

14.20: İNGİLTERE, BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN LİBYA'YI KINAMA KARARI ÇIKMASINI İSTİYOR

İngiltere Başbakanı David Cameron, BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya'da yönetim karşıtı göstericilere karşı güç kullanımını kınamasını istedi. Cameron, Katar'ın başkenti Doha'da Katar Üniversitesini ziyareti sırasında, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya konusunda tam bir karar çıkarmasını yeğlediğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi, barışçı göstericilere karşı güç kullanan Libya liderlerini sert bir dille eleştirmiş ve bu türden saldırıların sorumlularının hesap vermesini istemişti. Cameron, Libya lideri Muammer Kaddafi ve silahlı kuvvetlerine, yaptıklarının yanlış ve yasalara aykırı olduğu yönünde açık bir uyarı gönderilmesi gerektiğini düşündüğünü de ifade etti, ancak tüm dünyanın bunu tek bir ağızdan yapması gerektiğini, bunun da sadece BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla yapılabileceğini kaydetti.


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN


 

14.06: ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI WESTERWELLE: "LİBYA YÖNETİMİ KENDİ HALKINA YÖNELİK ŞİDDETE DERHAL SON VERMELİ, AKSİ TAKDİRDE YAPTIRIMLAR KAÇINILMAZ OLACAKTIR"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Libya yönetiminin sivil halka yönelik şiddete son vermemesi durumunda yaptırımların kaçınılmaz olacağını söyledi. Westerwelle bugün Berlin'de yaptığı açıklamada, Libya yönetimine şiddete son vermesi çağrısında bulunarak, "Libya yönetimi kendi halkına yönelik şiddete derhal son vermeli, aksi takdirde yaptırımlar kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu. Westerwelle, olası yaptırımların uluslararası alanda görüşülerek uygulanması gerektiğini kaydetti.

Libya'nın başkenti Trablus'ta 150, ülkenin diğer bölgelerinde de yaklaşık 100 Alman vatandaşının bulunduğunu vurgulayan Westerwelle, Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın da işbirliğiyle dün 350 Alman vatandaşının tahliye edildiğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü de Alman Hava Kuvvetlerine bağlı Airbus tipi bir uçağın Alman vatandaşlarının tahliye edilmesi için yeniden Trablus'a indiğini bildirerek, orduya ait iki adet Transall tipi nakliye uçağının da Malta adasında hazır tutulduğunu açıkladı.

14.00: ÜLKEDEKİ TÜM LİMAN VE TERMİNALLER GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI

Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus'un merkezindeki Yeşil Meydan'da toplandığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, onlarca göstericinin korna çalarak otomobillerle dolaştığını, yeşil bayraklar sallayarak, Kaddafi'nin resimlerini taşıdığını ve "halkın iktidarı ya da ölüm" yazılı büyük bir pankart taşıdığını belirtti. Meydanda az sayıda güvenlik görevlisinin bulunduğu kaydedildi.

Kentin diğer bölümlerinde ise çoğu dükkanın kapalı olduğu, ancak fırınlar ve benzin istasyonları önünde kuyruklar görüldüğü belirtildi. Devlet televizyonunda dün halka hitap eden Kaddafi, yandaşlarına bugünden itibaren gösteri yapmaları çağrısında bulunmuştu. Öte yandan, CMA-CGM adlı bir Fransız denizcilik şirketi, Libya'daki durum yüzünden, ülkedeki tüm limanlar ve terminallerin geçici bir süre için kapatıldığını açıkladı.

13.54: MUĞLA VALİSİ ŞAHİN: "MARMARİS'TEKİ OTELLERDE YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİLİK YER AYIRTTIK, İSTEYENLERİ DEVLETİMİZ BURADA KONUK EDECEK"

Muğla Valisi Fatih Şahin, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirecek olan Orhangazi ve Osmangazi feribotlarının ulaşacağı Marmaris Limanı'nda hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Buradaki otellerde yaklaşık 2 bin kişilik yer ayırttık, isteyenleri devletimiz burada konuk edecek" dedi. Vali Şahin, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirecek olan Orhangazi ve Osmangazi feribotlarının ulaşacağı Marmaris Limanı'ndaki hazırlıkları yerinde inceledi. Hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Şahin, Marmaris'e gelecek vatandaşların sağlık, gıda ihtiyaçları ve transferlerini karşılamak için sürdürülen çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulundu. Vali Şahin, şu bilgileri verdi:

"İlk geminin gece yarısından sonra Marmaris'te olmasını bekliyoruz. Gelen vatandaşlarımızı gayet güzel ve sıcak bir şekilde karşılamak için yaklaşık 500 personelle çalışıyoruz. Gelen vatandaşlarımıza eğer arzu ederlerse Marmaris'teki otellerde konaklama imkanı sunuyoruz. Otellerde yaklaşık 2 bin kişilik yer ayırttık, isteyenleri devletimiz burada konuk edecek. Hemen memleketine gitmek isteyenlerin ise otobüslerle hızlı bir şekilde transferini sağlayacağız."

Türk Kızılayı'nın her türlü gıda ve sağlık ihtiyacını karşılayacağı belirten Şahin, herhangi bir sorun yaşanmaması için her türlü önlemin alındığını kaydetti. Şahin, bir soru üzerine, gemilerde yabancı uyruklu kişilerin bulunup bulunmadığı konusunda kendisine bilgi ulaşmadığını söyledi.

13.27: SAGA HAVA YOLLARI'NDAN KİRALANAN 2 UÇAK, SİSTEM İNŞAAT ŞİRKETİNİN LİBYA'DAKİ ÇALIŞANLARINI İSTANBUL'A GETİRECEK

Saga Hava Yolları'ndan kiralanan 2 uçağın Sistem İnşaat şirketinin çalışanlarını Trablus'tan İstanbul'a getireceği bildirildi. Saga Hava Yolları Yönetim Kurulu üyesi Musa Alioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sistem İnşaat firmasının Libya'daki çalışanlarını İstanbul'a getirmek için 2 uçaklarını kiraladığını söyledi. Alioğlu, "SGX 204 ve SGX 206 sefer sayılı 2 uçak şu anda Trablus'a vardı ve yolcu almaya başladı.

Boeing 737-800 tipi 2 uçaktan biri 177, diğeri 186 yolcu kapasiteli. Uçaklar yolcularını aldıktan sonra yaklaşık bir saat içinde İstanbul'a hareket edecek ve saat 15.00-16.00 sıralarında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inecek" diye konuştu. Musa Alioğlu, Nurol İnşaat ve Libya Hava Yolları'nın da kendilerinden uçak kiralama talebi olduğunu, uçuş izni için Libya havacılık otoritesinden izin talebinde bulunduklarını ifade etti.

13.21: KADDAFİ'NİN SERVETİ AİLE İÇİNDE AYRILIK YARATIYOR

Wikileaks tarafından yayınlanan Amerikan diplomatik belgelerinde, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, çocukları arasında ciddi tartışma kaynağı olan dev bir mali imparatorluk inşa ettiği belirtiliyor. İngiliz Financial Times gazetesi tarafından "Kaddafi Şirketi" başlığıyla yayınlanan belgede, ABD büyükelçiliği diplomatları, Kaddafi ve ailesinin, petrol ve doğalgaz sektörleri, telekomünikasyon, kalkınma altyapısı, otelcilik, medya ve perakende dağıtım alanlarında önemli miktarda iş yaptıklarını kaydediyorlar.

2006 tarihli belgede, Kaddafi'nin çocuklarının, yıllık ihracı on milyarlarca dolara ulaşan ulusal petrol şirketinden düzenli gelir aldıklarını belirten Amerikalı diplomatlar, Kaddafi'nin ikinci oğlu Seyfülislam'ın kendi grubu One-Nine'ın bir şirketiyle petrol sektöründe faaliyet gösterdiğini anlatıyorlar. Muammer Kaddafi'nin bizzat kendisinin 2009'da şiddetli bir depremle yerle bir olan İtalya'nın Aquila kentinde bir otel kompleksine 16 milyon avro yatırım yaptığına işaret ediliyor. Mart 2009 tarihli bir başka diplomatik notta da, erkek ve kızkardeşler arasındaki şiddetli tartışma ve kavgalara dikkat çekiliyor ve Seyfülislam Kaddafi'nin kamuoyunda çok sık görülmesinin kardeşler arasındaki gerginliği tetiklediği belirtiliyor.

12.51: İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA AİT BİNADA YANGIN ÇIKTI

Mısır'ın başkenti Kahire'de, İçişleri Bakanlığına ait bir binada yangın çıktı. Mısır güvenlik kaynakları, kriminal delillerin muhafaza edildiği binada başlayan büyük yangının, başkent Kahire'de hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen kişilerce çıkarılmış olabileceğini belirtti. Kahire'nin merkezinde bulunan binadan yoğun bir duman yükselirken, olayın ayrıntılarının henüz açıklık kazanmadığı kaydediliyor.

12.32: ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ'NDEN BİNLERCE KİŞİ İÇİN YARDIM TALEP EDİLDİ

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), kuruma Libya'daki kaos ortamından kaçmaya çalışan binlerce kişiye yardım etmesine ilişkin talepler geldiğini bildirdi. Merkezi Cenevre'de bulunan IOM, bazı Asya, Afrika ve bir Avrupa ülkesi hükümetinin, Libya'daki vatandaşlarının tahliyesine yardım edilmesi talebinde bulunduğunu açıkladı.

IOM'nin sözcüsü Jemini Pandya, göçmenlerin Libya'nın Mısır ve Tunus sınırına doğru ilerlediğini belirterek, örgütün halihazırda sınıra ulaşmış olanlar için kalacak yer bulunmasına yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. Pandya, Libya'dan çoğu belgesiz kaç kişinin kaçacağını tahmin etmenin zor olduğunu, ancak bu sayının binlerle ifade edilebileceğini kaydetti.

12.22: LİBYA'DA ÖLDÜRÜLEN TÜRK İŞÇİSİ

TRABZON NÜFUSUNA KAYITLI İŞÇİ YUNUS EMRE ÇELİK'İN LİBYA'YA 3 AY ÖNCE GİTTİĞİ, AİLESİYLE EN SON DÜN SABAH GÖRÜŞTÜĞÜ BİLDİRİLDİ

Libya'daki olaylarda, Trablus yakınlarındaki şantiyede hayatını kaybeden, Trabzon nüfusuna kayıtlı işçi Yunus Emre Çelik'in Libya'ya 3 ay önce gittiği, ailesiyle en son dün sabah görüştüğü bildirildi. AA muhabirinin işçi Çelik'in yakınlarından aldığı bilgiye göre, Çelik ile ailesi dün sabah telefonla görüştü. Telefonda durumunun iyi olduğunu söyleyen Çelik'in, şantiyelerinin kurşunlandığını fakat kendilerine bir şey olmadığını ifade ettiği belirtildi.

İşçi Yunus Emre Çelik'in annesinin Oymalıtepe beldesindeki evlerinde, babasının ise kent merkezinde olduğu, kalp hastası olduğu için oğlunun öldüğünün henüz kendisine söylenmediği bildirildi. Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı Oymalıtepe beldesinde oturan, bekar olan Yunus Emre Çelik'in Libya'ya 3 ay önce çalışmak için gittiği öğrenildi.

12.08: LİBYA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ -"SAMSUN" ADLI GEMİ ÇANAKKALE BOĞAZI'NDAN GEÇTİ

Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya giden, Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden "Samsun", Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Alınan bilgiye göre, dün gece Sarayburnu'ndan ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor. Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği öğrenildi.

10.41: LİBYA'DA ÇALIŞAN 160 TÜRK TUNUS'UN CERBE ADASINA GETİRİLDİ

Libya'daki şirketlerde çalışan 160 Türk, Tunus sınırından geçerek Cerbe Adası'na getirildi.

Edinilen bilgiye göre, Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerde çalışan 160 Türk vatandaşı, Tunus-Libya sınırındaki Ras El Cedir kapısından geçti.


Türk vatandaşlarının, Tunus'taki Türk Büyükelçiliğinin sağladığı araçlarla havalimanı bulunan Cerbe Adasına getirildikleri ve buradaki otellere yerleştirildikleri kaydedildi. Cerbe Adası'nda bir gece konaklayan grubun bugün uçakla Türkiye'ye gideceği bildirildi.


Libya'dan gelen grubun pasaportlarının yanlarında olduğu ve sınırdan sorunsuz geçtikleri belirtiliyor.


Öte yandan, Cerbe Adası'ndaki Türk turizm işletmecilerinin de, gelen Türklerin konaklama ihtiyaçlarının karşılanması için özverili bir şekilde çalıştıkları belirtildi.



1000 KİŞİ GELECEK


Ras El Cedir kapısına, yarın da Türk şirketinde çalışan 450 Vietnamlı ve 550 Türk'ün geleceği bildirildi.


Yetkililer, Türk şirketlerinde çalışan yabancı uyruklu işçilerin de tahliyesine destek verildiğini belirtiyor.


Yarın Tunus'a gelmesi beklenen grubun da, uçak ya da Cerbe Adası'na gelecek feribotlarla Türkiye'ye götürülmesi planlanıyor.


10.19: TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ İÇİN HAZIRLANAN BİR ÖZEL UÇAK DAHA TRABLUS'A GİTTİ


Türk Hava Yollarının (THY) Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı bir özel uçak daha İstanbul'dan Trablus'a gitti.


THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazırlanan THY'ye ait TK 3695 sefer sayılı Airbus 330 tipi 250 yolcu kapasiteli özel uçak, saat 08.00'de Trablus'a hareket etti.


Bugün Trablus'a iki özel uçağın daha gönderilmesi planlanıyor.


 


10.08: KADDAFİ'NİN OĞLU SEYFÜLİSLAM'IN YARDIMCISI GÖREVİNİ BIRAKTI

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yardımcısı, yönetim karşıtı gösterilerde şiddet kullanılmasını protesto etmek için görevini bıraktı.

Yusuf Savani, Reuters'a yolladığı açıklamada, şiddet kullanımından duyduğu dehşeti ifade etmek için Kaddafi Vakfı'ndaki görevinden geçen pazar günü istifa ettiğini belirtti.

Savani'nin vakfın genel müdürü olduğu bildirildi.


09.25: KADDAFİ REJİMİ, LONDRA'DAKİ LİBYALILARI SOKAKLARA DÖKTÜ


İngiltere'nin başkenti Londra'daki binlerce Libyalı, Kaddafi rejimine karşı sokaklara döküldü.


KADDAFİ AİLESİNİN EN BÜYÜK KORKUSU - TIKLA


Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde toplanarak, İngiltere Başbakanlığının önüne yürüyen kalabalığa, burada savaş karşıtları ve insan hakları örgütlerinden eylemciler de katıldı.

Kalabalık, "Kaddafi'nin gitme zamanı", "Benim kanım senin petrolünden daha mı ucuz" yazılı pankartlar ve bu ülkede ölen protestocuların fotoğraflarını taşıdı ve sloganlar attı.


İngiliz polisi, Libya bayrakları taşıyan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalığın protestosunda geniş güvenlik önlemleri aldı. Protesto nedeniyle Başbakanlık ve Bakanlıkların bulunduğu Whitehall caddesindeki trafik zaman zaman aksadı.


"LİBYA'DA OLANLAR SOYKIRIMDIR"


Libya'da bulunan aile, akraba ve arkadaşlarının durumundan endişe duyduğunu AA'ya anlatan Nurettin Uheyşi, "Burada protesto yaparak, Batı'ya Libya'da neler olduğunu göstermek istiyoruz. Libya'da olanlar soykırımdır" dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkını öldürdüğünü söyleyen Uheyşi, Bingazi'deki olaylarda erkek kardeşinin yaralandığını anlattı.


"Kaddafi rejimine karşıyız ve Kaddafi'nin ülkeyi terk etmesini istiyoruz, gördüğünüz gibi kimse kalmasını istemiyor. Tüm Libyalıların ve ailemin durumuyla ilgili olarak endişeliyim" diyen, protestonun organizatörlerinden İsal Digaldo adlı Libyalı kadın, İngiliz hükümetini Kaddafi rejimine daha sert tepki vermeye çağırdı.


Bir diğer kadın protestocu ise Kaddafi'nin gitmesini istediğini söyleyerek, "Lütfen bütün Avrupa, Libya halkına bu konuda yardım etsin" diye seslendi.


09.18: PERU, LİBYA'YLA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ ASKIYA ALDI

Peru hükümeti, sivillere uygulanan şiddeti protesto için Libya ile diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıkladı.


Devlet Başkanı Alan Garcia'nın makamından yapılan ve internet sitesinde yayınlanan açıklamada, ilişkilerin "halka karşı şiddet sona erene kadar" askıda kalacağı belirtildi.


Garcia, Libya'nın "40 yıldır aynı kişi tarafından yönetildiğini" de not etti.


Peru'nun BM Güvenlik Konseyi'nden Libya hükümetinin "uçaklarını halkına karşı kullanmasını önlemek için" Libya hava sahasında "yasak bölge" oluşturmasını isteyeceği de belirtildi.


03.52: ORHANGAZİ FERİBOTU YOLA ÇIKTI

Libya'daki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek için Bingazi limanında bulunan Orhangazi-1 feribotu yola çıktı.

Yaklaşık bin 200 yolcu kapasiteli Orhangazi-1 feribotuna bin 500 yolcu alınması nedeniyle gemi personeli ile vatandaşlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Geminin giriş katındaki aşırı yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulamayan ve bu nedenle koltukların arasındaki yerlere oturmak zorunda kalan yolcular bu durumdan sıkıntı duyduklarını dile getirdi. Yer bulamayan yolcuların, geminin üst katına çıkıp bu bölümde oturmak istediklerini belirtmeleri üzerine personel, geminin hareket etmesinin öncelikli olduğunu ifade ederek vatandaşlardan sabırlı olmalarını istedi ve tartışma yaşandı. Güvenlik görevlilerin araya girmesiyle tartışma sona erdirildi.


Bingazi limanından ayrılan Orhangazi-1 feribotunun, Marmaris'e doğru yol aldığı bildiriliyor.

Bu arada, Osmangazi-1 feribotuna yolcu alımı da sürüyor.

 

02.39: BM GÜVENLİK KONSEYİ, ŞİDDET OLAYLARININ ''HEMEN SONA ERMESİNİ'' İSTEDİ

Libya'daki olayları görüşmek üzere ABD'nin New York kentinde toplanan BM Güvenlik Konseyi, Libya'da meydana gelen şiddet olaylarının ''hemen sona ermesini'' istedi.

Konseye üye 15 ülkenin temsilcisinin yayımladığı açıklamayı okuyan Brezilya Büyükelçisi ve Dönem Başkanı Maria Luiza Ribeiro Viotti, konseyin Libya'da meydana gelen şiddet olaylarını, barışçıl bir biçimde gösteri yapan sivillere karşı güç kullanımını ve yüzlerce sivilin öldürülmesini kınadığını belirtti.


Ribeiro Viotti'nin okuduğu açıklamada, ''Konseye üye 15 ülke, Libya'daki şiddet olaylarının 'hemen sona ermesini', Libya hükümetinin, halkı korumaya yönelik sorumluluklarını üstlenmesini ve halkın meşru taleplerine cevap verecek önlemleri almasını istiyor'' ifadeleri yer aldı.


Viotti ayrıca, konseyin, Libya makamlarının itidalli davranmasını, uluslararası insan haklarına, toplantı ve ifade özgürlüğüne saygı duymasını beklediğini belirtti.


Konseyin, Libya halkına uluslararası insani yardım gönderilmesini de istediğini bildiren Viotti, konsey üyelerinin ayrıca, Libya'daki yabancıların durumundan endişe duyduğunu da ifade etti.


Libya makamlarının resmi açıklamasına göre, ülkedeki rejime karşı ayaklanmayla birlikte ortaya çıkan şiddet olaylarında 242 sivil, 58 asker hayatını kaybetti.


01.41: ''TRABLUS'A ÜÇÜ BÜYÜK GÖVDELİ TOPLAM BEŞ UÇAĞIN GİTMESİ VE 1800'E YAKIN TÜRK VATANDAŞINI TÜRKİYE'YE GETİRMESİ PLANLANDI''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen eş güdüm toplantısında, bugün Trablus'a üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını bildirdi.

Ünal yaptığı açıklamada, Libya'daki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerin katılımıyla gece geç saatlerde Dışişleri Bakanlığında bir eş güdüm toplantısı yapıldığını bildirdi.


Ünal, son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek üzere yola çıkan İDO'ya bağlı Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 adlı iki feribotun Bingazi'ye vardığı, vatandaşları almaya başladığı ve Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu'nun gemiye çıktığı bilgisinin geldiğini aktardı.


Toplantıda bugün yapılacak çalışmaların ayrıntılı olarak ele alındığını bildiren Ünal, İskenderun feribotunun ise rotasında seyrettiğinin, 24 Şubatta Libya'ya varacağının teyit edildiğini kaydetti.


Samsun gemisinin ardından bugün Ankara gemisinin yola çıkacağını belirten Ünal, toplantıda Trablus'a bugün üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını da iletti.


Toplantıda ayrıca vatandaşların Türkiye'ye girişlerinden itibaren Türkiye içinde yapılacak tertibatların ayrıntılı olarak görüşüldüğünü dile getiren Ünal, bu konuda Dışişleri Bakanlığının aldığı önlemler ve çalışmalarla ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığını söyledi.


Toplantıda bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile konunun uluslararası boyutunun da ayrıntılı olarak görüşüldüğünü belirten Ünal, Libya'dan ayrılmak isteyen Ülkenin çeşitli yerlerindeki vatandaşların ivedilikle tahliyesi konusunda yapılacak diğer çalışmaların da ayrıntılı olarak ele alındığını bildirdi.


0.51: BİNGAZİ LİMANI'NDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI, ''ORHAN GAZİ-1'' FERİBOTUNA ALINMAYA BAŞLANDI

Libya'daki Türk vatandaşları, Bingazi Limanı'na yanaşan ''Orhan Gazi-1'' feribotuna alınmaya başlandı.

''Orhan Gazi-1'' feribotundaki yetkililer, limanda bekleyen Libyalı görevlilerle yaptıkları görüşmenin ardından ilk önce çocuklu ailelerin gemiye alınmasını sağladı.


Pasaport kontrolleri yapılarak tek tek feribota alınan vatandaşların valizleri de gemideki görevliler tarafından halatlarla bağlanarak gemiye çekildi. Gemiye binmek için sırada beklerken rahatsızlanan bir Türk vatandaşına, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekibi tarafından müdahale edildi.


Bekletilmelerine tepki gösteren bir grup Türk vatandaşı, eşyalarını da alarak limanın diğer ucuna geri döndü.


İki feribota toplam 3 bin yolcu alınacak.


Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından feribotlar Marmaris Limanı'na gitmek üzere yola çıkacak.


00.49: ''SAMSUN'' ADLI GEMİ İSTANBUL'DAN LİBYA'YA HAREKET ETTİ


Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Samsun'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.


Sarayburnu'ndan saat 00.40'ta ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor.


Gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği ve yaklaşık iki gün sürecek Libya yolculuğu sırasında yetkili makamların vereceği onay doğrultusunda hareket edileceği öğrenildi.


Bu arada, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Libya'ya gönderilecek ''Ankara'' gemisiyle ilgili hazırlıkların sürdüğü ve bu geminin de hazırlıkların tamamlanmasının ardından Libya'ya hareket edeceği bildirildi.


00.12: LİBYA'DAN GELENLER İÇİN MARMARİS'TE KIZILAY KAMP KURDU


Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere yola çıkan, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO)?ye bağlı iki feribottan ''Osman Gazi-1'' Muğla?nın Marmaris limanına gelmesi bekleniyor. Feribotlarla yaklaşık 3 bin Türk vatandaşın Marmaris?te her hangi bir sıkıntı yaşamaması için Muğla Valiliği ve Marmaris Kaymakamlığı kriz masası oluşturdu. Gecenin ilerleyen saatlerinde Kızılay Güney Ege İzmir Afet Yönetim Müdürlüğü?nden oluşan 14 kişilik ekipte iki TIR malzemeyle Marmaris Limanına geldi. 10 bin kişilik yemek kumanyasının hazır bulunduran Kızılay, çadır, battaniye, yatak ve hijyenik malzemeler getirdi. Sabah saatlerinden itibaren vatandaşların sıkıntı yaşamamaları için çadırlarını kurmaya başlayacak. Öte yandan, Libya?dan gelecek vatandaşlar için otellerin çoğu rezervasyon yapılırken, Gümrük sahasında kurulacak çadırlarla Türk vatandaşların işlemleri yapılacak.


Kızılay Güney Ege İzmir Afet Yönetim Müdürlüğü?nden afet görevlisi Mustafa Saytaş, Marmaris?e 14 kişilik ekiple, iki TIR malzeme getirdiklerini belirterek, ?Libya?dan gelecek olan Türk vatandaşlarımız yarın öğleden sonra 16.00 gibi Marmaris Liman?ında olacağı bilgisini aldık. Ekibimizle birlikte onları karşılamak üzere geldik. Türkiye?den giden iki gemiye Kızılay lojistik destek sağladı. Gemiye 2 bin 100 kumanya, bin 500 adet gıda kolisi, battaniye, çocuk bezi ve hijyenik malzemeler yükledik. Buraya geldiklerinde çadırlarımızı kuracağız. Yine onların lojistik ve yemek ihtiyaçlarını karşılayacağız. İki TIR malzemeyle geldik. Bunların içerisinde de battaniye, yatak, çadır ve 10 bin kişilik yemek kumanyası hazırladık. Yarın sabahtan itibaren her şey hazır olacak. Buraya gelen vatandaşlarımıza Türk Kızılay?ı olarak elimizden gelen her türlü yardımı sağlayacağız. Onların yalnız olmadığını, Türk Kızılay?ın onların yanında olduğunu, Türk insanını yanında olduğunu hep beraber onlara hizmet etmeye hazırız.? dedi.


(AJANSLAR)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.