Libya'da son durum...

Libya'da son durum...
Kaddafi'nin açıklamalarından sonra daha da karışan Libya'dan son gelişmeler...TÜRK İŞÇİSİTRABZON NÜFUSUNA KAYITLI İŞÇİ YUNUS EMRE ÇELİK'İN LİBYA'YA...



Kaddafi'nin açıklamalarından sonra daha da karışan Libya'dan son gelişmeler...

TÜRK İŞÇİSİ

TRABZON NÜFUSUNA KAYITLI İŞÇİ YUNUS EMRE ÇELİK'İN LİBYA'YA 3 AY ÖNCE GİTTİĞİ, AİLESİYLE EN SON DÜN SABAH GÖRÜŞTÜĞÜ BİLDİRİLDİ

Libya'daki olaylarda, Trablus yakınlarındaki şantiyede hayatını kaybeden, Trabzon nüfusuna kayıtlı işçi Yunus Emre Çelik'in Libya'ya 3 ay önce gittiği, ailesiyle en son dün sabah görüştüğü bildirildi. AA muhabirinin işçi Çelik'in yakınlarından aldığı bilgiye göre, Çelik ile ailesi dün sabah telefonla görüştü. Telefonda durumunun iyi olduğunu söyleyen Çelik'in, şantiyelerinin kurşunlandığını fakat kendilerine bir şey olmadığını ifade ettiği belirtildi.

İşçi Yunus Emre Çelik'in annesinin Oymalıtepe beldesindeki evlerinde, babasının ise kent merkezinde olduğu, kalp hastası olduğu için oğlunun öldüğünün henüz kendisine söylenmediği bildirildi. Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı Oymalıtepe beldesinde oturan, bekar olan Yunus Emre Çelik'in Libya'ya 3 ay önce çalışmak için gittiği öğrenildi.

12.08: LİBYA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ -"SAMSUN" ADLI GEMİ ÇANAKKALE BOĞAZI'NDAN GEÇTİ

Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya giden, Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden "Samsun", Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Alınan bilgiye göre, dün gece Sarayburnu'ndan ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor. Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği öğrenildi.

10.41: LİBYA'DA ÇALIŞAN 160 TÜRK TUNUS'UN CERBE ADASINA GETİRİLDİ

Libya'daki şirketlerde çalışan 160 Türk, Tunus sınırından geçerek Cerbe Adası'na getirildi.

Edinilen bilgiye göre, Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerde çalışan 160 Türk vatandaşı, Tunus-Libya sınırındaki Ras El Cedir kapısından geçti.


Türk vatandaşlarının, Tunus'taki Türk Büyükelçiliğinin sağladığı araçlarla havalimanı bulunan Cerbe Adasına getirildikleri ve buradaki otellere yerleştirildikleri kaydedildi. Cerbe Adası'nda bir gece konaklayan grubun bugün uçakla Türkiye'ye gideceği bildirildi.


Libya'dan gelen grubun pasaportlarının yanlarında olduğu ve sınırdan sorunsuz geçtikleri belirtiliyor.


Öte yandan, Cerbe Adası'ndaki Türk turizm işletmecilerinin de, gelen Türklerin konaklama ihtiyaçlarının karşılanması için özverili bir şekilde çalıştıkları belirtildi.


1000 KİŞİ GELECEK


Ras El Cedir kapısına, yarın da Türk şirketinde çalışan 450 Vietnamlı ve 550 Türk'ün geleceği bildirildi.


Yetkililer, Türk şirketlerinde çalışan yabancı uyruklu işçilerin de tahliyesine destek verildiğini belirtiyor.


Yarın Tunus'a gelmesi beklenen grubun da, uçak ya da Cerbe Adası'na gelecek feribotlarla Türkiye'ye götürülmesi planlanıyor.


10.19: TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ İÇİN HAZIRLANAN BİR ÖZEL UÇAK DAHA TRABLUS'A GİTTİ


Türk Hava Yollarının (THY) Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı bir özel uçak daha İstanbul'dan Trablus'a gitti.


THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazırlanan THY'ye ait TK 3695 sefer sayılı Airbus 330 tipi 250 yolcu kapasiteli özel uçak, saat 08.00'de Trablus'a hareket etti.


Bugün Trablus'a iki özel uçağın daha gönderilmesi planlanıyor.



10.08: KADDAFİ'NİN OĞLU SEYFÜLİSLAM'IN YARDIMCISI GÖREVİNİ BIRAKTI

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yardımcısı, yönetim karşıtı gösterilerde şiddet kullanılmasını protesto etmek için görevini bıraktı.

Yusuf Savani, Reuters'a yolladığı açıklamada, şiddet kullanımından duyduğu dehşeti ifade etmek için Kaddafi Vakfı'ndaki görevinden geçen pazar günü istifa ettiğini belirtti.

Savani'nin vakfın genel müdürü olduğu bildirildi.


09.25: KADDAFİ REJİMİ, LONDRA'DAKİ LİBYALILARI SOKAKLARA DÖKTÜ


İngiltere'nin başkenti Londra'daki binlerce Libyalı, Kaddafi rejimine karşı sokaklara döküldü.


KADDAFİ AİLESİNİN EN BÜYÜK KORKUSU - TIKLA


Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde toplanarak, İngiltere Başbakanlığının önüne yürüyen kalabalığa, burada savaş karşıtları ve insan hakları örgütlerinden eylemciler de katıldı.

Kalabalık, "Kaddafi'nin gitme zamanı", "Benim kanım senin petrolünden daha mı ucuz" yazılı pankartlar ve bu ülkede ölen protestocuların fotoğraflarını taşıdı ve sloganlar attı.


İngiliz polisi, Libya bayrakları taşıyan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalığın protestosunda geniş güvenlik önlemleri aldı. Protesto nedeniyle Başbakanlık ve Bakanlıkların bulunduğu Whitehall caddesindeki trafik zaman zaman aksadı.


"LİBYA'DA OLANLAR SOYKIRIMDIR"


Libya'da bulunan aile, akraba ve arkadaşlarının durumundan endişe duyduğunu AA'ya anlatan Nurettin Uheyşi, "Burada protesto yaparak, Batı'ya Libya'da neler olduğunu göstermek istiyoruz. Libya'da olanlar soykırımdır" dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkını öldürdüğünü söyleyen Uheyşi, Bingazi'deki olaylarda erkek kardeşinin yaralandığını anlattı.


"Kaddafi rejimine karşıyız ve Kaddafi'nin ülkeyi terk etmesini istiyoruz, gördüğünüz gibi kimse kalmasını istemiyor. Tüm Libyalıların ve ailemin durumuyla ilgili olarak endişeliyim" diyen, protestonun organizatörlerinden İsal Digaldo adlı Libyalı kadın, İngiliz hükümetini Kaddafi rejimine daha sert tepki vermeye çağırdı.


Bir diğer kadın protestocu ise Kaddafi'nin gitmesini istediğini söyleyerek, "Lütfen bütün Avrupa, Libya halkına bu konuda yardım etsin" diye seslendi.


09.18: PERU, LİBYA'YLA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ ASKIYA ALDI

Peru hükümeti, sivillere uygulanan şiddeti protesto için Libya ile diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıkladı.


Devlet Başkanı Alan Garcia'nın makamından yapılan ve internet sitesinde yayınlanan açıklamada, ilişkilerin "halka karşı şiddet sona erene kadar" askıda kalacağı belirtildi.


Garcia, Libya'nın "40 yıldır aynı kişi tarafından yönetildiğini" de not etti.


Peru'nun BM Güvenlik Konseyi'nden Libya hükümetinin "uçaklarını halkına karşı kullanmasını önlemek için" Libya hava sahasında "yasak bölge" oluşturmasını isteyeceği de belirtildi.


03.52: ORHANGAZİ FERİBOTU YOLA ÇIKTI

Libya'daki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek için Bingazi limanında bulunan Orhangazi-1 feribotu yola çıktı.

Yaklaşık bin 200 yolcu kapasiteli Orhangazi-1 feribotuna bin 500 yolcu alınması nedeniyle gemi personeli ile vatandaşlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN


Geminin giriş katındaki aşırı yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulamayan ve bu nedenle koltukların arasındaki yerlere oturmak zorunda kalan yolcular bu durumdan sıkıntı duyduklarını dile getirdi. Yer bulamayan yolcuların, geminin üst katına çıkıp bu bölümde oturmak istediklerini belirtmeleri üzerine personel, geminin hareket etmesinin öncelikli olduğunu ifade ederek vatandaşlardan sabırlı olmalarını istedi ve tartışma yaşandı. Güvenlik görevlilerin araya girmesiyle tartışma sona erdirildi.

Bingazi limanından ayrılan Orhangazi-1 feribotunun, Marmaris'e doğru yol aldığı bildiriliyor.


Bu arada, Osmangazi-1 feribotuna yolcu alımı da sürüyor.


02.39: BM GÜVENLİK KONSEYİ, ŞİDDET OLAYLARININ ''HEMEN SONA ERMESİNİ'' İSTEDİ

Libya'daki olayları görüşmek üzere ABD'nin New York kentinde toplanan BM Güvenlik Konseyi, Libya'da meydana gelen şiddet olaylarının ''hemen sona ermesini'' istedi.

Konseye üye 15 ülkenin temsilcisinin yayımladığı açıklamayı okuyan Brezilya Büyükelçisi ve Dönem Başkanı Maria Luiza Ribeiro Viotti, konseyin Libya'da meydana gelen şiddet olaylarını, barışçıl bir biçimde gösteri yapan sivillere karşı güç kullanımını ve yüzlerce sivilin öldürülmesini kınadığını belirtti.


Ribeiro Viotti'nin okuduğu açıklamada, ''Konseye üye 15 ülke, Libya'daki şiddet olaylarının 'hemen sona ermesini', Libya hükümetinin, halkı korumaya yönelik sorumluluklarını üstlenmesini ve halkın meşru taleplerine cevap verecek önlemleri almasını istiyor'' ifadeleri yer aldı.


Viotti ayrıca, konseyin, Libya makamlarının itidalli davranmasını, uluslararası insan haklarına, toplantı ve ifade özgürlüğüne saygı duymasını beklediğini belirtti.


Konseyin, Libya halkına uluslararası insani yardım gönderilmesini de istediğini bildiren Viotti, konsey üyelerinin ayrıca, Libya'daki yabancıların durumundan endişe duyduğunu da ifade etti.


Libya makamlarının resmi açıklamasına göre, ülkedeki rejime karşı ayaklanmayla birlikte ortaya çıkan şiddet olaylarında 242 sivil, 58 asker hayatını kaybetti.


01.41: ''TRABLUS'A ÜÇÜ BÜYÜK GÖVDELİ TOPLAM BEŞ UÇAĞIN GİTMESİ VE 1800'E YAKIN TÜRK VATANDAŞINI TÜRKİYE'YE GETİRMESİ PLANLANDI''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen eş güdüm toplantısında, bugün Trablus'a üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını bildirdi.

Ünal yaptığı açıklamada, Libya'daki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerin katılımıyla gece geç saatlerde Dışişleri Bakanlığında bir eş güdüm toplantısı yapıldığını bildirdi.


Ünal, son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek üzere yola çıkan İDO'ya bağlı Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 adlı iki feribotun Bingazi'ye vardığı, vatandaşları almaya başladığı ve Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu'nun gemiye çıktığı bilgisinin geldiğini aktardı.


Toplantıda bugün yapılacak çalışmaların ayrıntılı olarak ele alındığını bildiren Ünal, İskenderun feribotunun ise rotasında seyrettiğinin, 24 Şubatta Libya'ya varacağının teyit edildiğini kaydetti.


Samsun gemisinin ardından bugün Ankara gemisinin yola çıkacağını belirten Ünal, toplantıda Trablus'a bugün üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını da iletti.


Toplantıda ayrıca vatandaşların Türkiye'ye girişlerinden itibaren Türkiye içinde yapılacak tertibatların ayrıntılı olarak görüşüldüğünü dile getiren Ünal, bu konuda Dışişleri Bakanlığının aldığı önlemler ve çalışmalarla ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığını söyledi.


Toplantıda bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile konunun uluslararası boyutunun da ayrıntılı olarak görüşüldüğünü belirten Ünal, Libya'dan ayrılmak isteyen Ülkenin çeşitli yerlerindeki vatandaşların ivedilikle tahliyesi konusunda yapılacak diğer çalışmaların da ayrıntılı olarak ele alındığını bildirdi.


0.51: BİNGAZİ LİMANI'NDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI, ''ORHAN GAZİ-1'' FERİBOTUNA ALINMAYA BAŞLANDI

Libya'daki Türk vatandaşları, Bingazi Limanı'na yanaşan ''Orhan Gazi-1'' feribotuna alınmaya başlandı.

''Orhan Gazi-1'' feribotundaki yetkililer, limanda bekleyen Libyalı görevlilerle yaptıkları görüşmenin ardından ilk önce çocuklu ailelerin gemiye alınmasını sağladı.


Pasaport kontrolleri yapılarak tek tek feribota alınan vatandaşların valizleri de gemideki görevliler tarafından halatlarla bağlanarak gemiye çekildi. Gemiye binmek için sırada beklerken rahatsızlanan bir Türk vatandaşına, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekibi tarafından müdahale edildi.


Bekletilmelerine tepki gösteren bir grup Türk vatandaşı, eşyalarını da alarak limanın diğer ucuna geri döndü.


İki feribota toplam 3 bin yolcu alınacak.


Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından feribotlar Marmaris Limanı'na gitmek üzere yola çıkacak.


00.49: ''SAMSUN'' ADLI GEMİ İSTANBUL'DAN LİBYA'YA HAREKET ETTİ


Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Samsun'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.


Sarayburnu'ndan saat 00.40'ta ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor.


Gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği ve yaklaşık iki gün sürecek Libya yolculuğu sırasında yetkili makamların vereceği onay doğrultusunda hareket edileceği öğrenildi.


Bu arada, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Libya'ya gönderilecek ''Ankara'' gemisiyle ilgili hazırlıkların sürdüğü ve bu geminin de hazırlıkların tamamlanmasının ardından Libya'ya hareket edeceği bildirildi.


00.12: LİBYA'DAN GELENLER İÇİN MARMARİS'TE KIZILAY KAMP KURDU


Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere yola çıkan, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO)?ye bağlı iki feribottan ''Osman Gazi-1'' Muğla?nın Marmaris limanına gelmesi bekleniyor. Feribotlarla yaklaşık 3 bin Türk vatandaşın Marmaris?te her hangi bir sıkıntı yaşamaması için Muğla Valiliği ve Marmaris Kaymakamlığı kriz masası oluşturdu. Gecenin ilerleyen saatlerinde Kızılay Güney Ege İzmir Afet Yönetim Müdürlüğü?nden oluşan 14 kişilik ekipte iki TIR malzemeyle Marmaris Limanına geldi. 10 bin kişilik yemek kumanyasının hazır bulunduran Kızılay, çadır, battaniye, yatak ve hijyenik malzemeler getirdi. Sabah saatlerinden itibaren vatandaşların sıkıntı yaşamamaları için çadırlarını kurmaya başlayacak. Öte yandan, Libya?dan gelecek vatandaşlar için otellerin çoğu rezervasyon yapılırken, Gümrük sahasında kurulacak çadırlarla Türk vatandaşların işlemleri yapılacak.


Kızılay Güney Ege İzmir Afet Yönetim Müdürlüğü?nden afet görevlisi Mustafa Saytaş, Marmaris?e 14 kişilik ekiple, iki TIR malzeme getirdiklerini belirterek, ?Libya?dan gelecek olan Türk vatandaşlarımız yarın öğleden sonra 16.00 gibi Marmaris Liman?ında olacağı bilgisini aldık. Ekibimizle birlikte onları karşılamak üzere geldik. Türkiye?den giden iki gemiye Kızılay lojistik destek sağladı. Gemiye 2 bin 100 kumanya, bin 500 adet gıda kolisi, battaniye, çocuk bezi ve hijyenik malzemeler yükledik. Buraya geldiklerinde çadırlarımızı kuracağız. Yine onların lojistik ve yemek ihtiyaçlarını karşılayacağız. İki TIR malzemeyle geldik. Bunların içerisinde de battaniye, yatak, çadır ve 10 bin kişilik yemek kumanyası hazırladık. Yarın sabahtan itibaren her şey hazır olacak. Buraya gelen vatandaşlarımıza Türk Kızılay?ı olarak elimizden gelen her türlü yardımı sağlayacağız. Onların yalnız olmadığını, Türk Kızılay?ın onların yanında olduğunu, Türk insanını yanında olduğunu hep beraber onlara hizmet etmeye hazırız.? dedi.


(AJANSLAR)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.