Libya'da flaş gelişme?

Libya'da flaş gelişme?
Libya'da başlayan gösteriler sonrasında Türkiye'nin başlattığı yüzyılın tahliye operasyonunda son perde.. 07.13: ABD SENATOSU, LİBYA LİDERİ MUAMMER...



Libya'da başlayan gösteriler sonrasında Türkiye'nin başlattığı yüzyılın tahliye operasyonunda son perde..

 

07.13: ABD SENATOSU, LİBYA LİDERİ MUAMMER KADDAFİ'Yİ KINAYAN BİR KARAR TASARISINI KABUL ETTİ

ABD senatosu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine karşı ayaklanan halkı sindirmek amacıyla giriştiği saldırıları kınayan bir karar tasarısını kabul etti.

Senato kararda, istifa etmeye çağırdığı Kaddafi'nin şiddeti sona erdirmesini, Libya halkının demokratik reform isteklerine cevap vermesini ve ülkesinin barışçıl bir şekilde demokrasiye geçmesini sağlamasını istiyor.


BM Güvenlik Konseyini, Libya halkını Kaddafi'nin saldırılarından korumak için yeni önlemler almaya çağıran kararda, bu çerçevede Libya'nın hava sahasında bir uçuş yasağı bölgesi oluşturulması da istendi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nun Libya'nın Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya alma kararından memnuniyetini açıklamıştı.


Genel Sekreter Ban Ki-mun, 192 üyeli Genel Kurul'un dün Libya'nın üyeliğini askıya aldığı toplantıda yaptığı konuşmada, hem Genel Kurul'un bu yöndeki kararından hem BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki rejime yönelik yaptırım kararından, hem de İnsan Hakları Konseyi'nin Libya'daki insan hakları ihlallerini soruşturma yönündeki kararından memnuniyet duyduğunu belirtmişti.


05.26: KADDAFİ, LİBYA'NIN BM'DE GÖREVLİ DİPLOMATLARINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine karşı isyan bayrağını çeken Libya'nın BM daimi temsilcisi ve yardımcısının yerine yeni diplomatlar atamak istediği öğrenildi.

Kaddafi'nin çekilmesini isteyen ilk Libyalı diplomatlardan BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, Kaddafi'nin kendisini ve BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam'ın yerine yeni diplomatlar atamak istediğini duyduklarını söyledi.


BM Sözcüsü Martin Nesirky de BM'nin, Libyalı yetkililerden bu konuda bir tebligat aldığını teyit etti. Nesirky, başka detay vermeyerek konunun incelendiğini söylemekle yetindi.


BM kulislerinde, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un bu konuda ne yapacağı merak ediliyor. Libya hükümetini BM'de halen Kaddafi yönetimi temsil ediyor, o yüzden de kendi istediği diplomatları BM'ye atama hakkına sahip bulunuyor.


03.22: ÇALIŞTIKLARI ŞANTİYEDE 10 GÜN BOYUNCA AÇ VE SUSUZ BEKLEYEN TÜRK İŞÇİLER, BİR EKMEĞİ 2-3 KİŞİ PAYLAŞTIKLARINI ANLATT
I

Muğla Valisi Fatih Şahin, Libya'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi kapsamında, bugüne kadar toplam 9 bin 500 kişinin deniz ve hava yoluyla Muğla'ya giriş yaptığını söyledi.


Vali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orhangazi-1 ve Osmangazi-1 feribotlarıyla Marmaris Limanına bu gece toplam 2 bin 500 yolcunun geldiğini belirterek, ''Bugün gelen yolcuların bin 550'si yabancı uyruklu. İlk 4 günde gelen yolcu sayısı toplam 7 bin civarında. Gelen yolcuların yaklaşık yüzde 10'u yabancı uyruklu yolculardan oluşuyor'' dedi.


Şahin, yaklaşık 2 bin civarında yolcunun askeri uçaklarla Dalaman Havalimanına geldiğine işaret ederek, ''Bugüne kadar toplamda 9 bin 500 kişi hava ve deniz yoluyla gelmiş oldu. Görevli arkadaşlarımız çalışmaları ivedilikle yürüttü ve bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Hazırladığımız araçlarla yolcularımızı arzu ettikleri yere gönderdik'' diye konuştu.


Gemiden inen Türk ve yabancı yolcularla yakından ilgilenen Vali Şahin, yolcuların otobüslerle memleketlerine gönderilmesi sürecini de bizzat takip etti.


TÜRK YOLCULAR


Orhangazi-1 feribotunda yolculuk eden 460 Türk yolcu, gemi limana yaklaştığı andan itibaren ellerinde Türk bayraklarıyla ''En büyük Türkiye'' sloganları attı. Türk yolcular, Libya'dan tahliyeler kapsamında 20'den fazla ülke vatandaşının da gemi ve uçaklarla Türkiye'ye getirildiğine işaret ederek, ''Türkiye bu tahliye operasyonuyla 20'den fazla ülke vatandaşının sevgisini kazandı. Yolculuk boyunca yabancı yolcularla çok iyi anlaştık. Özellikle Taylandlı yolcular sempatik davranışlarıyla tüm yolcuların ilgi odağı oldu. Gemide 400'den fazla Taylandlı yolcu vardı'' dedi.


Limanda bekleyen gazetecilere yaşadıklarını anlatan Türk yolculardan Behçet Karakadak, yolculuk öncesinde 10 gün boyunca Bingazi kentinde beklediklerini söyledi ve ''Şantiyemizi basan yağmacılar eşyalarımızı dağıttılar, telefonlarımıza ve değerli eşyalarımıza el koydular. Ülkemize döndüğümüz için çok mutluyum. İnsan ülkesinin ve ailesinin kıymetini böyle zamanlarda daha iyi anlıyor'' diye konuştu.


''10 GÜN YİYECEK BULAMADIK''


Yolculardan Hakkı Özdemir de yaklaşık 10 gün boyunca ülkeden kaçabilmek için çaba harcadıklarını belirterek, ''Arkadaşlarımızla birlikte şantiyemizde mağdur olduk. Yaklaşık 10 gün yiyecek bulamadık. Bir ekmeği 2-3 kişi paylaşarak idare ettik. Yağmacılar özellikle telefonlarımız başta olmak üzere elbiselerimize kadar el koydular. Silah, bıçak ve masatlar ile eşyalarımıza zorla el koydular. Ülkemize döndüğümüz için çok mutluyuz ve artık Libya'ya dönmeyi düşünmüyorum'' dedi.


Yolculuk boyunca, gemi personelinin kendilerine gösterdiği sıcak yaklaşım için de teşekkür eden Türk yolculardan Yaşar Akdenizli, şunları söyledi:


''Biz batı bölgesinde olduğumuz için olaylardan fazla etkilenmedik. Fakat tabii ki orada durmak insanı yeterince tedirgin ediyor. Birkaç tatsız olaya şahit olduk. Büyük olmasa da tatsızdı bizim için. Çünkü sonuçta orada korumasız bir şekilde bekliyoruz. Ülkemiz erken önlem alarak bizi daha kötü olaylardan kurtardı ve yine ülkemizin desteğiyle buralara kadar geldik. Olaylar 17 Şubatta patlak verdi. Öncelikle olaylar ülkenin doğu tarafında başladı. 17 Şubattan bugüne kadar şantiyemizde kapalı kapılar ardında bekledik. Yaklaşık 18 saat süren yolculuğun ardından ülkemize ulaştık.''


KIZILAY'IN ÇALIŞMALARI


Türk Kızılayı tarafından Osmangazi-1 gemisindeki yolculara 8 bin adet, Orhangazi-1'deki yolculara ise 7 bin 500 adet gıda paketi dağıtıldığı öğrenildi. Ayrıca, 2 gemideki yolculara 6 bin adet battaniye ve ayrıca tıbbi sarf malzemesi, hijyen seti dağıtıldığı ve 4 uzman personel ve 1 psikologdan oluşan 10 kişilik Kızılay ekibinin bu gemilerde yolculuklar esnasında görev yaptığı bildirildi.


Bu arada, Türk Kızılayı ekiplerinin deniz yoluyla gelenler için Marmaris Limanı'nda, hava yoluyla tahliye olan vatandaşlar için ise Dalaman Havalimanında gerekli bütün tedbirleri aldığı gözlendi.


02.25: OSMANGAZİ MARMARİSTE


Misurata Limanı'ndan yola çıkan ve Bingazi'ye uğrayan Osmangazi Feribotu Marmaris Limanı'na giriş yaptı. Libya'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi faaliyetlerine katılan feribot, yaklaşık 19 saat süren yolculuğun ardından bin 326 yolcusuyla Marmaris Limanı'na ulaştı.


Osmangazi Feribotu'ndan inen yolcular Muğla Valisi Fatih Şahin, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Şafak Yürekli, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar tarafından karanfillerle karşılandı.


Yolcuların feribottan inişlerinde yaşlı, kadın ve çocuklara öncelik verilirken, feribottaki askerlerin eşyaları da Aksaz Deniz Üs Komutanlığında görevli askerler tarafından alınarak liman dışına çıkarıldı.


Bu arada feribottan inen yolculardan pasaport işlemleri tamamlananlar, otobüslerle memleketlerine gönderilmeye başlandı. Yabancı yolcular ise Marmaris'teki otellerde misafir edilecek. Bu gece Marmaris Limanı'na giriş yapması beklenen, Orhangazi Feribotu'nda ise toplam bin 209 yolcu bulunduğu kaydedildi.


AJANSLAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.