Libya tezkeresi kabul edildi?

Libya tezkeresi kabul edildi?
NATO'nun Libya harekatında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev almasını isteyen Başbakanlık tezkeresi, Meclis'te kabul edildi.Tezkereye AK Parti ile CHP'liler...



NATO'nun Libya harekatında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev almasını isteyen Başbakanlık tezkeresi, Meclis'te kabul edildi.

Tezkereye AK Parti ile CHP'liler destek verirken, MHP'liler çekimser kaldı. BDP'liler ise tezkereye ret oyu verdi.

Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK)yabancı ülkelere gönderilmesi konusunda hükümete 1 yıllığına yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da gizli oturumda kabul edilen tezkere görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tezkere ile ilgili milletvekillerini bilgilendirdi. Anayasa'nın 92. maddesine göre yurtdışına asker gönderilmesini öngören yetki tezkeresinin görüşmeleri yaklaşık 2.5 saat sürdü.

TELEFONLAR KESİLDİ

Tezkerenin görüşmeleri Meclis'te kapalı kapılar ardından yapıldı. Milletvekilleri ile sağır ve dilsiz kavaslar ve yeminli stenograflar dışındaki herkes Meclis Genel Kurulu ile kulislerden çıkartıldı. Tezkere görüşmeleri sırasında ise Genel Kurul'daki bütün cep telefonları jammer ile kesildi. Milletvekillerinin dış dünya ile irtibatı kalmadı.

Tezkere, Meclis Genel Kurulu'nda el kaldırma yöntemi ile oylanarak kabul edildi. Muhalefet partileri elektronik cihazla oylama yapılması talebinde bulunmadı. Tezkere AK Parti ile CHP'liler destek verirken, MHP'liler çekimser kaldı. BDP'liler ise tezkereye ret oyu verdi.

Tezkerenin Meclis'e gönderilmesinden iki gemimiz Libya açıklarına ulaşırken, iki gemimizde yola çıktı. Bu gemilerin tezkerenin çıkması için Akdeniz'in uluslararası sularında bekletildiği öğrenildi. Tezkerenin çıkmasının ardından gemilerin Libya karasularına gireceği ve görev yapmaya başlayacağı öğrenildi. Libya açıklarındaki deniz operasyonunda silah ambargosu denetleme görevini üstlenecek olan ''Çanakkale'' isimli denizaltı da Çanakkale Boğazı'ndan geçerek, Ege Denizi'ne doğru ilerlemeye başladı.

TEZKERE NE İÇERİYOR?

"Libya'da 15 Şubat 2011 tarihinde başlayan olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilmesini teminen Birleşmiş Milletler Güvenlik Kdnsayi tarafından alınan 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı karar ile 17 Mart 2011 tarihli ve 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve mezkur kararlar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere, lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca 1 yıl süreyle izin verilmesini arz ederim."

Tezkere deki ?çok boyutlu katkıda bulunmak? ibaresine dayanılarak kapsamın genişletilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Bugüne kadar, hükümetler 30 kez yurt dışına asker göndermek için Meclis?ten yetki aldı. Libya tezkere si, 31. tezkere oldu. Şu an, Bosna-Hersek, Kosova, Afganistan, Sudan ve Lübnan? da askeri bulunan Türkiye?nin uluslararası güce katılacağı 6. ülke Libya oldu. NATO deniz gücünde görev yapacak olan Türkiye ?ye ait gemiler yola çıktı. 2 gemi Libya açıklarında bulunurken, 2 gemi ve 1 denizaltı da tezkerenin görüşüldüğü gün yola çıktı. Toplam 16 geminin bulunduğu NATO filosuna en büyük katkıyı Türkiye veriyor.

HABER: Bilal ÇETİN / ANKARA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.