Libya seferi başlıyor...

Libya seferi başlıyor...
Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Türk müteahhitleri bayramdan sonra yaklaşık 18 milyar dolarlık işaldıkları Libya'ya'ya dönmeye hazırlanıyor.Çağlayan,...



Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Türk müteahhitleri bayramdan sonra yaklaşık 18 milyar dolarlık işaldıkları Libya'ya'ya dönmeye hazırlanıyor.

Çağlayan, "Libya'da işler kaldığı yerden devam edecek" dedi. Türk müteahhitleri savaşın sona erdiği Libya'ya bayramdan sonra gitmeye hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libya'da iş ya da yatırım yapan işadamları ve müteahhitlerle  bir araya geldi. Türkiye'nin önde gelen birliklerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda Libya için önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek strateji ele alındı.

Bakan Çağlayan, Bingazi'deki  müteahhitlerin Ramazan
Bayramı'ndan sonra ülkeye gidebileceğini söyledi. Çağlayan, "Libya'daki işler kaldığı yerden devam edecek. Biz çok daha fazlasını ve birçok ülkenin bırakıp gittiği işleri yapacağız'' dedi.

2.5 milyar dolarımız orada


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, Libya'da kısa vadede çok önemli şeyler beklemeseler de en azından 1 ay öncesine göre daha umutlu olduklarını söyledi. Sazak, "Libya tamamen düzene girdikten sonra Türk firmalarının oradaki işlerinin daha da artacağına, Libya'da yapılacak işlerin  yine büyük bir kısmını bizim firmalarımızın alacağına inanıyorum'' dedi.

Sazak, Libya'da aldıkları işlerin kontrat bedellerinin yaklaşık 18 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, firmaların 1,5 milyar dolar alacağı bulunduğunu bildirdi. Sazak, "Bunun yanında Libya'da iş yapan firmalarımızın yaklaşık 900 milyon dolarlık makine parkuru var. Ayrıca firmalarımızın Libya'daki yerel
bankalarda 100 milyon dolar civarında nakti de var. Sonuç olarak, Türk müteahhitlerin Libya'da kalan parası şu an için 2,5 milyar doları bulmuş durumda" şeklinde konuştu.

Hedefimiz Sahra altı


Emin Sazak, Libya'da öncelikle enerji, su, ulaşım, sağlık ve güvenlik projelerinin inşasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Yarım kalan projeler için yeni yönetimden farklı teklifler gelebileceğini belirten Sazak, "Bize 'AVM yapma hapishane yap' diyebilirler. Bunu da düşünürüz" dedi.

Türk müteahhitlere bundan sonraki süreçte farklı pazarlara yönelmesini tavsiye eden Sazak, "Yumurtaları aynı sepete koymasınlar. Ortadoğu dışındaki pazarlara da önem vermeliyiz. Bundan sonraki süreçte Sahra Altı bölgesiyle ve Güney Amerika ile ilgileneceğiz" diye konuştu.


Devler ligine 31 firma girdi


Uluslararası inşaat sektörü dergisi 'Engineering News Record' tarafından her yıl düzenlenen analizinin sonuçlarını paylaştı. Buna göre, firmaların kendi ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri iş hacimleri dikkate alınarak belirlenen dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında 2011'de 31 Türk firması yer aldı. 2010'da bu rakamın 33 olduğunu hatırlatan Sazak, "Bu düşüşe rağmen Çin'in ardından ikinci sırada yer alıyoruz" dedi.

Avrupa firmalarını sollarız


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da Türkiye ile Libya arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha da iyi olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Türkiye'nin ve Türk firmalarının Libya'da bir çok açıdan şanslı olduğunu dile getiren Koçoğlu, "Benim tek endişem Fransa... 'Ben savaşa girdim, onu yaptım, bunu yaptım' diyerek yüksek pay alma girişiminde olacağını tahmin ediyorum. Bizim Libya ile ilişkilerimizin iyi olması dolayısıyla rekabet ortamında Avrupa firmalarını sollarız" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.