Libya KKTC'yi fiilen tanıdı

Libya KKTC'yi fiilen tanıdı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün tarihi günlerden birisini daha yaşadı...Libya'yı yöneten Ulusal Geçiş Konseyi'nin Sağlık Bakanı Abdal Rahman Kıssa,...



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün tarihi günlerden birisini daha yaşadı...

Libya'yı yöneten Ulusal Geçiş Konseyi'nin Sağlık Bakanı Abdal Rahman Kıssa, Lefkoşa'ya gidip Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi'yle protokol imzaladı. Protokolle Libya, KKTC'yi resmen olmasa da filen tanımış oluyor.

Libyalı hasta ve yaralıların bir bölümü, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görecek. Protokol, ayrıca sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC"nin resmen olmasa da fiilen
Libya tarafından tanınması anlamına geliyor.

Libya'da yönetimi elinde tutan Ulusal Geçiş Konseyi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde önemli bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmaya Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel ile
Libya adına Geçiş Konseyi'nin Sağlık Bakanı Abdal Rahman Kıssaimza attı. İmza töreninde KKTC Başbakan İrsen Küçük de hazır bulundu.

'KKTC'LE DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ'


KKTC gezisini resmi bir ziyaretten çok dostluk gezisi olarak nitelendiren Kıssa, KKTC'de gördüğü güzellikleri
Libya'da anlatacağını ve daha birçok alanda işbirliğine çalışacaklarını söyledi.
Haberin devamı ?reklam

LİBYALI HASTALAR BİR HAFTA İÇİNDE GELECEK


Başbakan Küçük de
Libya'yla her alanda işbirliğine hazır olduklarını belitti. Anlaşmaya göre Libya'dan yaralı ve hasta kabulü bir hafta içinde başlayacak ve bunun için charter uçak seferleri düzenlenecek. Acil durumlarda Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin özel uçağı da Libya'ya gönderilecek.


NATO Genel Sekreteri Rasmussen'den Libya'ya sürpriz ziyaret

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun Suriye'ye müdahalesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Libya'ya sürpriz ziyarette bulunan Rasmussen, uçakta yaptığı açıklamada, "Suriye'ye müdahale niyetimiz yok" dedi.


"Suriye'de güvenlik güçlerinin sivillere müdahalesini kınadığını" belirten Rasmussen, "bunun kesinlikle bir skandal olduğunu" söyledi.


Rasmussen, "diğer ülkelerde olduğu gibi Suriye'de de ilerlemenin tek yolunun halkın yasal taleplerini göz önüne almak ve demokratik reformları hayata geçirmek olduğunu" vurguladı.


BM'nin kararı ve bölgedeki ülkelerin güçlü ve etkin desteği alınarak
Libya'ya operasyon düzenlendiğini belirten Rasmussen, duruma göre karar alınması gerektiğini, Libya ve Suriye'nin kıyaslanamayacağını ifade etti.


Libya, kimyasal silahların varlığını teyit etti

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Yürütme Kurulu Başkanlığından dün istifa eden Mahmud Cibril, Muammer Kaddafi döneminden kalma kimyasal silahların varlığını teyit etti.

Cibril, dün
Trablus'ta yaptığı açıklamada, geçiş konseyinin, ülkenin iki bölgesinde kimyasal silah bulunduğunu Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne bildirdiğini açıkladı.

Cibril, kimyasal silahlarda kullanılan maddelerle ilgili teknolojiye sahip olduğu için konudan ABD'nin de haberdar edildiğini söyledi.


Cibril, "Lahey'deki örgüte bilgi verdiğimiz gerçeği, yeni
Libya'nın uluslararası anlaşmalara uyan bir ülke olduğunun ispatıdır" diye konuştu.

Daha önce Libyalı muhalifler kimyasal silahlar bulduklarını belirtmiş, bir ton hardal gazı depolandığına dair haberler basına yansımıştı.


Libya'nın petrol üretimi savaş öncesinin üçte biri seviyesine ulaştı

Libya'nın petrol üretiminin, savaş öncesindeki miktarın yaklaşık üçte birine ulaştığı bildirildi.

Libya'daki geçici hükümetin Petrol ve Maliye Bakanı Ali Tarhuni, 8 ay süren savaşta duran petrol üretiminin, günde 531 bin varile ulaştığını kaydetti. Tarhuni, petrol üretiminin beklenen hızla düzeldiğini belirtti.


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi
Libya, savaştan önce günlük 1,6 milyon varil petrol üretimiyle Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi konumunda.

Yetkililer, 2012'nin sonuna kadar savaş öncesi üretim seviyesine ulaşmayı planlıyor.


Libya UGK Yürütme Kurulu Başkanı Cibril istifa etti

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Yürütme Kurulu Başkanı
Mahmud Cibril istifa etti.

Trablus'taki İslam Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Cibril, istifa edeceğini daha önce açıkladığını hatırlatarak, 19 Şubat'ta UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil ve bazı arkadaşlarıyla bir araya gelerek kurdukları Konsey'den kendi isteğiyle istifa ettiğini bildirdi.


Konsey'in önümüzdeki süreçte yapısının kadınları, gençleri ve
Libya'nın özgürleşmesi için savaşan askerleri içerecek şekilde genişlemesi gerektiğini ifade eden Cibril, bu yapının üç ay içinde Anayasa'yı oluşturmasını ve 8 ay içinde de ülkede seçimlerin yapılmasının önerisinin getirildiğini belirtti.

Kendisinin istifasıyla politik bir boşluk doğmayacağını söyleyen Cibril, yeni bir parti kurmayacağını, sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışacağını kaydetti.


Ölüm raporunu yazan doktor: "Ağır kafa yaralanmasının yol açtığı beyin kanaması sonucu nefes alması durdu"

Libya'nın eski lideri Muammer
Kaddafi'nin ölümüne nefes alma merkezinin felç olmasının neden olduğu bildirildi.

Kaddafi'nin ölüm raporunu hazırlayan doktor Ebu Bekir Trayna, Alman Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, ağır kafa yaralanmasının beyin kanamasına neden olduğunu, beyindeki nefes almayı kontrol eden merkezin baskılanması sonucu da
Kaddafi'nin nefes almasının durduğunu belirtti.

Ağır kafa yaralanmasına bir merminin mi yoksa şarapnelin mi sebep olduğunu bilmediklerini ifade eden Trayna, yara girişinin oldukça küçük olduğunu, mermi veya şarapnel parçasının ise bulunamadığını kaydetti.


Kaddafi'nin cesedini beklediğinden çok daha iyi bir durumda bulduğunu anlatan Trayna, ne kaburga kırıklarına ne de yoğun morluklara rastladığını belirtti.


NATO'nun Libya operasyonu gece yarısı resmen sona eriyor

NATO'nun
Libya operasyonu bugün resmi olarak sona eriyor.

İlk hava saldırılarından yaklaşık 7 ay sonra BM'nin ilgili kararının süresi bugün
Libya saatiyle 23.59'da dolacak.

ABD, Fransa ve İngiltere silahlı kuvvetleri Mart ayı ortasında
Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin mevzilerini bombalamaya başlamış, Mart sonunda NATO, operasyonun komutasını üstlenmişti.

Kaddafi'nin devrilmesinde kilit rol oynayan hava saldırılarını düzenleyen İttifak, 26 bin 300'ün üzerinde sorti yapmış, yaklaşık 6 bin hedefi bombalamıştı.
Kaddafi 20 Ekim'de öldürülmüştü.


Trablus Askeri Komitesi Başkanı Belhac çalışmalarını anlattı:

Belhac, isyancıların silahlarını teslim etmesini bekliyor


Trablus Askeri Komitesi Başkanı Abdülhakim Belhac, Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) askerlerinin ellerindeki silahları en yakın zamanda yetkililere teslim edeceğini bildirdi.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Belhac, Türkiye'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü ifade etti.


UGK'nın çalışmalarının hangi aşamada olduğu yönündeki soru üzerine Belhac, ilk etapta devlet kurumlarını oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.


Belhac, 17 Şubat'ta başlattıkları devrimin amacının hukuk ve adalete dayanan demokratik bir devlet oluşturulması olduğuna işaret ederek, güvenliğin de bunun önemli bir parçası olduğunu kaydetti.


Ağır silahların başkent sokaklarında dolaşmasını istemediklerini ve bunu sonlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Belhac, ikinci önemli konunun ilgili kurumların
Trablus'un güvenliğini sağlamaları olduğunu söyledi.

Silahların ne zaman toplanacağı sorusu üzerine Belhac, "Devrimciler ellerinde bulunan silahları en yakın zamanda teslim edeceklerdir" dedi.


Bu silahların İçişleri Bakanlığı depolarına konulacağını belirten Belhac, bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile koordine içinde olduklarını söyledi.


Silahların toplanmasının en kısa zamanda gerçekleşmesini istediklerini vurgulayan Belhac, ancak ilk etaptaki hedeflerinin şehirlerin ağır silahlardan arındırılması olduğunu yineledi.


Geçici hükümetin ne zaman kurulabileceği ve kendisinin hükümette yer alıp almayacağı yönündeki soru üzerine de Belhac, ilk önce geçici anayasanın hazırlanması gerektiğine işaret etti.


Belhac, 23 Ekim'de kurtuluş gününün ilan edildiğine dikkati çekerek, bu tarihten itibaren bir ay içerisinde hükümetin kurulmasının planladığını bildirdi.


Kendisinin herhangi bir kademede ülkesine hizmet edebileceğini belirten Belhac, bunun da zamanı geldiğinde açıklanacağını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.