KÜSİ Adana Buluşması Çukurova Üniversitesinde Gerçekleştirildi
KÜSİ Adana Buluşması Çukurova Üniversitesinde Gerçekleştirildi
Kamu- Üniversite- Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Adana Buluşması Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi ev sahihliğinde Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Yardımcısı ve KÜSİ İl Planlama Kurulu Başkanı Murat Süzen, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları, KÜSİ Adana İl Temsilcisi Prof. Dr. Kadir Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, sanayiciler ile akademisyenler katıldı.
Prof. Dr. Aydın: “Adana Lider Takipçisi İller Arasında.”
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını KÜSİ Adana İl Temsilcisi Prof. Dr. Kadir Aydın yaptı. Şubat ayından bu güne kadar gerçekleştirilen KÜSİ faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler aktaran Prof. Dr. Aydın, Adana’nın Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemi Endeksinde 5 lider ilden sonra Adana’nın lider takipçisi iller arasında yer aldığını ifade ederek ana hedeflerinin Adana’yı lider iller arasına yükseltmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydın, Ar-Ge ve Yenilik Uygulamaları endeksi sınıflandırmasında da Adana’nın Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemi Endeksine benzer şekilde 5 lider ilden sonra lider takipçisi iller arasında olduğunu, lider iller seviyesine yükseltmek için KÜSİ Adana olarak 9 aylık sürede 52 adet sanayiciyi ziyaret ettiklerini, firmaların Ar-Ge ve yenilik potansiyelini yükseltmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Prof. Dr. Kibar: “Üniversite-Sanayi İşbirliğini Önemsiyoruz.”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişte bilimsel ve teknolojik ilerlemenin önemine vurgu yaparak bilime, teknolojiye, Ar-Ge ve yeniliğe kaynak ayıran ülkelerin gerek sosyal ve ekonomik refah sağlama, gerekse de küresel söz hakkı elde etme açısından diğer ülkelere göre daha üstün konumda olduklarını söyledi. Bu bakımdan Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin kurulması ve sürdürülebilmesi, ülkelerin teknoloji ve yeniliğe dayalı kapasitelerinin geliştirilmesine, dolayısıyla kalkınmaya büyük katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti;
“Şüphesiz bilgi üretimi ve teknolojik gelişme önemli ölçüde sermaye yatırımı gerektiren faaliyetlerdir. Söz konusu faaliyetlerin finansmanı, geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli oranda kamu tarafından desteklenmektedir. Üniversitelerin yenilikleri üretme, izleme ve değerlendirme yoluyla sanayiye katkıda bulunması, firmaları küresel rekabet ortamında daha avantajlı duruma getirecek donanımlı insan gücünü yetiştirmesi, sanayinin üretim ve yönetim ile ilgili sorunlarına yardımcı olması ancak üniversite-sanayi işbirliği ile sağlanabilir. Üniversite-sanayi işbirliği, sanayinin uygulama deneyiminden üniversitenin, üniversitenin teorik deneyiminden ise sanayinin faydalanmasını sağlamaktadır. Diğer bir ifadeyle söz konusu işbirliği, yetişmiş insan gücü ile sanayinin deneyim ve finansman gücünün sistemli bir şekilde üniversitedeki mevcut bilgi potansiyeli ile bilimsel, teknolojik, ekonomik ve eğitim etkinlikleri gerçekleştiren bir mekanizmadır.”
“Adana’da Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Geliştirilmesi İçin Her Türlü Katkıyı Vermeye Hazırız.”
“Son dönemlerde üniversite-sanayi işbirliğindeki aksaklıkların giderilmesi ve geliştirilmesi noktasında bu yapıya kamu kesimi yeni bir aktör olarak dâhil olmuş ve işbirliği için hukuki, yasal ve yapısal zemini hazırlama ve böylece toplumsal refahı arttırma görevlerini üstlenmiştir. Ülkemizin 2023 yılında dünyada en büyük 10 ekonomi arasında yer alma hedefi göz önüne alındığında, ülkemizin Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin geliştirilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bu ekosistem dâhilinde doğru mevzuat düzenlemeleri, desteklerin etkin şekilde değerlendirilmesi, aktörler arası ilişkilere dair uygun politikalar belirlenmesi ve en önemlisi tüm kamu kurum ve kuruluşlarının eşgüdüm halinde hareket etmesi çok önemlidir. Bu amaç doğrultusunda Çukurova Üniversitesi olarak Adana’da Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin geliştirilmesi için üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olduğumuzu ve bu işbirliğinin geliştirilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu belirtiriz.”
Süzen: “Kozan Tapan Bıçağı, Kozan Portakalı, Şalgam ve Pamuk Coğrafi Tescil Aşamasında.”
Vali Yardımcısı ve KÜSİ İl Planlama Kurulu Başkanı Murat Süzen ise sanayi firmalarının bilgi ve tecrübelerine Çukurova Üniversitesi ve diğer paydaşlarla katkı vererek önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, paydaşlarla bir araya gelerek KÜSİ çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Kamu, sanayi ve üniversite birleşenlerinin Adana’da çok verimli bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Vali Yardımcısı Süzen, Valilik olarak koordinasyonu başarılı şekilde yürüttüklerini belirterek yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Adana’da coğrafi işaret tescili olarak sadece Adana Kebabının olduğunun altını çizen Vali Yardımcısı Süzen, pamuk ve şalgamın askı aşamasında olduğunu, Kozan tapan bıçağı, Kozan portakalı ile karpuzun da askıya çıkarak coğrafi tescil alma yolunda ilerlediklerini söyledi. Süzen, 30 ürünle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yaptıklarını, bunlardan 5 ürünün askı aşamasında olduğunu ve yılsonuna kadar 2 ürünün daha bu aşamaya gelmesi için çalıştıklarını söyledi.
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Fikir Alışverişi Yapıldı
Daha sonra Ar-Ge ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığından Mithat Kaya “Ar-Ge teşvikleri Genel Müdürlüğü Faaliyetleri ve KÜSİP”, Ar-Ge ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığından Orhun Melik Burhan “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ), Bilim Teknoloji ve Sanayi Eğitimi Daire Başkanlığından Aynur Emre “Laboratuvar ve Araştırma Merkezleri Platformu” ve DMO Mersin Bölge Müdürü Levent Tuğ ise “DMO Tekno Katalog” sunumlarını katılımcılarla paylaştı.
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından ise Çukurova Kalkınma Ajansı Faaliyetleri hakkında bilgi verildikten sonra soru cevap kısmına geçildi. KÜSİ Adana Buluşması katılımcıların Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezini ziyaretleri ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.