Kurtulmuş'un çağrısı idam edilenlere iadeiitibarı gündeme getirdi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un, "idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım" çağrısı, ilgili kanunların yürürlükten kaldırılmasını ve idam edilenlere iadeiitibarı gündeme getirdi.
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM'deki konuşmasında, "Hala TBMM'nin üzerinde Türkiye'deki idam cezaları bir kara leke olarak duruyor. Gerçekten Adnan Menderes'in idam cezasından rahatsızsak, 12 Eylül'deki idam cezalarından rahatsızsak, Deniz Gezmiş'in idam cezasından rahatsızsak, haydi buyurun, dört parti burada, Meclis olarak bütün idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım" dedi.
Kurtulmuş'un sözleri, idamın 2004 yılında Türk hukuk sisteminden tamamen çıkarılmasının ardından Meclis arşivlerindeki ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanunların da yürürlükten kaldırılmasını gündeme getirdi.
Bu kanunların yürürlükten kaldırılması, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun yanı sıra Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile 1980 darbesi sonrası siyasi nedenlerle idam edilenlere iadeiitibar anlamı taşıyacak.
Türkiye'de son idam 32 yıl önce infaz edildi
Türkiye'de son idam cezası, 24 Temmuz 1984'te sol örgüt mensubu Hıdır Arslan'ın İzmir'deki infazıyla gerçekleştirildi. O tarihten bu yana pek çok idam cezası verilmiş olmasına rağmen infazlar uygulanmadı.
İdam cezası, 5218 sayılı "Ölüm Cezasının Kaldırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"un 21 Temmuz 2004'te yürürlüğe girmesiyle Türk hukukundan çıkarıldı.
Çeşitli kanunlardaki "idam" ve "ölüm cezası" ibareleri, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" olarak değiştirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.