Kurtulmuş: AKP'nin en büyük gücü CHP'dir?

Kurtulmuş: AKP'nin en büyük gücü CHP'dir?
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Türkiye, bugünkü antidemokratik yapısıyla, sözde var olan demokrasisiyle başkanlık sistemine geçemez'' dedi.Kurtulmuş,...



HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Türkiye, bugünkü antidemokratik yapısıyla, sözde var olan demokrasisiyle başkanlık sistemine geçemez'' dedi.

Kurtulmuş, partisinin Trabzon İl Başkanlığınca bir restoranda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 4 günlük Karadeniz seyahatini Trabzon'da tamamladıklarını belirterek, ''Bu geziyi özetlemek gerekirse, Halkın Sesi Partisi Doğu Karadeniz'de de tutmuştur. Milletin zihnine, gönlüne yerleşmiştir. Söz sırası, karar sırası, siyaset sırası, yönetme sırası HAS Parti'ye gelmiştir'' diye konuştu.

Özellikle Kuzey Afrika'da devam eden, Tunus, Cezayir ve en son Mısır'a da sıçrayan, başka ülkelerde de boy gösteren toplumsal olaylar meydana geldiğini anımsatan Kurtulmuş, şunları söyledi:

''Son 3 asırdır dünyayı bütün güçleriyle yöneten, dünyanın kaynaklarını sömüren ve bu şekilde dünyanın iliklerini emen bir sistemin, küresel sistemin bu şekilde devam edemeyeceğini, bunun bir küresel medeniyet krizi olduğunu ve önümüzdeki dönemde gıda, su, enerji krizlerinin artarak devam edeceğini hep söylüyoruz. Maalesef bu olaylar, dünyadaki küresel medeniyet krizinin çok somut göstergelerinden birisidir.''

Dünya ülkelerindeki olumsuz manzaraların Türkiye'de de fazlasıyla olduğunu öne süren Kurtulmuş, ''Karadeniz gezimizde de gördüğümüz gibi sokaklar işsiz, gencecik insanlarla dolu. Karadeniz'de, küresel sistemin beyleri öyle buyurdu diye fındık, çay gibi stratejik ürünlerimiz maalesef beş para etmez hale getirilmiştir. Bütün bunların Türkiye üzerinde de büyük sosyal olaylara neden olduğunu kimse unutmasın'' dedi.

Siyasetin üslubunu eleştiren Kurtulmuş, AK Parti ve CHP arasında sürdürülen tartışmaların ''düzeysiz'' olduğunu savunarak, Türkiye siyasetinin bu üslubu kaldırmadığını kaydetti.

Seçim barajıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kurtulmuş, ''Sayın Başbakan'a yüzde 10 barajıyla ilgili bir tavsiyem var'' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yüzde 10 barajlarından Türkiye siyaset tarihinde medet uman, siyasi partilerin tarihlerini okusun. Yüzde 10 barajının arkasına sığınarak iki dönemde iktidar olmuş, bir kere Cumhurbaşkanlığını almış, rahmetli Özal gibi fevkalade karizmatik ve milletin sempati duyduğu bir lidere de sahip olan Anavatan Partisi şimdi nerededir? Sayın Başbakan illa barajlar istiyorsa ve yüzde 10 barajı da yetmiyorsa bu barajları yüzde 10'a değil yüzde 30'lara çıkarın da daha rahat edin.''

-BAŞKANLIK SİSTEMİ-

Kurtulmuş, yıllardır ileri bir demokrasinin en önde göstergelerinden birinin başkanlık sistemi olduğunu söylediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Ancak Türkiye bugünkü antidemokratik yapısıyla, sözde var olan demokrasisiyle başkanlık sistemine geçemez. Bir tarafta bürokratik oligarşi, Türkiye'de millete rağmen var olan egemen birtakım adacıklar, diğer tarafta Türkiye siyasetinin 12 Eylül rejimince tamamıyla korunan antidemokratik yapısı, tamamıyla diktatörlük üzerine kurulmuş olan, halkı siyaset ve karar mekanizmaları dışında bırakmak üzerine kurulmuş olan 12 Eylülün bu yapısı devam ettiği sürece, Türkiye'de kurulacak olan bir başkanlık sistemi demokrasiyi falan getirmez, tam tersine seçimle iş başına gelen krallıkları gündeme getirir.''

-''CHP'NİN BU TAVRI SEÇİM ÖNCESİNDE AKP'NİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR''-

Kurtulmuş, bir gazetecinin, ''Ana muhalefet partisinin bazı milletvekillerinin, dün akşam da genel başkanın 'gençlerin, iktidarın yönetimini beğenmedikleri takdirde, yargının da yapacağı bir şey yoksa, siyasallaşmışsa onlar da görevlerini yapmak üzere sokağa çıkabilirler' tarzında sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

''AK Parti'nin en büyük gücü, CHP gibi bir anamuhalefet partisi olmasıdır. 8 senedir AKP ve CHP birbirinin değirmenine su taşıyor. 8 senedir 'Derviş modelini sen mi daha iyi uygulayacaksın, ben mi daha iyi uygulayacağım' diyen CHP'nin tam da böyle bir konjonktürde, mevcut statüko devam etsin diye millete birtakım isyan ya da protesto çağrılarını yapmayı zaten fevkalade antidemokratik bulduğumu ifade etmek isterim. Eğer gerçekten bu memlekette birtakım protestolar yapılacaksa, bu bölge için fındıkta, çayda bu kadar problem varken CHP nerededir? Tuzla tersanelerinde insanlar ölüme gönderilirken CHP nerededir? CHP'nin bu tavrı seçim öncesinde AKP'nin ekmeğine yağ sürüyor, AKP'nin değirmenine su taşıyor. Bunun milletteki reaksiyonları başka yönlere kanalize etmekten başka bir anlamı olmadığı kanaatindeyim.''

Kurtulmuş, konuşmasının son bölümünde Trabzonspor'a başarı dileyerek, ''Eğer bir 28 Şubat olmazsa Trabzonspor'un şampiyon olacağını görüyoruz. İyi top oynuyor'' dedi.

Kurtulmuş, toplantının ardından kent merkezindeki Uzun Sokak ve Kunduracılar Çarşısı'nda partililerle dolaşarak, vatandaş ve esnafla sohbet etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.