Kurbanlar günler önceden kesiliyor!

Kurbanlar günler önceden kesiliyor!
İşin içinde büyük paralar, bilinçsiz tüketicilerle birleşince ortada ne laiklik kalır ne de din düşmanlığı. Bünyesinde laikliğe aykırı ve imajlarına...


İşin içinde büyük paralar, bilinçsiz tüketicilerle birleşince ortada ne laiklik kalır ne de din düşmanlığı. Bünyesinde laikliğe aykırı ve imajlarına zarar verdiği gerekçesiyle bir tek başörtülü bile çalıştırmayanlar Ramazan ve Kurban bayramlarında Müslüman Tüketicileri tavlamaktan geri kalmazlar.

Birkaç yıldır Helal sektöründe baş döndüren rakamları görünce büyük marketler zinciri bu sektöre atılmıştı. Sonra ardı ardına skandallar patlak verdi. Domuzdan yapılan ürünlerle sözde helal ürünler aynı makinelerde üretilince karışım kaçınılmaz oluyor.

Bu büyük market ve markalar kendilerini aklamak için paravan helal sertifika veren dernekler kurdular. Fazla zaman geçmeden o derneklerin sahtekârlıkları da ortaya çıktı. O da yetmezmiş gibi bu konuda yetkili olan ve hassas olması gereken birkaç cami de görevini yerine getirmediği ortaya çıktı. Domuzlu ürünlere helal sertifikası verdikleri ortaya çıktı.

Bu kadar skandal ortaya çıkmasına rağmen Müslüman tüketici hala akıllanmadı ve güvenilirliği olmayan, Müslümanlıkla alakası bulunmayan şirketlerden alış veriş yapmaya devam ettiler.

Bundan cesaret alan marketler birkaç yıldır Kurban işine girdiler. Evet yanlış duymadınız Fransa'da, Fransızlara ait marketler zinciri Kurban bayramında Kurban satıyor!

Paranın dini yok ve bir takım saf Müslümanlarda gidip Kurbanlarını oradan alıyorlar. Amma velâkin bu kadar da olmaz dedirtecek cinsten skandal yaşanmasına rağmen ne Müslümanlar Konseyi ne de o alışverişi yapan Müslüman itiraz etmiyor.

Kurbanın Kurban olabilmesi için en önemli şartlardan biri de kesimin bayram namazından sonra yapılmasıdır.

Kocaman afişlerde kesimin önceden yapıldığı yazıldığı halde hala bizim cemaat oradan Kurban alıyorsa buna cahillik, saflık, bilgisizlik, vurdumduymazlık mı demek lazım?

 

Kaldı ki bazıları günler öncesinden kesildiğini yazıyor ama çoğu buna gerek bile duymuyor. Bundan birkaç yıl önce bayram namazını kıldıktan sonra ziyaretlere gitmiştik. Şehrin tanınmış Müslüman kasaplarının birinin önünde Hollanda plakalı bir tır kesilmiş hayvanları boşaltıyordu.

Namaz daha yeni kılınmışsa bu hayvanlar ne zaman Hollanda'dan gelmişti? Fransa'da kesilse bile veteriner kontrolünden geçtiği için çoğunlukta ertesi gün size ulaşabiliyor. Fransızlar işin ticaretinde bunu yaparken Müslüman olarak bilinen, tanınanlara ne oluyor?

Reklamlardan gördüğüm kadarı ile Türkiye'de de şubesi bulunan bu büyük marketler Kurban ?işi? yapıyormuş. Yüz binlerce hayvanın kesildiği o gün nasıl başarıyorlar da aynı gün teslim edebiliyorlar? Müslümanlar dikkat etmek zorundadır. Helal yemek sadece bir kesim şekli değildir. Helal lokma demek sadece parasını vermek demek değildir.

Nasıl ki tesettür sadece başörtü değilse Kurban'da sadece kesim değildir. Aldığın yere de bakacaksın, temizliğine dikkat edeceksin. Sevap kazanayım derken o verdiğin paralar sana silah olarak geri dönmemeli.

Ufak bir olay olduğunda parlayıp boykot çağrıları yapıp iki gün sonra unutmakla olmaz bu işler. Kurbanı ya kendiniz kesin ya da bilinen derneklere vererek fakirleri sevindirin.

Yoksa Paris'te olduğu gibi helal sektörüne para kazandırdıkça sahtekârlara gün doğar. Paris'in ve dünyanın en büyük et toptancısı Rungis'te ne sahtekârlıklar döndüğü bilindiği halde hala bizim marketler, dönerciler, lokantalar oradan almaya devam etmesi anlaşılamaz.

2011 yılında bu duruma el atan bir internet sitesi (artık kapandı) gizlice çekim yapmıştı. Kurban bayramı arefesinde çekilen görüntülerde Kurbanlık diye hazırlanan binlerce hayvanlar görülüyor. Üzerlerinde helal damgası olmasına rağmen helal olmadığı bilinen bu hayvanları Müslümanlar tüketiyor maalesef.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S7PghbZcSlA

Biz de şöyle bir algı da var maalesef: Kurban bayramımız var diye sanki dinimiz bize çok et tüketin emri veriyor. Asla öyle bir şey yok bunu bilelim. Dinimiz bu vesile ile paylaşmayı, fakirleri doyurmayı emrediyor. Ramazan da iftar sofralarımızı bol çeşitlerle donatalım demediği gibi Kurban'da bol et yiyin demiyor.

Et tüketimi azalırsa fiyatlar da düşer, sahtekârlıklar da!

Not: Resimler www.al-kanz.org sitesinden alınmıştır. Bu site sahte helal üzerine uzmanlaşmış, Fransız medyasına haber olmuş bir sitedir. Takip edilmesinde fayda vardır.


Fatih Karakaya - Haber 7
karakaya.fatih@gmail.com
http://www.twitter.com/fkarakaya

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.