Gönül’e girmek nasiptir; orda kalmak marifet.
Öncelikle kendimize şu soruyu soralım: Gönül kazanmak gibi bir derdimiz var mı? Gönül kazanmak için neler yapıyoruz?
Mevlana’nın "Kusur arıyorsan tüm aynalar senindir." sözü her şeyi anlatıyor. Oysaki güzel bir davranış sergilediğimizde veya güzel bir söz söylediğimizde karşındaki kişinin gönlünü kolayca fethedebiliyor, gönlünü kazanabiliyoruz.
Atalarımız, "Yarım elma gönül alma." demişler. Amacımız; gönül kırmak, incitmek, üzmek olmamalı. Gönül almak, gönüllere girmek olmalı Hayırlı faydalı ve güzel işler yapanları asla unutamayız. Onlar gönlümüzde yer etmiştir.
Hz. Mevlâ’na Mesnevi`sinde: 'Gönüldeki Kâbe`yi tavaf et sen gönülden. Gönül mana Kâbe`si: Onu çamur sanma sen. Kâbe`yi sen binlerce kez yaya tavaf etsen. Bil ki kabul olunmaz tek gönül incitirsen'.
Aynı konuda Yunus Emre de şu meşhur dizeleriyle bize nasihat eder:
'Bir kez gönül yıktın ise. Bu kıldığın namaz değil, Yetmiş iki millet dahi. Elin Yüzün yumaz değil.' der.
Hacı Bayram Veli, tasavvufi manada gönlünde büyük bir aşk ateşi yaktığını meşhur ilahisinde coşkulu bir şekilde şöyle dile getirir: N oldu bu gönlüm n oldu bu gönlüm, Derd ü gamınla doldu bu gönlüm, Yandı bu gönlüm yandı bu gönlüm, Yanmada derman buldu bu gönlüm'
Mevlana, 'Gönül ağaçları gizli bir bahçedir. Yüz türlü görünür ama o bir çeşittir' dediği gibi bütün gönül sultanlarımız, gönül` kavramı ile sonsuz`a giden bir yolda aslında aynı manaya kapı aralamıştır.
Son söz olarak diyor ki Hz. Mevlana: ‘Dertli insanın gönül evi, duman içindedir; derdini dinlersen o eve bir pencere açmış gibi olursun.’ Önce gönül kazanmak lâzım.
Mesele gönülleri kırmadan bir gönle girmektir vesselam
Kalın sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.