ÇÜTAM’da “Sanat Eserini Anlamak” konferansı

ÇÜTAM’da “Sanat Eserini Anlamak” konferansı
Aytuna Cora: “Sanat Yapıtının Kökenini; Mimari bir yapıtta taşınsı, yontuda ağacınsı, resimde renksel, dilbilimsel bir yapıtta sözsel, müziksel bir kompizisyonda sessel bir nitelik vardır.” dedi.

cutam-1.jpg

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evinde bu hafta Çukurova ÜniversitesiGüzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Arş. Gör. Aytuna Cora, “Sanat Eserini Anlamak” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

prof-dr-deniz-abik.jpg

2024 - 2025 Sezon açılışında yoğun ilginin olduğu konferansta; ÇÜTAM Kültür Evi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik'in tanıtım ve açılış konuşmasından sonra konuşmacı Aytuna Cora:

Sanat Yapıtının Kökenini;

"Mimari bir yapıtta taşınsı, yontuda ağacınsı, resimde renksel, dilbilimsel bir yapıtta sözsel, müziksel bir kompizisyonda sessel bir nitelik vardır. Şeysi unsur sanat yapıtına öylesine köklü biçimde yerleştirilmiştir ki mimari yapının taştan, yontunun ağaçtan, resmin renkten, dil bilimsel yapının sözden, müziksel yapının sesten oluştuğunu söylemek durumunda kalırız." Martın Heidegger, 1936

Bir Bilme Biçimi: Tekne

Bir bilme biçimidir bu sözcüğün anlamı. Yapmak ya da ortaya koymak anlamına gelmez. Bir çalışmanın, bir yontunun biçimlenişinden önce onu görebilmek demektir. Sanat, tekne olarak bir bilgi alanı içinde bulunduğundan ve böylesi bir bilgiyi, henüz var olmayanı, görülmemiş olanı, biçimi ve boyutlarıyla önceden görerek, görülür algılanır duruma getirdiği için, bu önceden görme olgusu üstün bir görme tarzı ve aydınlık ister. Sanata gebe bu önceden görme esin gerektirir." dedi.

Konuşmasını tamamladıktan sonra katılımcıların soru cevap kısmıyla sezonun konferansı hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Muhabir: İsa Beçik

Kaynak:Adanapost

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.