Küçükbaş Hayvancılık Sektör Toplantısı

Küçükbaş Hayvancılık Sektör Toplantısı
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:- "Eski borçlar, eski parayla söylüyorum 6 katrilyon var. Hesap kitap var. Bakın ben size net söylüyorum...'

- "Kanun teklifimiz Başbakanlıkta. Geçmişle ilgili kimse bir şey takmasın kafasına. Geçmişle ilgili her şeyi siliyorum. - Herkes küpeyi taksın, hayvanlarını kayıt altına alsın. Bunla ilgil düzenlemede 'af' diyorsanız af bunla ilgili düzenlemeyi çıkartıyoruz"
- "Biz kendi kendine hayvancılıkta yeterli olmak durumundayız. Bu sene büyükbaş hayvancılık ithalatına yüzde 20 kesinti getirdik. Kaç hayvan gelecek, 500 bin mi getirmeyeceğiz yüzde 20’sini içeriden alacağız. Seneye yüzde 30’u, yüzde 40’ı içeriden alacağız"
- "Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz yeni düzenlemelerle 1 Ocak tarihinden itibaren 750 kesimhanenin 385'ini kapattık"

ADANA (AA) - Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiftçilerin hayvanlarına küpe takmaları gerektiğini belirterek, "Eski borçlar, eski parayla söylüyorum 6 katrilyon var. Hesap kitap var. Bakın ben size net söylüyorum. Kanun teklifimiz Başbakanlıkta. Geçmişle ilgili kimse bir şey takmasın kafasına. Geçmişle ilgili her şeyi siliyorum. Herkes küpeyi taksın, hayvanlarını kayıt altına alsın. Bunla ilgil düzenlemede 'af' diyorsanız af bunla ilgili düzenlemeyi çıkartıyoruz." dedi. 

Çelik, bir otelde düzenlenen Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Küçükbaş Hayvancılık Sektör Toplantısı'nda, hayvancılıkta yaptıkları desteklerden herkesin yararlanmasını istediklerini söyledi.

Hayvancılıkta kayıt dışı istemediklerini dile getiren Çelik, "Kayıt dışı bir şey istemiyoruz. Yüzde 30 hayvan kayıtlı değil. Hepsi kayda girecek. Çünkü tablomuzu görelim ki ona göre planlama yapalım. 42 milyon değil de 50 milyon hayvanımız varsa ona göre projeler geliştirmeliyiz. Onun için kayıt altına girmeleri ve desteklerden yararlanmaları konusunda bize düşen neyse yapmaya hazırız." diye konuştu.

Çelik, 2017 yılı itibarıyla organik hayvancılık noktasındaki sorunun ortadan kaldırılacağını aktardı.

Hayvanların küpelenmesi işine değinen Çelik, şöyle devam etti:

"Eski borçlar, eski parayla söylüyorum 6 katrilyon var. Hesap kitap var. Bakın ben size net söylüyorum. Kanun teklifimiz Başbakanlıkta. Geçmişle ilgili kimse bir şey takmasın kafasına. Geçmişle ilgili her şeyi siliyorum. Herkes küpeyi taksın, hayvanlarını kayıt altına alsın. Bunla ilgil düzenlemede 'af' diyorsanız af bunla ilgili düzenlemeyi çıkartıyoruz. Bütün hayvanlarımızın küpelenmesi gerekiyor. Onun için küpe işlerini merkez birliğimizle yapacağımız protokolle sizlerle beraber yapacağız."

Birlik başkanlarına seslenen Çelik, "Sizi başkan yapan üreticilerdir. Üretici olmasa birlik başkanı olmaz. Üretici olmazsa bakan da olmaz. Onun için biz bakanlık olarak başta üreticinin kıymetini bilmek zorundayız. İçeri girerken gördüm nasırlı eller, çileli eller, toprak kokan eller. Önce üreticimiz. Biz desteğimizi kime vereceğiz? Üreticinin cebine vereceğiz. Bu birlikler bu üreticiye hizmet ettiği sürece bu birliği dimdik ayakta tutmak da bizim görevimiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, birlikler tarafından hayvan başı yapılan kesintiler nedeniyle yaşanan ihtilafa değinerek  "2017 kararnamesine bunu koyuyoruz. Bu ihtilafı kapatıyoruz. Siz üreticilerle yağ bal kaymak gibi olacaksınız. Üreticilerle ihtilafınız olmayacak. Üretici üretimine, siz onlara hizmet etmeye bakın. Biz de size hizmet etmeye bakalım." dedi.

Stopajla ilgili kesintiler konusunun ise Maliye Bakanlığıyla görüşüleceğini anlatan Çelik, bakanlık olarak mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi.

- "Kendi çiftçimizi zengin etme durumundayız"

Çelik, tüm sektörün birlik ve beraberlik içinde çalışması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bu dayanışma içinde 70 milyon, 80 milyon küçükbaş hayvana ulaşmamız gerekiyor. Gerek büyükbaş hayvan gerek küçükbaş hayvan ithalatları geçici diyorum. Biz kendi kendine hayvancılıkta yeterli olmak durumundayız. Bu sene büyükbaş hayvancılık ithalatına yüzde 20 kesinti getirdik. Kaç hayvan gelecek, 500 bin mi? Getirmeyeceğiz yüzde 20’sini içeriden alacağız. Seneye yüzde 30’u, yüzde 40’ı içeriden alacağız. Böylece dışarıya namerde muhtaç olmayan başkalarının çiftçilerini, hayvancılarını zengin etme gibi bir politikamız olamaz. Kendi çiftçimizi kendi hayvancılıkla uğraşan vatandaşımızı zengin etmek durumundayız."

Geçen yıl “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 107 bin küçükbaş hayvan dağıtıldığını anımsatan Çelik, desteklemelerin devam edeceğini söyledi.

- Yeni doğum yapan keçiyi sırtında taşıyan Bilgin 

Çelik, toplantıda, Rize'de, yeni doğum yapan keçiyi sırtında, yavrusunu ise köpeği ile dik yamaçtan köyüne taşıyan ve ağabeyi Ali Rahman'ın çektiği fotoğrafla sosyal medyanın gündemine oturan Hamdu Sena Bilgin ile görüştü.

Bakan Çelik, "Neler yaptığı dünyaya ibret olacak bir sahne sergiledi. Onun için genç çiftçi destekleme projesinde bu sene bakanlık olarak yapmamız gerekeni yapacağımızı, burada ifade ediyorum. Artık bir keçi oğlak değil, 40 tane olacak." dedi.

Bilgin de Bakan Çelik'e teşekkür etti.

- "750 kesimhanenin 385'ini kapattık"

Daha sonra günlük 250 baş kesim kapasiteli mezbaha açılışına katılan Bakan Faruk Çelik, burada yaptığı konuşmada, üretimin önemine değindi.

Üretim olmadan tüketimden bahsedilemeyeceğini belirten Çelik,  "Ama ürettiğiniz şeyin, yani yaptığınız arzın güvenilirliği son derecede önemli. Eğer güvenilir değil ise güvenilirliğinde bir sorun varsa o arzın tabii ki günümüz dünyasında ve Türkiye'sinde hiç bir anlam ifade etmeyeceğini özellikle ifade etmek istiyorum. Özellikle konu gıda ve gıda ürünleri olunca hijyen ve güvenilirlik ayrı bir önem arz ediyor. Hijyene ve güvenilirliğe önem vermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Çelik, hizmet sektörünün Türkiye'de turizmin de etkisiyle çok ciddi bir anlamda ivme kazandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Artık bu hijyen meselesini, hayvanın beslenmesinden, kesiminden, kesimhaneden, lokantasına ve sofraya gelinceye kadar bütün zincir halkalarında korumak ve sağlıklı bir şekilde sürdürmek zorundayız. Medeniyet ve medeni olmak bu, gelişmişlik bu. Eğer biz bunu bu şekilde zincir halkalarını bir yerde aksatacak olursak o zaman hijyensiz ve güvenilir olmayan gıdayla insanımızı karşı karşıya bırakmış oluruz ki başka sorunlarda beraberinde getirecek bir durumla karşı karşıya kalırız."

Mezbahaların  çok ciddi bir tartışma konusu olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, "Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz yeni düzenlemelerle 1 Ocak tarihinden itibaren 750 kesimhanenin 385'ini kapattık. Çok kişi araya girdi. Yani bir müddet daha açık olması konusunda istekte bulundular. 'Açık bir müddet daha dursun' demek hijyensiz bir şekilde sevkıyatın kesimin yapılması demek. Bu yapılabilecek en büyük yanlışlıktı. Buna müsaade edemezdik. Dolayısıyla bu hijyen olarak eksik 385 mezbahayı kapatmış olduk." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, bu alanda denetimlerin sürdüğünü dile getirerek  "Yani göz açtırmayacağız. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Son günlerde bu kesimhanelerle ilgili gündeme düşen bazı hususlar var. Onlar kusura bakmasınlar, bizzat bakanlık olarak bizlerin yoğun denetimleri ve ardı arkası kesilmeyen ısrarcı takiplerimizin sonunda ortaya çıkardığımızı özellikle belirtmek istiyorum. Onun için 385 kesimhaneyi kapattık ve bu şekilde hijyen kurallarına uygun kesimhanelerin açılışına geliyoruz." şeklinde konuştu.

- "Kırmızı et konusunda yeterli hale gelmek durumundayız"

  Hayvancılıkla ilgili sorunların olduğuna işaret eden Çelik "Aştığımız ve aşmamız gereken sorunlarımız var. Öncelikle hayvancılık noktasında kendi kendine kırmızı et konusunda yeterli hale gelmek durumundayız. Adana buna öncülük yapacak. Mersin, Antalya ve Toroslar buna öncülük yapacak illerin başında geliyor. Bu ithalatın bitmesi gerekiyor." dedi.

Bakan Çelik, attıkları adımlar ve desteklerle kırmızı et sorununu kısa süre içinde çözmeyi istediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Desteklerimiz her alanda var. Yeterli değil, bunları sektör temsilcileriyle konuşuyoruz. Hayvancılığın ve tarımın her alanında rastgele babadan kalma, atadan kalma anlayışlarla değil, bilimsel veriler çerçevesinde doğru dürüst bu işin yapılması ve bu şekilde meslek edilmesinin yararlı ve üreticisi açısından son derece karlı olacağı inancı içerisindeyim. Yok ben atadan böyle gördüm, böyle hayvan keserim, böyle bitkisel üretim yaparım, bu dönem bitti. Yani emeği veriyorsak verimi daha yüksek şekilde alacağımız şekilde hayvancılıkta ve bitkisel üretimde sistemimizi ona göre dizayn etmemiz gerekiyor ki bakanlığımız ve il müdürlüklerimiz de bu konuda yanınızda olacaklarını bilmenizi istiyorum. Biz hayvancılık yaptım diyeni  bir gün bile pişman ettirmeyeceğiz. Onun arkasında, yanında olacağız. Onun kazanması demek 80 milyonun kazanması demektir." 

Beraberindekilerle mezbahayı açan Bakan Çelik, tesisi gezdi. 

(Bitti)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.