KPSS'de usulsüzlük operasyonu
2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin 19 ilde gözaltına alınan, aralarında yaklaşık 40 kamu görevlisinin bulunduğu 63 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.
ANKARA (AA) - 2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin 19 ilde gözaltına alınan, aralarında yaklaşık 40 kamu görevlisinin bulunduğu 63 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, 15 ay süren çalışmanın ardından, sabah erken saatlerde, 19 ilde önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.
İstanbul, Eskişehir, Sivas, Sakarya, Samsun, Isparta, Bursa, Çorum ve Kayseri'nin de aralarında bulunduğu 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında, şu ana kadar aralarında yaklaşık 40 kamu görevlisinin bulunduğu 62 kişi gözaltına alındı.
"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve sahtecilik" iddiasıyla gözaltına alınanların sağlık kontrollerinin ardından emniyete sevkedildiği, diğer illerde yakalananların da soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya getirileceği belirtildi.
Soruşturma kapsamında aranan bir vakfın yöneticisinin de aralarında bulunduğu 10 kişinin yurtdışına kaçtığı tespit edildi. 10 kişinin ise halen yurt içinde arandığı kaydedildi.
-Bilirkişi raporu doğruladı
Öte yandan, soruşturma kapsamında, yaklaşık bin 500 kişinin şüpheli sıfatıyla incelemeye alındığı öğrenildi. Bu kişilerin sınav öncesi ve sonrasında iletişim halinde oldukları tespit edildi. Hakkında inceleme yapılanlardan bazılarının akraba, bir bölümünün karı-koca olduğu tespit edildi.
Ankara Cumhuriyet Savcılığının talebiyle oluşturulan bilirkişi heyeti, şüphelilerin soru kitapçıklarını da inceledi. Bilirkişi heyetinin raporunda, şüphelilerin daha önceki sınavlarda aynı başarıyı gösteremediği belirlendi. Soru kitapçıkları incelenen bazı şüphelilerin, işlem gerektiren bazı soruları hiç işlem yapmadan çözdüğü, bazı sorularda ise işlemi yanlış yapıp doğru cevabı işaretlediği, işlem yapıldığını göstermek için karalama yaptığı tespit edildi.
Raporda, "Zorluk derecesi bu kadar yüksek bir sınavdan bu kadar çok kişinin tam puan almasının güç olduğu" görüşüne yer verildi.
-Yalvaç savcısının soruşturması sümen altı
KPSS'de usulsüzlük yapıldığına ilişkin soruşturma, 2010 yılında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde başladı. Yalvaç Cumhuriyet Savcılığı, teknik takibin de ardından bazı kişilerin ifadesine başvurdu. Sınava giren bazı adaylar, soruların kendilerine verildiğini itiraf etti. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcılığı, soruşturmanın başka dosyalarla birleştirileceğini belirtip, yer yönünden yetkisizlik kararı alarak soruşturma dosyasını Ankara'ya getirdi. Yalvaç savcısına suçu itiraf eden adaylar, Ankara'da ifadelerini değiştirip, "Sınava beraber hazırlandık. Başarılı olduk" dedikleri öğrenildi.
Ankara polisi bu dönemde ÖSYM ve sınav sorularının basıldığı METEKSAN'da arama yaptı, buradan alınan belgeler soruşturma dosyasına eklenerek, Yalvaç savcısının yürüttüğü dosya şişirildi. İddiaya göre, söz konusu dosya Ankara'da iki yıl hiçbir işlem yapılmadan bekletildi.
-"Paralel yapıya" bağlı şirketlerde çalışıyorlardı
Soruların ham halinin dışardan sisteme müdahale olmaksızın ÖSYM'den flaş belleklerle sızdırıldığı öne sürüldü.
Sızdırılan soruların "parelel yapının" il sorumlularına önceden verildiği belirlendi. Sorular il sorumlularına ilk önce mail yoluyla ulaştırıldı, ancak bunun deşifre olmasıyla sorular elden iletildi.
İddiaya göre, şüpheliler sınavdan önce "paralel yapıya" yakınlığıyla bilinen bazı kişileri "Bu gece Fetih Suresi'ni okuyacağız" diyerek kendilerine ait evlere toplantıya çağırdığı, bu toplantıda kendi mensuplarına sınav sorularını paylaştığı tespit edildi.
İl sorumlularının, soruları "paralel yapı" mensuplarının yanı sıra kendi akrabalarına da verdiği, bu kişilerin soruları para karşılığı sattığı öğrenildi. Sınavdan yüksek puan alan şüphelilerden bir bölümünün, "paralel yapıya" bağlı şirketlerde çalıştıkları, sınavdan sonra kamu kurumlarına yerleştikleri bildirildi.
Soruşturma kapsamında, o dönemde ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavların incelendiği, 2010 KPSS'de usulsüzlük iddiasına yönelik soruşturmanın ise devam edeceği bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.