Korkut Daban: Gençleri Anlamak

Korkut Daban: Gençleri Anlamak
Dünyevi nimetlerle tatmin olmayı alışkanlık haline getiren genç bireylerin bir süre sonra birer evcil ev insanı olması kaçınılmazdır.

Davranış Bilimleri Uzmanı Korkut Daban: Gençleri Anlamak

Çoğu zaman genç arkadaşlarımızla konuşmalarımızda Bizim Zamanımızda! Diye başlayan ifadeler kullanırız. Bazen ise daha ileri giderek Ben Senin Yaşındayken! Şunu yapardım! Tarzı her insana antipatik gelen sözler sarf ederiz.

Sanki bizler hiç ergen veya genç olmamışız gibi beylik ifadelerde ısrarcı oluruz. Çoğu zaman ebeveynlerin gençlerle iletişim engelleri yaşamasında en büyük sebepte bu nedenle kaynaklanır. Empati ve hoşgörüden yoksun anne-babaların gençlerle çatışmaları kaçınılmaz bir sondur.

İletişim kazası da diyebileceğimiz bu sorunların çözümü için tabiri caiz ise yeniden Amerika’yı Keşfetmenin Alemi Yok! Geleneksel çocuk yetiştirme yöntemlerinin yanı sıra yeni bakış açıları oluşturmak kaçınılmaz olmuştur.

Her şeyden önce dikkatle dinleyip anlamak ve uygun bir lisanla cevap vermek birçok iletişim kazasını ve dolayısıyla sorunu henüz ortaya çıkmadan sonlandırmak demektir. Buna Zamana ve Mekana uyum sağlamak diyebiliriz.

Tüm zamanlara ve mekanlara indirilmiş bir inanç zaten bunu gerektirir. Özellikle 15-30 yaş arasında ki gençlerin aile içerisinde yaşamış olduğu çatışmaların temelinde yine bu yanlış iletişim yöntemi yatar. Gündelik hayatın meşgalesi çoğu zaman gözümüzün önündeki çocuklarımızı görmemize engel oluşturur.

Sizin başınızı koymak için aldığınız evin ve yine ayağınızı yerden kesmek için satın aldığınız arabanın kaygısı çocuğunuzun sosyal ve psikolojik gelişiminden asla önde gelmemelidir. Çocuklarımızı çok odalı evlerde hapsedip yüreğinizin tek odasını boş bırakmak en büyük kaybınız olacaktır.

Son yıllarda geleceğimiz olan gençlerle ilgili tek ağızdan çıkmış gibi yazılan eleştiri yüklü yazılar ne denli yanlış yolda olduğumuzun başka bir ispatı diyebiliriz. Zaman her şeyin ilacı olduğu gibi bu konuda da bizlere gerekli cevabı günü gelince verecektir.

Ancak aklını kullanan aileler bu noktada gençleri dinlemek ve anlamak suretiyle geleceklerini teminat altına almaktadırlar. Çocuğu sadece Akademik Başarılar için bir yarış atı olarak görmek en büyük yanlışlardan birisi olacaktır.

Yine çocuklarını sadece maddi imkanlarla donatmak ve Pragmatik bir düşünceyle yetiştirmek çok daha büyük bir hata olur. Dünyevi nimetlerle tatmin olmayı alışkanlık haline getiren genç bireylerin bir süre sonra birer evcil ev insanı olması kaçınılmazdır.

Affınıza sığınarak bu ifadeyi kullandım. Ancak bu ifade yapılan yanlış yetiştirme yönteminin ne denli yanlış olduğunu anlatmak için gerkiyordu. İşte tamda böyle bir ortamda genç beyinlerin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri pek mümkün olmuyor.

Bu sistemle yetiştirilen gençler sürekli isteyen ve elde ettiklerini adeta dipsiz bir kuyu misali yutan canavarlara dönüşüyorlar. Maddi anlamda Varlık ve Yokluk kavramından yoksun bırakılan gençler aileler tarafından şefkat ve merhamet gibi insani özelliklerden de mahrum ve mahsun kalıyorlar.

Tıpkı zayıf düşen vücuda hastalığın kolay girdiği gibi Psikolojik manada zayıflayan bünye Kötü Alışkanlıklara karşı zafiyet yaşıyor. Ve her geçen zaman gözlerinizin önünde gün be gün eriyip giden çocuklar görüyoruz.

Çocuklarımızın konforu için harcadığımız zamanı onların duygusal gelişim dönemi olan ergenlik ve gençlik zamanı içerisinde kullanmanın önemini maalesef her şeyi yitirdikten sonra fark ediyoruz.

Sahipsiz yetişen bu nesil hayatın akışı içerisinde madde bağımlılığı başta olmak üzere birçok açıdan yıpranıyor. Ummadık suçlarla ve ahlaki çöküntülerle yüz yüze geliyorlar. Belki bu konuştuklarım birçoğunuzu karamsarlığa itmiş olabilir.

Ancak bizler bu konuda naçizane topluma karşı sorumluluk sahipleri olarak Önleyici Rehberlik görevimizi yerine getiriyoruz. Çözüm için harekete geçmekte hızlı olmalısınız.

Aile toplumu ayakta tutan en güçlü Kale’dir. Bu Kale içeriden yıkılmadan dışarıdan işgal edilemez. Bu nedenle Çocukların mutlak surette Manevi Gelişimlerini tamamlamaları noktasında gerek Aile içinde gerekse Kurumsal anlamda eğitim almalarını ihmal etmemelisiniz.

Yine Aile İçi Eğitim dediğimiz konularda Kıssadan Hisse Hikayelerle Çocuklarınızın Selam Dini olan İslam ile tanışmalarını ve yaşam tarzı haline getirmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü hiçbir anne ve baba çocuğunun uyuşturucu veya fuhuş sapkınlığı batağına girmesinden memnun olmaz.

Bu nedenle bu hayati önem arz eden konuda gerek sivil toplum örgütleri gerekse kamu kurum ve kuruluşları bu konuda en kısa sürede bir araya gelerek çözüm yöntemleri noktasında bir eylem planı hazırlamalıdırlar.

Selam ve dua ile…

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.