KOMŞU HAKKI

KOMŞU HAKKI
Muhterem Müslümanlar!İnsan yaratılışı ve ihtiyaçları gereği toplum halinde yaşamak zorundadır. Toplu olarak yaşanan yerlerde ise, aile ve akrabalarımızdan...



Muhterem Müslümanlar!

İnsan yaratılışı ve ihtiyaçları gereği toplum halinde yaşamak zorundadır. Toplu olarak yaşanan yerlerde ise, aile ve akrabalarımızdan sonra en çok karşılaştığımız ve sıkıntıya düştüğümüzde ilk olarak yardımına başvuracağımız en yakın kimseler komşularımızdır. Dinimiz İslam dil, din, ırk ve bölge farkı gözetmeksizin komşu hak ve hukuku üzerinde hassasiyetle durmuş, bu konuda hayati prensipler getirmiştir. Öyle ki; sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde ?kardeşim Cebrail (as) bana her vahiy getirişinde, komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki komşu komşuya mirasçı olacak zannettim.? buyurmuştur.(¹) Onlara karşı hak ve sorumluluklarımız vardır.

Sevgili Peygamberimiz (as) bunları şöyle beyan etmiştir; hastalandığında ziyaret etmek, öldüğünde cenazesinde bulunmak, borç istediğinde vermek, darda kaldığında yardımına koşmak, bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek, başına bir musibet geldiğinde teselli etmek, evi komşumuzun rüzgârını ve güneşini engelleyecek şekilde yapmamaktır.?2       

Kıymetli Müminler!

 

Komşularımıza karşı daha başka vazifelerimiz de vardır. Onlardan başlıcaları şunlardır; Onlara daima iyi duygular beslemek, onlardan gelebilecek sıkıntılara ve eziyetlere sabredebilmek, selamlaşmak, hediyeleşmek ve ziyaretleşmek gibi gönül alıcı davranışlarda bulunmak. En önemlisi de komşuları rahatsız edecek ve onları üzecek tutum ve davranışlardan sakınmaktır. Ev içinde de olsa yüksek sesle konuşmaktan, televizyon ve radyo gibi cihazların sesini yükseltmekten ve gürültü yapmaktan kaçınmak, komşulara kötülük ve eziyet etmemektir.

 

 

Değerli Müminler!

 

Sevgili Peygamberimizin komşu hakları ile ilgili olan şu hadisleri çok dikkat çekicidir. ?Allah?a ve ahiret gününe inanan komşusuna iyilik etsin, ikramda bulunsun ve ona eziyet etmesin.?(3) Sana ?Komşu olanlara en güzel davran ki, gerçek bir Müslüman olasın?(4).

 

Günümüzde modernleşme ve hızlı şehirleşme sürreciyle birlikte manevi ve kültürel değerlerin de zayıflamış olması komşuluk ilişkilerini olumsuz yönde etkilemiştir.  Aynı mahalle ve sokakta hatta aynı apartmanda yaşayan kişilerin birbirlerini tanımadığı, selamlaşmadığı da acı ve düşündürücü bir gerçektir. Zamanımızda özellikle nüfusun şehirlerde yoğunlaşması sebebiyle iyi komşuluk ilişkilerine, sosyal dayanışma ve ailelerin huzur ve güvenliği açısından daha çok ihtiyaç vardır.

 

Kıymetli Kardeşlerim!

 

Bir atasözümüzde ?Ev alma komşu al? şeklinde ifade edildiği üzere ev almadan önce komşularımızın kim oldukları önemlidir. Peygamberimiz de (a.s.) ?iyi bir komşuya sahip olmayı kişinin mutluluğunu tamamlayan nimetler arasında saymıştır.?(5) Unutmayalım ki iyi komşu aramak elbette önemlidir. Ancak, iyi komşu olabilmek daha da önemlidir. Hutbemi bu konu ile ilgili bir ayet-i kerime meali ile bitiriyorum.

?Allah?a ibadet edin ve O?na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya, yetimlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanındaki arkadaşa, yolcuya ve elinizin altındakilere iyilik edin.? (6)

 

Haz: Mehmet ARICI

İl Uzm. Vaizi

 

İLİ            :  ADANA

AY-YIL   :  ŞUBAT - 2013

TARİH    :  3. HAFTA 15/02/2012

Nisa 36.

 

Kaynaklar:

1-Taç, 5:15,

2-Mecmauzzevid, 8,168,

3-Buhari, Edep 31,

4-İbni Mace, Zühd 24,

5-A, Müsnedül Mekki, 3,

6-Nisa 36.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.