Kofi Annan'dan Esad'a çağrı

Kofi Annan'dan Esad'a çağrı
Suriye özel temsilcisi Kofi Annan önce Suriye rejiminin silahlarını indirmesini istedi... BM ve Arap Birliğinin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye'deki...



Suriye özel temsilcisi Kofi Annan önce Suriye rejiminin silahlarını indirmesini istedi...

 

BM ve Arap Birliğinin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye'deki krizin hemen sonlandırılması için önce Suriye rejiminin silahlarını indirmesini istedi.

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, Annan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a savaşı bitirmesi için tanınan sürenin sona ermek üzere olduğunu ifade ettiğini belirtti.

Annan'ın bir yılı aşkın süredir devam eden şiddeti sona erdirmek amacıyla ''daha güçlü tarafa iyi niyet jesti yapması çağrısında bulunduğunu'' kaydeden Fevzi, Annan'ın bir yardımcısının Suriyeli muhaliflere de Annan'ın, ''silahları indirme ve görüşmelere başlama'' talebini ileteceğini kaydetti.

Annan'ın, kendi barış planına destek sağlamak amacıyla İran ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini duyuran Fevzi, ancak bu gezinin tarihinin henüz belirlenmediğini bildirdi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Bugünkü gösterilerde 16 kişi öldü"

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün ülke genelinde Cuma namazından sonra yönetim karşıtı çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu 16 kişinin öldüğünü bildirdi.

Doğudaki Deyr Ez Zor kentinde 6'sı bir aileden 8 kişinin açılan tank ateşinde hayatını kaybettiğini belirten örgüt, Humus'un birçok semtinde sabahtan bu yana atılan havan ve açılan tank ateşinde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kuzeyde yer alan Halep 2, İdlib, başkent Şam'ın banliyölerinde ve Hama'da birer kişinin Cuma namazından sonra çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu öldüğünü aktaran örgüt, Ebu Ubeyda bin Carrah Tugayının başkentin Haresta semtinde yer alan hava istihbarat binasına saldırı düzenlediğini ve Arbin'de bir tankı imha ettiğini belirtti.

Öte yandan, muhalifler ve görgü tanıkları, ordunun Humus'ta Bab Derib, Bab Hud, Safsafa ve Bab Siba'yı ağır silahlarla bombaladığını ve kentin birçok semtinden dumanların yükseldiğini ifade etti.

Hama'ya bağlı El Havaş kentindeki operasyonlar nedeniyle halkın toplu göç ettiğini vurgulayan muhalifler, kentin çevresindeki belde ve köylerde güvenlik güçlerinin baskınlar düzenlediğini ve halkın Cuma namazına gitmesini engellediğini ifade etti.

AFAD: "Türkiye'de bugün itibarıyla 17 bin 895 Suriye vatandaşı bulunmaktadır''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de bulunan Suriye vatandaşlarına yardımların kesintisiz olarak devam ettiğini, Türkiye'de bugün itibarıyla 17 bin 895 Suriye vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak başkanlığın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetler verildiği ifade edildi.

29-30 Mart 2012 tarihlerinde, 296 Suriye vatandaşının Türkiye'ye giriş yaptığına işaret edilen açıklamada, bugüne kadar Türkiye'ye toplam 32 bin 643 Suriye vatandaşının giriş yaptığı belirtildi.

Türkiye'de bugün itibarıyla 17 bin 895 Suriye vatandaşının bulunduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bugün itibarıyla, Hatay'da 9 bin 584, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 2 bin 667 ve Kilis'te 5 bin 579 olmak üzere toplam 17 bin 830 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca, 29'u refakatçi, 36'sı hasta ve yaralı olmak üzere toplam 65 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 17 bin 895 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.

Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 68 sınıf ve 128 şubede okul çağındaki bin 121'i kız, bin 29'u erkek olmak üzere toplam 2 bin 150 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir. Ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir.''

Belçika Suriye'deki Büyükelçiliği'ni kapattı

Belçika, güvenlik endişeleri ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın devam eden kanlı müdahalesi sebebiyle Şam'daki Büyükelçiliği'ni kapattı.

Belçika Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, son bir yıldır Suriye halkının demokratik isteklerinin "sadece giderek artan baskı ve ölümcül şiddetle" karşılandığı belirtildi.

Belçika'nın Suriye'deki temsilciliğini maslahatgüzar seviyesine indirdiği, AB misyonundan faaliyet gösterileceği kaydedildi.

BM'nin rakamlarına göre Suriye'deki şiddet olaylarında 9 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Çin: "Suriye muhalefeti saldırılarını durdurmalı"

Çin, Suriye muhalefetinin müzakerelere başlaması ve saldırıları durdurması gerektiğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, düzenlediği basın toplantısında, Suriye muhalefetine, diyaloğun kurulması ve şiddetin durdurulması için en kısa sürede uygun koşulları oluşturması çağrısında bulundu.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın sunduğu, Suriye yönetiminin kabul ettiği planda ateşkes yapılması da öngörülüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da dün yaptığı açıklamada, barış planını kabul ettiğini, başarısı için çaba göstereceğini söylemiş, ancak muhalefetin saldırına son vermesi gerektiğini belirtmişti.

Suriye muhalefeti de Annan planıyla ilgili olarak ihtiyatlı memnuniyetini dile getirmiş, ancak Esad'ın bu planı uygulayacağından şüpheli olduğunu bildirmişti.

Çin ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye yönetimi için hazırlanan kınama kararlarını iki kez veto etmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.