Koç'tan çarpıcı açıklamalar...

Koç'tan çarpıcı açıklamalar...
 Türk iş dünaysının zirvesindeki isim Mustafa Koç, Türkiye ve TÜSİAD'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.Türkiye ekonomisine performansı...

 

Türk iş dünaysının zirvesindeki isim Mustafa Koç, Türkiye ve TÜSİAD'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye ekonomisine performansı ile dünyaya parmak ısırttığını söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, "Yeni de temkinli olmalı, daha fazla yabancı sermayeyi ülkemize çekmeliyiz" dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç Türkiye'nin ekonomide attığı adımların yurtdışında çok başarılı bulunduğunu belirterek, ekonomideki performansımızın dünyaya parmak ısırttığını vurguladı.

Koç, temkinli olmak gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

. Avrupa'nın çok zor bir dönemden geçtiğini biliyoruz.

. İki hafta önce JP Morgan'ın bir toplantısına katılmak için Sao Paolo'daydım.

. Tüm yabancılar Türkiye'de olan biteni büyük gıptayla izliyor. Bunu çok ciddi şekilde gözlemledik.

Sıcak ya da soğuk, bir yere gidecek

Daha çok yabancı sermaye yatırımının ülkeye çekilmesi için adımlar atılması gerektiğine işaret eden Koç, şöyle devam etti:

. İlk olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi şart. İşsizlik bizim en büyük derdimiz. Bu nedenle daha çok doğrudan yatırıma ihtiyacımız var.

.  Bugün de dünyada en cazip yerlerden biri Türkiye. Ekonomi kurmayları, Bakan Babacan'ın liderliğinde bu süreci çok iyi idare etti. Bundan sonra da etmeliyiz.

Avrupa'dan şirket alabiliriz 

"Avrupa'daki krizde zordaki şirketleri satın almayı düşünür müsünüz" sorusuna neşeli bir şekilde "Yanlış anlaşılmasın, bizim kulaklarımızdan para fışkırmıyor ki" diyerek yanıt veren Mustafa Koç, yine de belli sektörleri mercek altına aldıklarını söyledi. Koç mercek altına aldıkları sektörleri beyaz eşya ve elektronik olarak işaret etti ve "Bu alanlarda bir fırsat olursa değerlendirebiliriz. Hazmedebilecek bir firma olursa Arçelik için düşünülebilir" değerlendirmesi yaptı.

Migros'u sattık Tüpraş'ı aldık doğru yaptık

Migros satışının ardından yeniden perakende gıda işine girip girmeyeceğini sorduğumuz Koç, bu soruya esprili şekilde şu yanıtı verdi: "Koç Grubu çatısı altında yeniden gıda perakendeciliğine girmeyi düşünmüyoruz. O zaman adama sorarlar neden Migros'u sattın diyeÖ Gerçekten yaptığımız en doğru iş Migros'u satmaktı. Baktığınız zaman getiri olarak gerçekten çok küçük marjlarla çalıştığımız bir işti. Temettü dağıtmıyor. Üzerine bir de Tüpraş'ı alınca döviz açık pozisyonunun yaratacağı risk ciddi bir boyuta gelmişti. O arada isteyen de çoktu. Biz de işimizi belirli bir alana konsantre etmek istiyorduk. Bu yüzden iyi bir işti."

Tofaş'ta yeni model için devredeyiz

Geçtiğimiz aylarda Koç Grubu şirketlerinden Ford Otosan, yeni Transit modeli için 630 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Tofaş'ta böyle bir yatırımın planı olmadığı bilgisini veren Mustafa Koç, "Tofaş'ta şu andaki ihtiyaç C veya B segmentinde bir araba. Bununla ilgili ortaklarımızı iknaya çalışıyoruz. Türkiye'de üretilecek araba yepyeni bir model ama daha düğmeye basmadık" dedi.

Böylesi bayii teşkilatını milyar harcasalar yine de kuramazlar

Beyaz eşyada yeni işbirliği veya ortaklık söylentilerine de açıklık getiren Koç, "Yatırım anlamında yıllardır GE ve Electrolux'le konuşuyoruz. Ama hiçbirşey olduğu yok. Onlar Türk pazarına girmek istiyorlar. Bizim de teknolojisini kontrol ettiğimiz, en önemli işlerimizden birisi olan beyaz eşyada bunu niye verelim. Böyle bir bayi teşkilatını milyarlar harcasanız kuramazsınız" diye konuştu.

TÜSİAD'da Ümit hanımla konuşmadık 

TÜSİAD hakkındaki soruları da cevaplandıran Mustafa Koç, masadakilere dönerek şunu söyledi: "İnanın TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanlığı'nı bırakacağımı gazetelerden okudum. Nereden çıkarıyorsunuz bunları. Daha Ümit Hanım'la bile görüşmedim. Oturup değerlendirmemiz gerekiyor. YİK Başkanlığı için adları geçen isimlerin hepsi spekülasyon. Benim de oturup danışacağım büyüklerim var. Onlarla görüştükten sonra en geç bu yıl sonunda kararımı vereceğim." 

İsim değişikliği yok 

TÜSİAD YİK Bakanlığı'nın bu kadar kritik dönemde Ankara'ya karşı büyük mesuliyet olduğunun altını çizen Koç, verilen mesajların çoğu zaman farklı algılandığına dikkat çekti. "TÜSİAD'a vurmak en kolayı" diyen Koç, TÜSİAD'daki kabuk değişimiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "İsminin değişeceğini haberlerinin aslı yok. Fakat logo konusunda bir şeyler yapılması gerekiyor. Amblem çok eskidi. Baktığınızda soğuk savaş dönemini andırıyor. Kökten ele almak lazım. Önümüzdeki günlerde bir öneri getireceğim inşallah. Çağdaş bir şey olacak."

HABER: Celal TOPRAK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.