Koç'tan büyük enerji atağı?

Koç'tan büyük enerji atağı?
 2005 yılında Tüpraş'ı alarak dünya sıralamasında hızla yükselen Koç Holding, bu kez de ABD'li enerji devi AES ile ortak oldu.Ortaklık hem 3000...

 

2005 yılında Tüpraş'ı alarak dünya sıralamasında hızla yükselen Koç Holding, bu kez de ABD'li enerji devi AES ile ortak oldu.

Ortaklık hem 3000 MW'lik kurula güce ulaşmak hem bölge ülkelerinde etkin olmak istiyor. Koç Holding şirketlerinden Aygaz'ın bağlı ortaklığı Entek Elektrik Üretim'in yüzde 49.6'sı 136 milyon dolara ABD'li enerji devi AES Mont Blanc Holdings'e satılıyor.

Daha yukarı çıkacağız

Bu amaçla düzenlenen toplantıda konuşan Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Fortune 500 sıralamasına göre bugün dünyanın en büyük 273'üncü şirketi Koç'u daha üst sıralara taşımak için adımlar attıklarını vurguladı. Enerji yatırımlarını da bu kapsamda değerlendiren Koç, ?Uluslararası alanda ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek ve ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak konumunun güçlenmesine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz? dedi

4-5 milyar $ yatırım

29 ülkede 40 bin MW'tan fazla kapasiteye sahip olan AES'in Başkanı Paul Hanrahan da, yeni ortaklık kapsamında 5 yıl içinde 3000 MW'lık kapasiteye ulaşmak istediklerini ve buna ulaşmak için 4-5 milyar dolar yatırım planladıklarını söyledi. Hanrahan, dengeli bir enerji portföyü oluşturmak istediklerini de belirten Hanrahan, doğalgaz, kömür, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklarla çalışan elektrik santrallerine yatırım yapacaklarını belirtti. Önceliğin termikte olacağını da belirten Hanrahan, pazardaki ilk 5 oyuncu arasında olmayı hedeflediklerini söyledi.

Özelleştirmeye ilgi

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ise enerjide 2000 yılında 2,5 milyar dolar ciroya sahipken 2010 yılını 20 milyar doların üzerinde bir ciro ile tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Yeni ortaklıkla üretim alanındaki enerji özelleştirmeleriyle ilgilendiklerini da açıklayan Memioğlu, ?Özelleştirmelerin şartlarına göre yeni projeler de ilgi alanımızda. Satın almalar da uygun şartlar olursa gündemimizde olacak

Enerji fiyatları serbest olmalı

Enerji sektöründe liberalleşmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, şunları söyledi: ?Elektrikte liberal bir piyasa için daha çok yol almalıyız. Fiyat kontrolü nedeniyle yatırımcı önünü göremiyor. Doğalgazda da böyle. Bu alanda serbest piyasa olmalı.?

Koç: Önce yasal düzenlemeyi görelim

Mustafa Koç, toplantıda Tüpraş'a verilen 605 milyon lira vergi cezasının ödeme kolaylığından yararlanıp yararlanamayacağıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: ?Önce düzenlemeyi görmeliyiz. Bugünden bir şey söylemeyelim.?

BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.