Kışanak: İktidar aciziyet içerisinde

Kışanak: İktidar aciziyet içerisinde
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Suriye'nin Türk jetini vurmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.Kışanak, "Dün yaşanan...



Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Suriye'nin Türk jetini vurmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.



Kışanak, "Dün yaşanan üzüntü verici olay, Türkiye'nin Suriye ve Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Olay karşısında iktidarın içine girdiği aciziyet başka bir problemdir" dedi.

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, katıldığı bir program öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kışanak Türk jetinin Suriye'de düşürülmesi ile ilgili olarak, "Suriye'deki gelişmelerle ilgili Türkiye uzun zamandır müdahale yanlısı, savaş yanlısı. Türkiye bu konuda birincil aktör haline getirilmeyi hedefleyen bir politika izliyor. Bunun ne kadar tehlikeli ve riskli bir politika olduğu dün yaşananlarla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Öncelikle Türkiye'nin bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı ve bunu da Türkiye eliyle yapma heveslisi olmaktan kurtulması gerekiyor. Dün yaşadığımız olay gerçekten üzüntü veren, olmaması gereken bir durumdu. Ancak bu, Türkiye'nin Suriye politikasını, Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Tüm Türkiye kamuoyunun AKP hükümetinin bu politikalarını sorgulaması gerekiyor. Başımıza ne dertler açacağı, Türkiye'yi nelere sürükleyeceğinin bir işareti olmuştur. Bu nedenle öncelikle bunun yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Olay sonrasında Ankara'nın, iktidarın içine girdiği aciziyet de başka bir problemdir" diyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Yani Saat 12.00 gibi uçak ile radar bağlantısı kesiliyor, yani artık düşürüldüğü belli ama akşam 20.00'ye kadar 21.00'e kadar bu konuda resmi bir açıklama yapamaz halde olan bir iktidar karşımızda. Bu ülkenin bir savaş uçağı Malatya Hava Üssü'nden havalanmış ve saat 12.00 civarlarında kendisiyle irtibat kesilmiş ama Türkiye kamuoyuna şunun bilgisi verilmedi; 'Bu uçak hangi görev için havalandı? Nereye gidiyordu? Hedefi neydi?' Uçak kaybolmaz, kaybolacak bir şey değil. Üstelik askeri bir uçak. O nedenle, hükümetin izlediği bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı politikayı sürdürebilecek kabiliyetinin olmadığı da açığa çıkmıştır. Kendi uçağının akıbetini 7-8 saat açıklayamayacak durumda olan bir iktidarın, bu kadar müdahale yanlısı ve heveskar olması Türkiye'yi gerçekten büyük bir bataklığa sürükleyecek kadar güçlü bir tehlikedir. Herkesin bu tehlikeyi görerek bu durumu sorgulaması gerekmektedir"

Kışanak, Türkiye'nin Suriye'ye askeri bir müdahale ihtimalinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ise,

"Temenni ediyoruz ki olmasın. Bu işi milli bir gururmuş gibi tanımlayıp, toplumu böyle hazırlayıp, bundan empoze ederek bir müdahale, çatışma sürecini başlatma yaklaşımı varsa, herkesin bunun karşısında durması lazım. Doğrudur, bir devlet için savaş uçağının düşürülmesi kolay kabul edilebilir bir şey değildir. Ama bunu kendisi bile izah edemiyorsa, kendisi bile 7-8 saat izah edemeyecek halde ise yani o uçağın orada ne işi vardı, hangi görev için gitti, niye sınır ihlali yaptı? Bunların tamamının cevabını veremiyorsa bu zaten büyük bir problemdir. O nedenle biz bunun bir savaş politikasına vesile edilmesine kesinlikle karşıyız. Bunun Türkiye için de, halklarımız içinde hiç hayırlı bir şey olmayacağını biliyoruz" diye konuştu.

BDP Eşbaşkanı Kışanak, Başbakan Erdoğan'ın "BDP'nin içinde çatlaklar var" sözlerinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Böyle bir şeyi başbakan hissetmiş. Biz sayın başbakanın bir çok yeteneğini biliyorduk. Baskıcıdır, otoriterdir, insan haklarına karşıdır, özgürlüğe, demokrasiye pek inanmaz, müdahalecidir. Biz bu yönlerini, bu sıfatlarını kamuoyu olarak biliyorduk ama ''Medyum'' yeteneğinden çok haberdar değildik. Bu vesile ile onu da öğrenmiş olduk. Sayın başbakanın bir de medyumluk yeteneği varmış. Hissediyor. Başka bir partinin içerisinde ne olduğunu, ne bittiğini hisseder bir hale geldi. Böyle bir yaklaşım ve zihniyetle ülke yönetilemez. Kimin hangi görevde olacağına, kaç yıl önce yapılan seçimlerde kim belediye başkanı olmuş, olmamış. Niye olmamış bunları sorgulamaya başlıyor. Sanane? Sen kimsin? BDP'nin kimi belediye başkanı yapıp yapmayacağına sen niye karar veriyorsun?"

Gülten Kışanak, son dönemde Doğu ve Güneydoğu'da artan çatışma haberleri ile ilgili olarak "Bu bizim hiçbir zaman yok sayamayacağımız, önemli bir gerçeğimiz. Her gün bu ülkenin doğusuna, batısına, her tarafına cenazeler gidiyor. Biz BDP olarak her fırsatta 'Bu ülkenin en temel ihtiyacı barıştır. Her şeyin önündedir. Mutlaka bu toplumsal barışı sağlamamız gerekiyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor' diyen bir partiyiz. Bugün de bunu söylüyoruz.

Gerçekten bu ülkenin her şeyden fazla, havadan, sudan daha fazla en az onlar kadar barışa ihtiyacı var. Kendisine 'İnsanım' diyen halkına, ülkesine, topluma karşı duyarlılık hisseden herkesin bu barış ihtiyacını yüreğinde hissetmesi ve gereğini yapması gerekiyor. Biz parti olarak bunun mücadelesini bugüne kadar her platformda verdik. Vermeyede devam edeeğiz. Umuyor ve diliyoruz ki bu savaş politikalarından, tasfiye politikalarından medet umanlarda vazgeçerler. Artık bu işi konuşarak, diyalogla, müzakere ile çözebileceğimiz ve demokratik bir yönetime kavuşabileceğimiz bir sürece hep beraber emek veririz" diye konuştu.

Kaynak: haber 7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.