Kilo Vermenin Etkili Yolu: Emzirmek
Hamilelikte ‘sütüm bol olsun’ diye bol bol yemek yemekten çekinmeyen annelerin doğum sonrasında aldıkları kiloların telaşına düştüğünü belirten uzmanlar, kilo vermenin en etkili yolunun "emzirmek" olduğunu bildirdi.
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, doğum sonrası annelere önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Yapılan tüm araştırmaların anne sütünün bebeğe, emzirmenin de anneye mucizevi faydalarını ortaya koyduğunu ifade eden Akgül, "Günde ortalama 500-800 kalori enerji harcamayı sağlayan anne sütü daha kolay kilo verilmesine yardımcı oluyor. Bebeğinizi sık sık emzirerek bir yandan minik yavrunuzun büyüme ve gelişimine katkı sağlarken, diğer taraftan da sağlıklı kilo verebilirsiniz” dedi.
Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenme ile 9-12 kilo alınması durumunda doğumun ardından bol bol emzirerek fazla kilolardan kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Akgül, “Hamilelik sonrasında vücudun süt yapımını artıracağı düşünülen şerbetler, tatlılar, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren besinler ise sadece kilo almaya yarıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve bebeği sık sık emzirme hem fazla kilolardan kurtulmayı hem de vücudun süt yapımını artırmayı sağlıyor” diye konuştu.
"İLK 6-8 HAFTA KİLO VERMEYE ÇALIŞMAYIN"
Doğum sonrası fazla kiloları sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeden vermenin son derece önem taşıdığını ifade eden Akgül, "Yeni doğum yapan anneler hızlı kilo vermeyi hedeflememelidir. Doğumdan sonra ilk 6-8 haftada vücudun kendisini toparlamaya ihtiyacı var. Bu süreçte kilo vermeye çalışmak kişiyi daha çok strese sokar ve bu da vücudun süt yapımında azalmasına yol açar. Emziren bir anne için aylık 1-2 kilo kaybı hedeflenmelidir. Hekimin izni ile annenin hafif yürüyüşler ve egzersizler yapması hem sıkılaşmayı hem de kilo kaybını hızlandıracaktır” şeklinde konuştu.
Diyetisyen Akgül, emziklilik döneminde hem vücudun süt yapımını artırmak hem de sağlıklı kilo vermek için önemli tüyolar da verdi. Buna göre güne kahvaltı ile başlamak ve her sabah mutlaka bir yumurta yemek önemli. Günde üç ana, üç de ara öğün tüketilmeli; protein ve kalsiyum açısından her öğünde süt ve süt ürünleri ihmal edilmemeli. Her gün bir öğünde et, tavuk veya balık gibi protein kaynaklı besinlerden birisi bulunurken, et yemeklerinin yanında bir miktar yeşil yapraklı taze sebze, salataya yer verilmeli. Günde 3 litre su tüketimi çok önemli. Kompostoya şeker eklenmemeli, çay-kahve tüketimi sınırlandırılmalı. Gazlı içeceklerden kaçınılmalı.
Akgül, haftada iki üç kere kurubaklagil tüketilmesi gerektiğini belirtirken, tatlılar, şekerli besinler ve beyaz un ile hazırlanmış hamur işlerinden kaçınılması gerektiğini söyledi. Bunların vücudun süt yapımını artırmayacağını, sadece kilo alımına neden olacağını belirten Akgül, karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday unu ile hazırlanmış ekmek, makarna ve tam tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.