Kılıçdaroğlu'ndan 'hibrit demokrasi' çıkışı

Kılıçdaroğlu'ndan 'hibrit demokrasi' çıkışı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Ticaret Odası Genişletilmiş Özel Meclis Toplantısı'na katıldı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki ekonomi politikası...


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Ticaret Odası Genişletilmiş Özel Meclis Toplantısı'na katıldı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki ekonomi politikası için "Dünyanın hibrit demokrasisiyiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Ticaret Odası Genişletilmiş Özel Meclis Toplantısı'na katıldı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ekonomik tablosu hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2009 yılından bu yana mecliste ekonomik ve sosyal konseyin toplanmadığına işaret eden Kılıçdaroğlu, "5 yıl geçmiş. Yasaya göre bu konseyi Başbakan'ın 3 ayda bir toplaması gerekiyor. 5 yıldır toplanmıyorsa ciddi sorun var. Siyaseti yeni bir alana daha fazla demokrasi ve özgürlük alanına taşımalıyız. Asla düşünceden korkmamalıyız. Farklı düşünen toplumlar gelişir. Yeni düşüncelere açık bir toplumu yakalamalıyız. Bunun yolu da kaliteli ve nitelikli eğitimdir. Ancak maalesef eğitime yeterli kaynak ayrılamıyor" dedi.

Milli iradeyi yasama, yargı ve yürütmenin temsil ettiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
"Yasayı uygulama görevi poliste ama uygulamıyor. Güçler ayrılığı demokraside kuraldır. Güç tek kişide toplanmasın diye. Öyle bir düzen kurulsun ki birbirini denetleyen mekanlar olsun. Yasama, yargı, yürütme. Milli iradeyi bu üç güç temsil eder. Medya ise 4. güçtür. Bizde bu da oluşmadı. İlk üç güç oluştu mu? Bunu da sorgulamamız lazım. Yasama organı gerçekten halkın iradesini temsil ediyor mu? Bunu sorgulamak lazım. Yasama organı yürütmeyi denetleyen bir kuruluştur. Denetliyor mu? Hayır denetlemiyor. Gözü kapalı iktidarın her getirdiğine el kaldırırsanız yasama organını yerine getiremezsiniz."

MALİ RAPORLAR MECLİSE GELMİYOR
17 Aralık operasyonu sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında konuşan Kılıçdaroğlu yeterli denetim yapılmadığını öne sürerek şunları kaydetti:
"Yolsuzluk bütün belgeleriyle ortaya kondu. Ancak ahlaki bir sorun var. Sağlıklı bir denetim yerine getirilmiyor. Örnek olarak TBMM yasama organı kanun çıkarır. Bunun haricinde bir de kamu harcamalarını denetler. Vergilerin nerelere harcandığını denetler. Bunu Sayıştay aracılığıyla yapar ve bir mali rapor hazırlar. Bunu TBMM'ye bütçe görüşmelerinden önce sunar. Doğru mudur yanlış mıdır, oylanır. Bizim bütçe görüşmelerine son 2 yıldır mali raporlar gelmiyor. Dünyada örneği yoktur. İtiraz eden oldu mu? Ticaret odaları, borsalar, TOBB, TÜSİAD itiraz edecek. Vergileri nereye harcadın diyecek. Demokrasinin çıkış kaynağı ödenen vergilerin sorgulanmasıdır. Bunu sormadığınızda gerçek demokrasinin olmadığı hibrit demokrasinin olduğunu ortaya konur. Biz hibrit demokrasiyiz. Hepimize düşen görev demokrasi çıtamızı yükseltir. Yargı bağımsız, tarafsız olmak zorunda. Bugün bağımsız ve tarafsız değil."

Kaynak: İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.