Kılıçdaroğlu ekonomide gazcı mı, frenci mi?
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği toplantıda ekonomi gazetecileri ile buluştu. Sunumu sonrası soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu "Gazcı mı, Frenci misiniz?" sorusuna şöyle cevap verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği toplantıda ekonomi gazetecileri ile buluştu. Çok sayıda genel başkan yardımcısı ile toplantıya katılan Kılıçdaroğlu ve yardımcısı Faik Öztarak toplantıda bir sunum yaptı.
"EN İYİSİ ŞOFÖRÜ DEĞİŞTİRMEK"
Sunum sonrası soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu "Haber 7'den Hakan Göksel'in "Gaz fren, aile sigortası ve iş dünyasının CHP politikalarına desteK vermemesi"ne ilişkin soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu 'Fren gaz tartışmalarında siz frenci misiniz gazcı mısınız?' sorusunu, önce cevaplamadı sonrasından yeniden hatırlatılan soru için gaz ya da frene dair bir şey söylemezken "Ekonomi yönetiminde çok başlılık var. Tutarsızlık kara karıştırıyor. Bunlar aynı kabinedeler... Gaz Fren konusunda bizim yapacağımız şoförü değiştirmek" dedi.
Aile sigortasını hala savunduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu hayata geçirmek zorunda olduklarını aktardı. Kılıçdaroğlu iş dünyasının kendilerini desteklediklerini ve bu konuda raporları periyodik olarak iş dünyası ile paylaştıklarını ve ekonomik modelde de yer aldığını anlattı.
Göksel'in "İran'a ABD ambarga uygularken ve Türkiye İran'dan gaz almaya mecburken altınla ödemesinden neden rahatsızsınız ve eleştiriyorsunuz" sorusuna Kılıçdaroğlu "İran'a altın ihracatı ile ilgili durumu eleştirmediklerini sadece tespit yaptıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu "Altın ile ödemeleri eleştirmedik sadece tespitte bulunduk, bir gerçeğe dikkat çektik. Altınla mı, dolarla mı, Euro ile mi öder karışmıyoruz..." dedi...
Öztrak: 'Ne yumuşak inişi resmen çakıldık'
Toplantının başında Türkiye'nin ekonomik durumu ve orta vadeli planla ilgili bir sunuş yapan Faik Öztrak, Türkiye'de ekonominin gündemde olmadığını, ön plana çıkmadığını söyledi. Öztrak son günlerin sıkça tartışılan "ekonomide yumuşak iniş" tartışmalarına 'ne yumuşak inişi resmen çakıldık' dedi.
Öztrak'tan sonra kısa bir sunum yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Faik Bey, AKP'nin uyguladığı ekonomi politikasının çıkmazlarını dinledik... Biz bu noktadan nasıl çıkarız? Sorusuna gelince AKP'nin izlediği politika, Kemal Derviş politikasıdır ve aynen o politikayı sürdürmektedir... " dedi...
KILIÇDAROĞLU HÜKÜMET EKONOMİYİ İLK 10'A TAŞIMAKTAN ACİZ
2001 yılında finans kesimindeki sorunun Derviş politikaları ile aşıldığını ve bugün en sağlam sektörlerden birinin finans sektörü olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu "Dün finans sektörü sorunlu iken bugün en sağlam sektörlerden oldu" dedi.
Kılıçdaroğlu son dönemde yurt dışından gelen sermayenin İMKB'de herhangi bir riske girmeden yüksek karlar elde ettiğini ve böyle bir karlılık sunan reel sektörün olmadığına vurgu yaptı.
Kılıçdaroğlu 1987'de 14. Büyük ekonomi olan Türkiye'nin bugün 17. Sırada olduğunu ve hükümetin Türkiye'yi ilk 10'a taşıyacak politikalardan aciz olduğunu belirtti.
CHP'nin bu gidişatın düzeltilmesine ilişkin projelerini anlatan Kılıçdaroğlu "Reel ekonomi, finans sektörünün arkasında kalmamalı, finans sektörü reel ekonomiyi desteklemeli, bu olmazsa Türkiye spekülatörlerin kazandığı bir ülke olur. ABD'ye baktığınızda milyarca dolar basmalarının neden üretimi teşvik etmektir. Türkiye'de bu gerçeği kavrayamayan ekonomi yönetimi var!" dedi.
Ekonomi politikalarının teşvik politikaları üzerine bina edilmesi gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 4+4+4 eğitim sistemi ile de bilgi toplumundan kurtarılmak istendiğine değindi. Kılıçdaroğlu dinamizmi sağlayacak ekonomik bir anlayışa ihtiyaç olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti "Ekonomi politikanı reel ekonomi üzerine para ve maliye politikanı da bunun üzerine inşa edeceksin. Para politikaları kısa vadelidir... Tüm dünyada temel politikalar maliye politikalarıdır. Sadece reel ekonomi yetmiyor" dedi.
Özgür tartışma ortamı olmadan sağlıklı büyüme olmaz diyen Kılıçdaroğlu "İşadamı, örgütler, üniversiteler, konuşmaktan korkuyorsa kim söyleyecek gerçekleri? Demokrasi yoksa sağlıklı büyüme yok. İsteyen eski Sovyet'e bakabilir" dedi.
"AKP'ye anayasayı değiştirelim değiştiremezsek, darbe hukukunu değiştirelim teklifi yaptık. Ülkeye gerçek demokrasi gelsin istedik istemediler.. Darbe hukuku varsa sağlıklı ekonomik büyüme olmaz. Örgütlü toplum önemli" diyen Kılıçdaroğlu en son 2009'da toplanan Ekonomik ve Sosyal konseyin 6 ayda bir toplanması gerekirken 2009'dan bu yana toplanmadığına dikkat çekti.
MEDYADA PAYINI ALDI
Medyaya ve ekonomi basınına da sitem eden Kılıçdaroğlu "Gazetelere bakınca, ekonomi güllük gülistanlık. Gerçekler ortadayken bu algıyı böyle sunmak medyanın görevi değil" dedi.
Türkiye'nin 3 üstün sektörü olduğuna değinen Kılıçdaroğlu "Tarım ve hayvancılık, lojistik ve iş gücü olarak 3 üstün unsura sahip bir ekonomimiz var... Ama diğer taraftan vatandaşa sorsan 1. Sorunu işsizlik... Bizdeki istatistik sistemi yılda sadece 15 gün iş bulup çalışanı işsiz saymıyor. İstatistiklerle bizi yanıltıyorlar" dedi.
Reel ekonomide temel aktörlerin sanayi ve sanayici olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu bazı sektörlere dikkat çekti. "Mesela dışarıya TV satıyoruz... Ne kadarlık katma değer sağlıyoruz bir araştırın..." dedi.
"Teşvik politikası bilgi toplumu üzerine konumlandırılmalı" diyen Kılıçdaroğlu "Her yıl yurtdışına 10 bin üniversite mezunu dışarı eğitim için göndereceğiz. Hayatın her alanında 50 bin doktoralı insan müthiş sıçrama yapacaktı biz bunu secim döneminde vaat ettik" derken Ak Parti'nin "Kanal İstanbul"u vaat ettiğini hatırlattı ve "Ne oldu bu kanal istanbul soruyoruz" dedi.
DUVARA TOSLADI
Türkiye'de izlenecek dış politikanın ülke çıkarlarına odaklanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu "Suriye politikası çıkarlarımızı başka ülke amaçları doğrultusunda yapmak ve duvara toslamaktır. Sayın Başbakan 15 gündür Suriye'den bahsetmiyor. Kraldan fazla kralcı olmanın faturasını kim ödeyecek" dedi...
Kılıçdaroğlu "Sağlıklı ekonomi için kamu yönetimi saydam olacak halka hesap veren bir anlayış iktidar olmalı... 2013 bütçesinden kimin umudu var? Siyasal iktidar düşünün 3 yıllık plan yapıyor bütün tahminler yanlış... Dünya ise 50 yıllık plan yapılıyor. Ben 2023'te ilk 20 ekonomi arasında kalıp kalamayacagımız konusunda endişe ediyorum" dedi
PAÇALARINDAN YOLSUZLUK AKIYOR
Vatandaşın hesap sorması konusunda Kılıçdaroğlu "Vatandas ödediği vergileri sorduğunda demokrasi vardır. Kriz döneminde Kamu İhale Yasası yeniden yapıldı. En çok değişiklik yapılan yasa bu yasa... Paçalarından yolsuzluk akan bir iktidar 2023'te ilk 10'a taşıyacağını kim düşünebilir?" dedi
İktidara ve bu anlatılanları yapmaya talip olduklarını aktaran Kılıçdaroğlu "Biz bunu yaparız kadrolarımız hazır Türkiye'yi krizden çıkaran kadro bizdedir. Politikalarımız halka hesap verme üzerinedir. İktidara gelir gelmez ilk iş "Kesin Hesap Komisyonu'nu kurmak... Kesin Hesap Komisyonu başkanı muhalefet partisinden olacak! Halkın cebinden aldığı vergi halka harcanamıyorsa orada demokrasi yoktur" dedi...
KONUTTA KRİZ ÇIKARSA ŞAŞIRMAYIN
Kılıçdaroğlu temel sorunlardan biri olan enerji için "Enerji ne olacak, ihracatı anlatanlar ithalatı duymuyorlar, görmüyorlar... Enerji konusu ne olacak, enerji kaynaklarınız ne olacak? Umudu Rusların yapacağı nükleer santrale bağladık altını çiziyorum biz elektrik enerji satın alacağız teknolojiyi öğrenmeyeceğiz dikkatinizi çekerim... Madem öyle direk dışarıdan al elektriği risk üstlenmeyiz hiç değilse... Enerjide hangi yatırımları yapıyorlar? Konut yatırımlarını ben söylemeyim ölü yatırımlar... Konutta bazı iflaslar görünüyor oradan bir kriz çıkarsa ne yapacaklar? Bunlar tartışılmasın diye Başbakan gerginlik yaratıyor. Biz iktidara barış ve huzur için talip olacağız. Her önüne gelene teşvik verirseniz bu teşvik değildir" dedi.
Son dönemdeki idam tartışmalarına da değinen Erdoğan "Erdoğan elinde şimdi iple geliyor, kimi idam edelim diye... Bir ülke böyle yönetilmez... " dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.