Kıdem tazminatına 10 gün rötar
Faruk Çelik, kıdem tazminatı için 10 gün sonra tekrar görüşüleceğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bugün altişveren uygulamalarında yaşanan sorunlar ve esnek çalışmayla ilgili yaşanan sorunları çalışacağız. Altişverenlerin altında kıdem tazminatı başlığı var. Uzlaşılır, uzlaşılmaz bu buradan çıkacak bir sonuçtur" dedi.İşçi ve işveren sendika konfederasyonlarının başkanlarının da hazır bulunduğu Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı konuşmada, sosyal diyalogu esas alan, işçi ve işvereni birbirini tamamlayan iki unsur olarak gören anlayış içinde son derece önemli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirterek, sorunların büyük ölçüde çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. Çalışma hayatının dinamik ve çözüm bekleyen önemli konu başlıkları olduğunu söyleyen Çelik, bunların çözümü ile ilgili Eylül ayında geniş katılımlı çalışma meclisi toplantısının gerçekleştirildiğini ve bu toplantının iki gün boyunca sürdüğünü dile getirdi. Uzlaşılan ve uzlaşılamayan konuların olduğunu anlatan Çelik, çalışma hayatı ile ilgili uzlaşılamayan konuların çözüme kavuşturulması konusunda sonuç bildirgesinin olduğunu hatırlattı. Çelik, "Bugün tarafların aylardır, yıllardır konuştukları düşünceleri, ayrıntılı biçimde toplantıda paylaşmaları, sorunların uzlaşıyla sonuçlanması için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Altişveren ve altişverenlerin sorunlarının, ana sorunlarından bir tanesi kıdem tazminatı alamamalarıdır" dedi.
Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin bir soru üzerine, "Bugün altişveren uygulamalarında yaşanan sorunlar ve esnek çalışmayla ilgili yaşanan sorunları çalışacağız. Altişverenlerin altında kıdem tazminatı başlığı var. Bizim bugün ele alacağımız iki konu var, bu iki konu başlığı bu sorunları içeren başlık. Uzlaşılır, uzlaşılmaz bu buradan çıkacak bir sonuçtur" diye konuştu.
"SENDİKALAŞMADA ARTIŞ VAR AMA HENÜZ İSTEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİL"
Bakan Çelik, 'sendikalaşmayı artırıcı yönde herhangi bir düzenleme olup olmayacağına' ilişkin, "Toplu İş İlişkileri Yasası'nı çıkarırken örgütlenme gerçekten tıkanmıştı. Bu çerçevede bu yasayı çıkardık, onun getirdiği artılar var. Sendikalaşmada artış var ama henüz istediğimiz noktada değil" ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin, 'Kıdem tazminatının kaldırılmasını gündemde mi' sorusuna Çelik, "Kıdem tazminatını kaldıralım' diyen birisi mi var, böyle birşey yok. Biz böyle bir cümleyi kullanmadık. 'Kıdem tazminatı kaldırılsın' diyen yok, uygulamada sıkıntı var. Bu çözülmesi gereken ve bir yaklaşım gerektiren bir konu başlığıdır. Altişeverenlerle ilgili sorunlar var, bunların tazminatla ilgili sorunları var. Bu bir vaka, bu bir realite. 'Bir şeyi kaldırıyoruz, yıkıyoruz' yok öyle birşey" cevabını verdi.
"ÇALIŞMA HAYATINDA MESAFE ALMAMIZ GEREKİYOR"
Bir soru üzerine Çelik, "Sayın Başbakanımızın o ana kuralı çok net. Çalışma hayatında önemli konu başlıkları var. 'Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da uzlaşmayı esas alın' dedi. Konuşup tartışacağız. Çalışma hayatında mesafe almamız gerekiyor. 'İşçi ve işvereni' birbirini tamamlayan iki unsur olarak görüyoruz. Yeni bakış açısı da böyle bunları ayrı tutmak olmaz. Biri olmadan biri olamayacağına göre birlikte ele alınması gereken iki unsur olarak görerek, sorunları öyle ele almak gerekiyor" dedi.
"BUGÜN TÜM TARAFLARIN TAŞERON İŞÇİLERİNİN, TAŞERON İŞVERENLERİN, İŞ DÜNYAMIZIN VE İŞÇİ SENDİKALARIMIZIN TALEPLERİNİ ÖZET BİR METNE DÖNÜŞTÜREN BİR TAKDİMİ TARAFLARA YAPMIŞ BULUNDUK"
Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bugün tüm tarafların taşeron işçilerinin taleplerini, taşeron işverenlerin taleplerini, iş dünyamızın taleplerini ve işçi sendikalarımızın taleplerini özet bir metne dönüştüren bir takdimi taraflara yapmış bulunduk. Geçmişten bugüne kadar taşınan bu konuların teknik boyutu önemli. Üzerinde teknik düzeyde çalışmamız gerekir' diye bir ittifak oluştu. 10 günlük süre içinde bir kez daha bir araya gelip burada özetlenen bu bilgilerin uzlaşmaya dönüşüp dönüşemeyeceği konusunu birlikte netleştirmiş olacağız" dedi. Çok verimli, seviyeli bir toplantının taraflarla birlikte gerçekleştirildiğini anlatan Çelik, bugüne kadar gelen tüm taleplerin özet şekline dönüştürüldüğünü ifade etti. Bunun Bakanlığın, işçi veya işveren kesiminin bir taslağı olmadığına dikkati çeken Çelik, kısa süre içinde yapılacak toplantıda hangi konularda uzlaşılıp uzlaşılamayacağının netlik kazanacağını belirtti.
Çelik, esnek çalışma modeline ilişkin, "Uzaktan çalışma gündem maddemiz ve bir de istihdam bürolarıyla ilgili durum vardı. Oralarda tarafların çekinceleri var. Çalışmalarının yapıp son şeklini vermiş olacağız" dedi.
Bir soru üzerine Çelik, "Ortak bakışımız şu, sorun alanları var ama her kesimin bu soruna bakışı farklılık arz ediyor. Bunları ne kadar uyumlaştırabilirsek o derece başarılı olacağız. Geldiğimiz nokta, tüm tarafların görüşlerinin özetlendiği taslak üzerinde çalışacağımız konu önemli bir konu" ifadelerini kullandı.
Çelik, "Yapılacak olan şey, tıkanan noktaları açmaktan ibarettir" dedi.
ENİSE YAPAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.