Kıbrıs'ta Rumları uyardı: Bıçak kemiğe dayanmak üzere...

Kıbrıs'ta Rumları uyardı: Bıçak kemiğe dayanmak üzere...
KKTC'yi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum Kesimi'nin dönem başkanı olması durumunda AB ile ilişkilerin donacağını,...



KKTC'yi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum Kesimi'nin dönem başkanı olması durumunda AB ile ilişkilerin donacağını, Rum yönetimini kesinlikle muhatap almayacağını açıkladı. Ankara, bu sert mesajlarla konuyu dünya kamuoyunun gündemine getirmeyi ve Kıbrıs Türklerinin çözüm iradesini göstermeyi hedefliyor.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin önümüzdeki yıl AB dönem başkanlığını üstlenecek olması, Ankara'nın tepkisini çekiyor. Önceki gün, "Rumların başkanlığında AB ile ilişkilerimiz donar." diyerek Avrupa'ya rest çeken Başbakan Tayyip Erdoğan, dün de Rum Yönetimi'ni uyardı.

Barış Harekâtı'nın 37. yıldönümü törenlerinde Kuzey Kıbrıslı Türklere hitap eden Erdoğan, "Artık bıçak kemiğe dayanmak üzere. Kemiğe dayanırsa Türkiye, tavrını oturur Kuzey Kıbrıs ile konuşur, net olarak ortaya koyar ve adımını atar." dedi. Edinilen bilgilere göre, hükümet sert mesajlarla konuyu dünya kamuoyunun gündemine getirmeyi ve Kıbrıs Türklerinin çözüm iradesini göstermeyi hedefliyor. Zaman'a konuşan Başbakanlık'tan üst düzey bir yetkili de bu tavrı doğruluyor: "Bizim amacımız Kıbrıs sorununu çözerek AB'de mesafe almak."

Müzakerelerin hızlandırılması ve ortaya bir takvim konulmasının gerektiğini vurgulayan yetkili, "Biz bu işi çözmek istediğimiz için meseleyi böyle açıkça ortaya koyduk." diye konuştu. Erdoğan'ın sözleriyle ilgili aynı yönde bir değerlendirme de Başdanışmanı Dr. İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, Başbakan'ın Kıbrıs restini "Hükümet AB'den vazgeçiyor" diye okumanın yanlış olduğunu vurgulayarak, "AB işinde ciddi olduğumuz için Kıbrıs sorununu çözelim diyoruz." ifadesini kullandı.

BIÇAK KEMİĞE DAYANIYOR: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki 4 bakan dün KKTC'de 1974 Barış Harekatı'nın 37. yıldönümü törenlerine katıldı. Erdoğan AB'ye "Rum Kesimi AB dönem başkanlığını tek başına üstlenirse muhatap almayız ve ilişkilerimiz donar." restini birkaç defa daha güçlü şekilde tekrarladı. Bıçağın kemiğe dayanmak üzere olduğunu söyleyen Erdoğan, Kıbrıs'ta fırsat penceresinin kapanmakta olduğu uyarısında bulundu. Temmuz 2012'de başlayacak 6 aylık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığında Türkiye'nin AB ile herhangi bir görüşme yapmayacağını tekrarladı. AB'yi hedef alan Erdoğan, "Kıbrıs Türk tarafının maruz kaldığı haksızlık artık tahammül sınırlarını zorlamakta, vicdanları sızlatmaktadır." eleştirisinde bulundu.

RUM KİLİSESİ'Nİ ELEŞTİRDİ: Rum Kesimi'nde yaşanan patlamanın ardından KKTC'nin Güney'e elektrik verdiğini hatırlatan Başbakan, bu duruma tepki gösteren Rum Kilisesi'ni eleştirdi. Erdoğan, "Güney Kıbrıs'ta kilise açıklama yapıyor. 'O elektriği kullanmak haramdır. Gerekirse mum yakın, gaz lambası yakın' diyor. İşte bunlar çağların çok gerisinde yaşıyorlar." diye konuştu. Asıl sorunun Rum Kesimi'nin içinde olduğunu kaydetti. Rum halkı ile Yunanistan'a makul olmaları ve önyargılarından sıyrılmaları çağrısında bulundu. Ada'da sağlanacak kapsamlı çözümün sadece Kıbrıslılara değil tüm bölgeye barış, kalkınma ve işbirliği getireceğini anlattı.

MARJİNALLERE PRİM VERMEYİN: Başbakan, sene başında Rum bayrağı açılarak Türkiye'nin protesto edildiği sendika gösterilerine de dolaylı yoldan cevap verdi. "Marjinal düşünenlere Kıbrıslı Türk kardeşlerim inanıyorum ki prim vermeyecek. Yolsuzluklara prim vermeyeceğiz. Çetelere, mafyaya prim vermeyeceğiz, onları çökerteceğiz ki Kuzey Kıbrıs halkı ayağa kalksın." diyen Başbakan, KKTC halkını büyük düşünmeye davet etti. Erdoğan, konuşması boyunca Türkiye'nin KKTC'ye son dönemde yaptığı yatırımları ayrıntılı şekilde anlattı. Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a su getirme projesinin temelinin mart ayında atıldığını hatırlatan Başbakan, KKTC'nin duble yollar başta olmak üzere tüm altyapı sorunlarının çözüleceğini bildirdi. Erdoğan gerekirse ilerleyen dönemde deniz altından KKTC'ye elektrik de verilebileceğini söyledi. KKTC'nin bir devlet olarak ayaklarının üzerinde durabilmesi için 2015 yılını hedef koyan Başbakan, "Ustalık dönemimizde atacağımız adımlarla 2015'in Kuzey Kıbrıs'ı çok farklı olur.'' ifadesini kullandı.

DOĞALGAZ UYARISI: Erdoğan, Akdeniz'deki doğalgaz rezervlerini de gündeme getirdi. "Doğalgaz noktasındaki konuda farklı birtakım hesaplar yapılıyor ama bu hesaplar Türkiye'ye rağmen Doğu Akdeniz'de yapılamaz." dedi. Ada'nın tamamını temsil ettiğini savunan Rum Kesimi, Mısır ve İsrail gibi üçüncü ülkelerle anlaşma yaparak Akdeniz'de doğalgaz arama teşebbüsünde bulunmuştu. Gelişme üzerine Türkiye savaş gemilerini "rutin" olarak bölgeye yollamıştı.Başbakan yoğun Kıbrıs temasları kapsamında KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla görüştü. Helikopterle 37 yıldır yerleşime kapalı Maraş ile Güzelyurt üzerinde incelemelerde bulundu. Gazi Mağusa'da 6 ayrı projenin toplu açılış törenine katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.