Kıbrıs Görüşmelerinde İlerleme Kaydedilemedi

Kıbrıs Görüşmelerinde İlerleme Kaydedilemedi
Kıbrıs konusunda BM Genel Sekreteri'nin gözetiminde New York'ta yapılan üçlü görüşmelerde bu defa da önemli ilerleme kaydedilemedi.Kuzey Kıbrıs Türk...




Kıbrıs konusunda BM Genel Sekreteri'nin gözetiminde New York'ta yapılan üçlü görüşmelerde bu defa da önemli ilerleme kaydedilemedi.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sonuçtan Rumları sorumlu tuttu.
Genel Sekreter Ban Ki Moon da izolasyonlar yüzünden Kıbrıslı Türklerin acı çektiğini söyledi.
Derviş Eroğlu, New York'ta Greentree çiftliğinde beşincisi yapılan ve 2 gün süren yoğun görüşmelerin ardından, bir basın toplantısı düzenledi.


Eroğlu, tutumunda hiçbir değişiklik olmayan Rum yönetiminin çözüm konusunda basiretli bir liderlik örneği göstermediğini, Birleşmiş Milletler dahil kimseye güvenmediğini vurguladı.
''Yine ilerleme kaydedilmeyen görüşmeler oldu. Her iki taraf da tezlerinde ısrar ediyor'' diyen Rum Lider Hristofyas, Genel Sekreter Ban Ki-mun'a, yeni görüşme takvimi ve uluslararası konferansı kabul etmesinin söz konusu olmadığını söylediğini kaydetti.



Ban Ki Moon'un açıkladığı takvime göre, liderlerin 2 hafta içinde mülkiyet konusunu görüşmeleri öngörülüyor.


Genel Sekreterin özel temsilcisi Alexander Downer'ın Mart ayında gelinen noktayı değerlendiren bir rapor hazırlaması da planlanıyor.


Ban, tarafların onayı ve müzakerelerin olumlu geçmesi halinde, Nisan ya da Mayıs ayında uluslararası bir konferans toplamayı düşünüyor.


TRT'nin Birleşmiş Milletler kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, Rum tarafı, Genel Sekreterin Kıbrıs konusunda hazırlayacağı raporun, Rusya ve Fransa'yı kullanarak Güvenlik Konseyinde reddedilmesini sağlamaya çalışacak.


Bu arada Ban Ki Moon, Kıbrıslı Türklerin izolasyonlar nedeniyle sıkıntı içinde olduğunu ve acı çektiğini söyledi.


TRT'nin sorusuna cevap veren Ban, bu sorunun yakında giderileceğine inandığını belirtti.
Kıbrıs sorununun çözümüne çok büyük önem verdiğini söyleyen Ban, Greentree zirvesinde önemli bir ilerleme kaydedilmemesine rağmen umutlu olmaya devam ettiğini kaydetti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.