Kayıt dışıyla mücadelede ikinci dönem
Kayıt dışı istihdam ile mücadeleye yerel aktörleri de katan 'Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi'nin ikinci aşaması için ön protokol imzalandı...
Sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi ile hibeler vasıtasıyla yerelde kayıt dışı istihdam sorunun çözümünde yenilikçi yaklaşımların ve sosyal diyaloğun desteklenmesi için Kayıtlı İstihdamın Teşviki (KİTUP) I Projesi, SGK tarafından Eylül 2010-Haziran 2012 tarihleri arasında yürütülmüştü.
KİTUP I Projesi'nde çok sayıda eğitim, farkındalık artırma etkinliği ve akademik çalışma düzenlenmişti. KİTUP I'de genel farkındalık artırma etkinlikleri yerine çocuklar, meslek lisesi öğrencileri, köy muhtarları gibi spesifik gruplara dönük etkinliklerin yanında büyük çaplı medya kampanyaları düzenlenmişti.
Akademik Danışma Kurulu oluşturulacak
KİTUP II Projesi'nin ön protokolü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı ile SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü arasında imzalandı. Proje çerçevesinde, AB mali kaynakları kullanılarak insan kaynaklarının geliştirilecek. Buna göre, AB ile koordineli olarak yürütülecek KİTUP II'de kayıt dışı istihdamla mücadelede etkinliği artıracak, ülke düzeyinde politikalar geliştirilecek ve risk analizi merkezi kurulacak.
KİTUP II ile yoğunluğu yerelde olacak biçimde 2 bin personeli hedef alan ve kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni yaklaşımın yerleşmesini amaçlayan yoğun bir eğitim faaliyeti düzenlenecektir. Bu faaliyetlerin tüm yurda eşit biçimde dağıtılacak şekilde kurgulanmasına önem verilecek.
Ayrıca, Rehberlik Teftiş Başkanlığı kullanımı için 30 ana sektöre dönük denetim rehberleri hazırlanarak ilgili sektör temsilcilerine ve firmalara dağıtılacak.
Sadece kayıt dışı istihdam meselesine eğilecek bir ''Akademik Danışma Kurulu'' oluşturulacak ve 10 adet geniş kapsamlı saha analizi gerçekleştirilecek. Denetim standardizasyonun sağlanması için de bir yazılım hazırlanacak.
Aktif sigortalı sayısı, 18 milyonu aştı
Bugüne kadar kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, 1 milyon 435 bin kişi kayıt altına alındı ve 85 bin iş yeri de tescilli hale getirildi. Kayıt dışı istihdam ile mücadelede olumlu sonuçlar alındı. Kayıt dışı istihdamın önlenmesinde KİTUP I Projesi'nin uygulandığı illerde kayıt dışılık önemli ölçüde azaldı. Öte yandan, aktif sigortalı sayısı da 18 milyonu aştı.
(AA), Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.