Kayıp Türk gazetecilerden haber var

Kayıp Türk gazetecilerden haber var
Suriye'de kaybolan Türk gazetecilerin rejim yanlısı milisler, Türk gazetecileri Suriye istihbaratına teslim etti... Suriye'de kendilerine ulaşılamayan...



Suriye'de kaybolan Türk gazetecilerin rejim yanlısı milisler, Türk gazetecileri Suriye istihbaratına teslim etti...

 

Suriye'de kendilerine ulaşılamayan Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'un, rejim yanlısı milisler tarafından istihbarat elemanlarına teslim edildiği belirtildi.

A.A muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İdlib'in Binniş kasabası yakınlarında bulunan el-Fua köyünde Şebbiha'ya bağlı milisler Türk gazetecileri Suriye istihbaratına teslim etti.

Görgü tanıkları el-Fua köyüne giren Suriye istihbaratına bağlı birliklerin iki zırhlı araç eşliğinde Türk gazetecileri köyden çıkardıklarını belirtiyorlar.

Köyden alınan gazetecilerin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

"Kameraman Hamit Coşkun yaralı"

Öte yandan kameraman Hamit Coşkun'un yaralı olduğu öne sürülüyor.

Yerel kaynaklar, gazetecilere işkence edilmiş olabileceğini belirtiyor.

Adem Özköse, 1978 Samsun doğumlu, Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilciliğini yapıyor. Hamit Coşkun, 1991 Karamürsel doğumlu, İstanbul Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon bölümü son sınıf öğrencisi ve çeşitli yayın organlarında kameramanlık yapıyor.

Suriye'den Türkiye'ye büyük kaçış

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye'deki olaylar yüzünden Suriye'den Türkiye'ye son 24 saatte gelenlerin sayısının bine ulaştığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığındaki olağan basın toplantısında Türkiye'ye gelen Suriyelilerle ilgili basın mensuplarına bilgi aktaran Ünal, bu sabah itibarıyla Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının 14.700'e ulaştığını ve son 24 saatte bin kişinin Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Suriyelilerin 14.200'ünün Hatay'da, 500'ünün ise İslahiye'de bulunduğunu ifade eden Ünal, dün itibarıyla 6 olan general rütbeli sığınmacı sayısının da 7'ye yükseldiğini kaydetti.

Fransa, Suriyeli muhaliflere silah vermeyi reddetti

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ülkesinin, bir iç savaş felaketine yol açacağı gerekçesiyle Suriyeli muhaliflere silah verilmesi önerisini reddettiğini açıkladı.

Suriyeli muhalifleri silahlandırmanın bugünkünden çok daha büyük bir felakete yol açacağını belirten Juppe, ''Suriye halkı derin bir şekilde ikiye bölünmüş durumda, biz muhalif kanat içinde bazı kimselere silah verirsek, Sünni, Alevi, Şii ve Hristiyanlar arasında iç savaşa yol açarız'' dedi.

France-Culture radyo kanalına konuşan Juppe, BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya'nın Suriye liderini koşulsuz desteklemeye devam etmesini de sert bir şekilde eleştirdi.

Hollanda, Şam Büyükelçiliğini kapatma kararı aldı

Hollanda, Suriye'de devam eden olaylar yüzünden Şam Büyükelçiliğini kapatma kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kapatma kararının, ülkede kötüye giden güvenlik durumu yüzünden ve Suriye yönetimine siyasi mesaj verme amacıyla alındığı belirtildi.

Hollanda'nın Suriye muhalefetini desteklemeye devam edeceği ifade edilen açıklamada, muhaliflerle iletişim ve onlara yardımın başka bir şekilde yürütüleceği vurgulandı.

Hollanda geçen ay Şam Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı.

Suriye'deki olaylardan dolayı şimdiye kadar İngiltere, İtalya, Kanada, Fransa, İspanya, ABD ve Suudi Arabistan Şam Büyükelçiliklerini kapattı.

27 ülkeden 200 STK, Rusya'dan Suriye'yle ilgili BM kararını desteklemesini istedi

Uluslararası sivil toplum kuruluşlarından (STK) oluşan koalisyon, Rusya'dan, Suriye'de şiddetin sona erdirilmesini öngören BM kararını desteklemesini istedi.

El Arabiya'nın haberine göre 27 ülkeden 200 STK'nın oluşturduğu koalisyonun, Suriye'de yönetim karşıtı gösterilerin başlamasının yıl dönümünde yayımladığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nden, Suriye hükümetinin sivil mahallelerini rastgele bombalamaya, uluslararası hukuk ihlallerine, keyfi tutuklamalara, işkencelere son vererek, insani yardım görevlileri, gazeteciler ve insan hakları gözlemcilerine izin vermesini öngören bir kararı derhal kabul etmesi çağrısında bulunuldu.

Bildiride, daha önce Suriye karar tasarısını veto eden Rusya ve Çin'den BM kararını desteklemeleri talep edildi.

"Suriye İçin Birleşin: Bir yıldır akan kanı durdurun" çağrısını destekleyenler arasında önde gelen sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra İngiliz aktör Stephen Fry, Kanadalı şarkıcı Nelly Furtado gibi ünlü isimlerin de bulunduğu kaydedildi.

BÜLENT ARINÇ: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'de kaybolan Türk gazetecilerle ilgili, ''Bugün sağ oldukları ama Suriye rejim yanlısı görevlilerin elinde bulunduklarına dair haber alındı. Öncelikle memnunum. Hayatta olduklarının haberini aldık. Onların Türkiye'ye getirilmelerini de Dışişleri Bakanlığımız takip edecek'' dedi. (Bugün)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.