Kaya: İnanıyorum ki yakın bir gelecekte kadının temsil oranı yüzde 50 seviyelerine çıkacak
TBMM
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM'de düzenlenen, "Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmelerinin 82. Yıl Dönümü Etkinliği" töreninde yaptığı konuşmada, kadına seçme ve seçilme hakkının, bundan 82 yıl önce TBMM'deki bir toplantıda verildiğini anımsattı.
Kadının her alanda ilerlemesinin, hem sosyal adaletin bir şartı hem de sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olduğunu vurgulayan Kaya, "Demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanması büyük önem taşımaktadır." dedi.
Kaya, bu hassasiyetle çalışmalarını sürdüren Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu ve komisyon üyelerine teşekkür etti.
Seçme ve seçilme hakkı, kadının toplum hayatına katılmasının yollarını açması bakımından bir çıkış noktası olduğu gibi, demokrasinin ve kalkınmanın da ölçüsü olduğunu belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde elde ettiği en önemli başarı, kadınların siyasete aktif katılımının gerçekleşmesiyle olmuştur. 2002 yılından itibaren kadınların siyasi temsilinde gösterdiğimiz özel gayretle kadın milletvekili sayısı önemli ölçüde artmıştır. 2002 genel seçimlerinde 24 kadın vekil TBMM'ye girerken, bu sayı 1 Kasım 2015 seçimlerinde 81’e yükselmiştir. Bir başka ifadeyle, bu rakamlar yüzde 4,4’ten yüzde 14,7 oranıyla artış göstermiştir. Elbette bunun yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bu konuda önemli bir ilerleme söz konusudur.
Bugün pek çok alanda ayrı ayrı sürdürdüğümüz kadın çalışmalarıyla dünyada kadınların istismara, sömürüye, zulme, haksızlığa ve şiddete uğramadan onurlu bir yaşam sürdürmeleri için mücadele veriyoruz. Hak ve adalet duygusundan uzaklaşan, gücü üstün tutan bir dünyada kadınlar, çok fazla mağduriyet yaşayan kesimlerden biri olmaktadır. Pozitif ayrımcılıkla, bu adil olmayan durumu düzeltecek yeni bir bakış açısı ortaya koyduk. Özellikle Anayasa değişikliğinden sonra, çeşitli kanunlarda yaptığımız düzenlemeler bu yaklaşımın izlerini taşıyor."
Bakan Kaya, hükümetin kadın politikalarının temelinde; kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın ortadan kaldırılmasının bulunduğunu kaydetti.
"Kız çocuklarının eğitimine özel bir önem veriyoruz"
Bu nedenle kız çocuklarının eğitimine özel bir önem verdiklerine işaret eden Kaya, ilkokul ve ortaöğretimde okullaşma oranlarını yükselttiklerini söyledi.
"İnanıyorum ki yakın bir gelecekte, siyasette ve karar alma mekanizmalarında kadının temsil oranı yüzde 50 seviyelerine çıkacaktır." diyen Kaya, bunun başarmanın siyasetçilerin elinde olduğunu vurguladı. Kaya, bu alanda attıkları adımlarla, kadın erkek arasında adil ve eşit bir denge kurulmasını amaçladıklarını belirtti.
Kaya, Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı ile getirdikleri pek çok yeniliğin, bu hassas dengenin korunmasına yönelik olduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:
"Aile kurumunu güçlendirip korumayı hedefleyen program, kadınların temel sorun alanlarından biri olan iş ve aile arasında seçim yapma gerilimini azaltacak önlemler geliştirmiştir. Çalışma hayatı içinde kadına sağlanan doğum izinleri, doğuma bağlı yarı zamanlı ve kısmi süreli çalışma izinlerinin kapsamı genişletilerek, bu alandaki sorunları büyük ölçüde azalttık. Kadının, eğitimden istihdama, yönetimden siyasete pek çok alanda temsil edilmesi ve hayatın her alanında desteklenmesi aile ve toplumu da güçlü kılacaktır."
Muhabir:Coşkun Ergül,İsmail Çimen
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.