Kavakçı'dan AK Parti ve Erbakan cevabı...

Kavakçı'dan AK Parti ve Erbakan cevabı...
 Türkiye'nin ilk türbanlı milletvekili Merve Kavakçı, CNN TÜRK'te yayınlanan BeşNbirK programına konuk oldu. Merve Kavakçı, TBMM'ye türbanla girdiği...

 

Türkiye'nin ilk türbanlı milletvekili Merve Kavakçı, CNN TÜRK'te yayınlanan BeşNbirK programına konuk oldu. Merve Kavakçı, TBMM'ye türbanla girdiği için pişman olmadığını söyledi.

 

TBMM'ye türbanla girdiği için pişman olmadığını söyleyen Merve Kavakçı, "Milletvekilliği görevi son derece şerefli bir görev, 11 sene sonra baktğımda bunun ne kadar onurlu bir görev olduğunu görüyorum "dedi. Kavakçı, AK Parti'den teklif alırsanız siyasete atılır mısınız? Sorusuna ise, zaman içinde düşünürüz ve ailece bir karar veririz cevabını verdi.

CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan BeşNbirK adlı programa konuk olan Merve Kavakçı program sunucusu Cüney Özdemir'in sorularını yanıtladı.

Bugünün çerçevesinde baktığınızda yine Meclis'e türbanla girer miydiniz? Yoksa zamanlama hatası mı vardı?

Başörtülü kadınlar Türkiye'nin yüzde 69'unu oluşturmakta. Başörtüsü bizim tarihimizin, kültürümüzün en önemlisi de dinimizin bir parçası. Başörtülü kadınların ülkenin siyasal hayatının bir parçası haline gelmesi de tabi birşeydir.  Onun için zamanlama diye birşey düşünmüyorum. Başörtülü kadınlar 1999 senesi itibariyle de çok uzun müddettir toplumsal hayatın dışına itilmeye çalışılmıştı. Cumhuriyetimiz biz kadınlara güçleneceğimizi ve toplumsal hayatta hemcinslerimizle ve diğer cinsle beraber omuz omuza çalışabileceğimizi, ülkemizi ilerletmek için de beraber hareket edebileceğimizi öğretiyor. Onun için benim yaptığım da bir hak değil bir sorumluluktu.

1999 yılında Meclis'e girdiğiniz anları hatırlıyor musunuz? Aklınızda ne kaldı? Çünkü o görüntülerde neredeyse linç edilecektiniz..

Ben 550 milletvekili adayından biriydim. Fazilet Partisi'ni temsil eden 111 milletvekilinden de birisiydim. Zaten devletimiz tarafından mazbatam verilmişti. Onun için İstanbul'u temsil eden bir milletvekili olarak oraya girmiştim. O noktaya kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Zaten iç tüzük ve anayasamız bu konuda çok açıktı ne giyileceği ve ne giyilemeyeceği konusunda. Hatırlarsanız sayın Septioğlu rahmetli başkan da benim andımı içmemi istemişti ama o 115 kadar veya 150 kadar DSP'li milletvekilinin ortaya koyduları tavırdan dolayı oturuma ara verilmek zorunda kalmıştı. Nazlı Hanım da benim yanımda bir kadın dayanışması olarak beraber girmiştik. Takdir edersiniz Fazilet Partisi'nin temsil ettiği siyasi görüşün kadınlara ilk defa kendilerini temsil etme alanını açtığı yıldı 1999 senesi.

Böylesine bir tepki geleceğini tahmin etmiş miydiniz? Nazlı Hanım ya da başka milletvekilleri sizi uyarmış mıydı?

Açıkçası belli bir tepki geleceğini bekliyorduk. Ben başörtülü bir kadınım. Başörtülü profesyonel bir öğretim üyesinin kızıyım aynı zamanda. Ben annemin araba sürerken işittiği hakaretleri biliyorum. Seküler kesimden Ankara  ve İstanbul sokaklarında, Kızılay'da işittiğim lafları biliyorum. Onun için bizlere tahammül edemeyen bir kesimin olduğunun da farkındaydım. Ama takdir edersiniz ki demokrasi ve halkın oyu kazanır düşünceseydik hepimiz. Ufak tefek protestalar olsa da  böyle bir antidemokratik tavır içerisine kimsenin girebileceği düşünülmüyordu. 

AK Parti'den bir teklif gelirse politikaya geri döner misiniz?

Bana AK Parti'den her hangi bir teklif gelmedi. Ümit ederim artık Türkiye değiştiği için biz başörtülü kadınlar da, Türkiye'nin bir gerçeği olduğumuz için, sadece AK Parti'den değil, bütün partilerden başı örtülü, açık farklı hayat tarzlarından kadınlar daha çok siyasete katılır önümüzdeki seçimlerde. Bu bizim için bir opsiyon değil bir gereklilik. AK Parti'den bir teklif gelirse zaman içinde düşünürüz ve ailece karar veririz..

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'la görüşüyor musunuz?

Hayır Necmettin Erbakan'la görüşmüyorum.

Beyazgezete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.