Katlanan reflektör anten geliştiriliyor

Katlanan reflektör anten geliştiriliyor
 AKÜ'de, "Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi"nin yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.AFYONKARAHİSAR...


 

AKÜ'de, "Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi"nin yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Soykasap başkanlığındaki ekip tarafından Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) ile imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen ve Savunma Sanayii Müsteşarlığınca desteklenen "Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi"nin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Soykasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AKÜ bünyesinde 10 yıldan bu yana katlanıp açılabilir kompozit uzay yapılarıyla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmaları Kurumu (TÜBİTAK) ve AKÜ destekli pek çok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Soykasap, şöyle devam etti:

"Katlanıp açılabilir uzay reflektörleri konusunda da bir tecrübeye sahip olduk. Hala yürütülmekte olan bir proje üzerine çalışıyoruz. 2013 yılında, 'Keşif-Gözetleme Sentetik Açıklıklı Radar Uydu Sistemi Projesi' kapsamında uydu platformlarında kullanılmak üzere 'Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi' için ASELSAN ile sözleşme imzaladık. Proje, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından destekleniyor. Teknoloji kazanımı ve yükümlülüğü olarak AKÜ'de, 'yapay açıklıklı radar' üzerine katlanıp açılabilir kompozit bir reflektörün konsept çalışmalarını yapıyoruz. Büyük ölçek ve ebatlardaki yapılar, uzaya katlanarak gönderilmek zorundadır. Bu konuda çalışmalarımıza başladık. Çok farklı konseptler var. Katı yüzeyli, membran yüzeyli ve kabuk yüzeyli reflektörlerin teknik değerlendirme çalışmaları yapıldı. Ayrıca uzay kalifiye malzemelerin karakterizasyonu konusunda da çalışmalar yapacağız."

- Tasarruf sağlayacak

Soykasap, uzay sanayisinin çok pahalı ve uyduların uzaya taşıma maliyetlerinin de çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, çalıştıkları proje ile uzaya fırlatılan uyduların ağırlık, montaj, imalat ve uzaya taşınmasında önemli ölçüde tasarruf sağlanacağını bildirdi.

TÜRKSAT uydularının da genellikle büyük olduğunu hatırlatarak, çanak anten kısmının katlanarak gönderilmesinin ağırlıklarda yüzde 50 tasarruf sağlayacağı bilgisini veren Soykasap, "Uzaya fırlatılan uydulardan kilogram başına da 10 ila 15 bin dolar arasında rakamlar isteniyor. Geliştirdiğimiz antenin katlanabiliyor ve tek parça halinde üretiliyor olması, pahalı bir teknoloji maliyetinden, ağırlık, maliyet, montaj, işçilik maliyetlerinden önemli tasarruf sağlayacak" dedi.

Ömer Soykasap, özellikle katlanıp açılabilir elastik hafızaya sahip kompozit malzemelerle ilgili çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, bunların kullanılmasının en büyük avantajının, çok hafif ve rijit bir yapısı bulunmadığı olduğunu belirtti.

Geliştirdikleri teknolojinin başlangıçta uzayda kullanımının mümkün olmayacağını ifade eden Soykasap, "GÖKTÜRK-3 için belki olmasa da ilerleyen yıllarda benzer projelerde kullanılması söz konusu olabilecek çünkü uzayda kullanılabilmesi için yeni bir teknolojinin tarihçe kazanması, uzayda başarılı bir şekilde görevini yerine getirmesi gerekiyor. Bu anlamda teknoloji geliştiriyoruz. İlerleyen yıllarda belki daha değişik keşif gözetleme uydularında kullanılması söz konusu olabilecek" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.