Kartel'in TRT hazımsızlığı

Kartel'in TRT hazımsızlığı
 Yıllık 3 milyar doların döndüğü ?reyting şikesi?ni ortaya çıkaran bürokrat olan İbrahim Şahin yönetimindeki TRT'nin son dönemde izlenirlilik...


 

Yıllık 3 milyar doların döndüğü ?reyting şikesi?ni ortaya çıkaran bürokrat olan İbrahim Şahin yönetimindeki TRT'nin son dönemde izlenirlilik oranını artırarak reklam pastasından ciddi oranda pay almaya başlaması, kartel medyasını rahatsız etti.

SÖZCÜ'NÜN RAKAM OYUNU

Her fırsatta TRT'yi hedef alan kartel gazeteleri, şimdi de elektrik faturalarından kuruma aktarılan parayı diline dolarken, gerçekleri halkın gözünden kaçırmaya çalışıyor. Sözcü adlı gazete sürmanşetten ?Elektrik faturaları üzerinden TRT'ye kesilen pay, son 7 yılda katlanarak arttı ve 2.5 milyar lirayı aştı? ifadelerini kullandı.

3'TEN 1'E DÜŞTÜ

Oysa TRT, önceki yıllara göre elektrik faturalarından daha az pay alırken, başarısını da her geçen gün artırıyor. Elektrik faturalarından TRT'ye kaynak aktarımı yıllardır yürürlükte iken, 2008'de pay oranı yüzde 50 miktarında azaltıldı. Önceki hükümetler döneminde elektrik faturalarından kesilen pay brüt üzerinden yüzde 3.5'ti. 2008'de ise bu oran net üzerinden yüzde 2'ye indirildi. Önceleri 100 liralık bir faturanın 3.5 lirası TRT'ye gidiyordu. Bugün ise 100 liralık faturanın 1.2 lirası TRT'ye aktarılıyor. Sözcü haberinde bu gerçekten hiç söz etmedi. TRT payı indirilmemiş olsaydı, bugün abartarak gösterdiği 2.5 milyar lira yaklaşık 7 milyar TL olarak gerçekleşecekti.

OSB'LER KAPSAM DIŞINA ALINDI

Daha önce organize sanayi bölgelerindeki işyerlerinin elektrik faturalarından pay alan ve bundan büyük gelir elde eden TRT, yapılan değişikliklerle bundan da muaf tutuldu. TRT, artık OSB'deki elektrik faturalarından herhangi bir pay almıyor. Ayrıca 2009 ve 2010 yıllarında çıkartılan Bakanlar Kurulu kararı ile TRT'nin bandrollerden aldığı pay da azaltıldı. Buna göre daha önce TRT'ye yüzde 16 bandrol ücreti ödemekte olan birçok üründe bu oran, yüzde 5-8'ler seviyesine indirildi.

BUNLARA RAĞMEN ESKİSİNDEN DAHA BAŞARILI

Önceki yıllarda her yıl zarar eden TRT, tüm bunlara rağmen artık kar eden bir kurum haline geldi. Dünyaya entegre olmak için büyük çalışmalar başlatan TRT, Türkiye'nin en çok izlenen kanallarından biri bugün. 14 farklı televizyon kanalı, 15 radyo ve 32 dilde yayın yapan internet haber sitesi ile TRT, dünyada takdirle takip edilen kurumların başında geliyor.

DÜNYADA DA ÖRNEĞİ VAR


Öte yandan demokrasi için olmazsa olmazlardan olarak görülen kamu yayıncılığı, hemen hemen bütün ülkelerde var. Bu kuruluşlara maddi destek olan tek ülke de Türkiye değil. İngiltere'de bulunan BBC'nin, zorunlu vergilerden aldığı miktarın 3 milyar 446 pound olduğu belirtiliyor. BBC, ayrıca 293 milyon pound doğrudan devlet yardımı alıyor.


ŞÜKRÜ MACUN/AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.